רדובן קרדז'יץ' הורשע ברצח עם ופשעים נגד האנושות
דרמה באחד ממשפטי המלחמה החשובים בתולדות אירופה: מנהיג הסרבים-הבוסנים במלחמת בוסניה נמצא אחראי פלילית לטבח סרברניצה, שבו נרצחו 8,000 גברים ונערים מוסלמים. הוא הורשע גם באחריות למצור על סראייבו ובפשעים נגד האנושות - ונשלח ל-40 שנה בכלא
בית הדין לפשעי מלחמה של האו"ם הרשיע אחר הצהריים (יום ה') בהאג את מנהיג הסרבים בבוסניה במהלך מלחמת בוסניה, רדובן קרדז'יץ', באחריות פלילית מלאה לטבח סרברניצה שאירע בזמן המלחמה ההיא, ושבו נרצחו 8,000 גברים ונערים מוסלמים. במסגרת אחד ממשפטי המלחמה החשובים בתולדות אירופה הורשע קרדז'יץ' באחריות לרצח עם בגין הטבח ההוא, וגם באחריות למצור על סראייבו ובפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. הוא נשלח ל-40 שנות מאסר.
במסגרת המשפט עמדו נגד קרדז'יץ' 11 סעיפי אישום, בהם שניים הנוגעים לרצח עם - האחד בסרברניצה והשני בשורה של עיירות וכפרים בבוסניה. מבין שני הסעיפים האלה הוא הורשע רק בזה הנוגע לטבח סרברניצה - ומהשני הוא זוכה. הוא הורשע בכל תשעת הסעיפים הנותרים. קרדז'יץ' הודיע שבכוונתו לערער.
קרדז'יץ' הורשע כאמור גם באחריות פלילית למצור על סראייבו, מהאירועים הקשים והמרכזיים ביותר של המלחמה ההיא. נשיא בית הדין או-גון קוון אמר כי שלוש שנות המצור על סראייבו, שבמהלכן הופגזה העיר וספגה אש צלפים מצד הכוחות הסרביים בבוסניה, לא היו מתאפשרות ללא תמיכתו של קרדז'יץ', ומכאן אחריותו לאירועים. במלחמת בוסניה, שהתחוללה בשנים 1995-1992, נהרגו כ-100,000 בני אדם.
ראש הנציבות של האו"ם לענייני זכויות אדם, זייד ראאד אל-חוסיין, אמר בעקבות פסק הדין כי ההחלטה מראה שאפילו מבצעים רבי עוצמה של פשעים כאלה צריכים לדעת שלא יוכלו לברוח מהצדק. הוא אמר כי משפטו של קרדז'יץ' צריך להוות אזהרה למנהיגים באירופה ובשאר העולם הרוצים לנצל רגשות לאומיים ולאומניים ולהפוך בני מיעוטים לשעירים לעזאזל.
קרדז'יץ', בן 70 כיום, מתעקש שהוא חף מפשע וטוען כי כל מעשיו בזמן המלחמה נועדו להגן על הסרבים. בראיון שנתן מהכלא ב-2009 אמר בין השאר כי הוא אינו מתחרט על חלקו במלחמה: "לא התמודדתי על משרה ציבורית, אך משהחזקתי בה, מילאתי את חובתי כשבלבי האינטרסים של בני עמי". קרדז'יץ', פסיכיאטר בעברו, כיהן כנשיא הסרבים הבוסנים, שביקשו להקים מדינה משלהם ולהיפרד מבוסניה במלחמה.
"אני גאה מאוד בכך שמילאתי את חובתי בלי לנסות להרוויח מכך באופן אישי או לפי האינטרסים האישיים שלי", אמר קרדז'יץ' בראיון
ההוא. "ארגיש חופשי היכן שאהיה במשך שארית חיי".
קרדז'יץ', שנולד במונטנגרו ב-1945, בילה חלק ניכר מחייו בסראייבו המעורבת מבחינה אתנית, בירת בוסניה שהמצור שהטילו עליה כוחותיו הפך לאחד מסמלי המלחמה. הסכם השלום ששם קץ למלחמה ב-1995 הותיר את בוסניה מחולקת בין הנוצרים האורתודוכסים הסרבים לבין הנוצרים הקרואטים והמוסלמים הבוסנים.
משפטו של קרדז'יץ' הוא אחד המהלכים האחרונים של בית הדין לענייני מלחמות יוגוסלביה. בית הדין, שהוקם ב-1993, העמיד לדין 161 בני אדם. 80 מהם הורשעו ונענשו, 18 זוכו והמקרים של 13 מהם נשלחו בחזרה לבתי משפט מקומיים. במקרים של 36 בני אדם האישומים בוטלו או שהנאשמים מתו לפני שהתקבלה הכרעה בעניינם.
הנשיא הסרבי לשעבר סלובודן מילושביץ, שהואשם בכך שליבה את הלחימה הקטלנית ברחבי מדינות הבלקן עם קריסת יוגוסלביה בשנות ה-90, מת בתאו בהאג בשנת 2006 לפני שהשופטים הכריעו בעניינו. מלבד קרדז'יץ' נמשכים רק עוד משפטיהם של שלושה אנשים, בהם מפקד הצבא שלו רטקו מלאדיץ' והלאומן הסרבי הקיצוני וויסלאב ססלי, שפסיקה בעניינו אמורה להינתן ביום חמישי הבא.