ביקורת חריפה על פרסום העלאת היהודים מתימן: "מרדף אחר קרדיט"
על רקע המעצרים בתימן טוענים במשרד העלייה והקליטה שהחשיפה מסכנת לא רק את היהודים במדינה, אלא את העלאתם של יהודים ממקומות מסוכנים אחרים. בסוכנות משיבים: "הפרסום בוצע בתיאום עם הגורמים המוסמכים"
בכירים במשרד העלייה והקליטה מותחים היום (ה') ביקורת חריפה על הסוכנות היהודית וטוענים שפרסום דבר העלאת היהודים מתימן גרם נזק למאמצי העלייה ממוקדי סיכון בעולם. בשיחות עם ynet הוסיפו הבכירים כי "הפרסום מסכן את היהודים שנשארו בתימן ואת הגורמים העוסקים בנושא".
השבוע הועלו לישראל 17 יהודים מתימן במבצע שעבר ככל הנראה בשתי מדינות נוספות. בתימן נותרו כ-50 יהודים נוספים שלא מעוניינים לעזוב חרף מלחמת האזרחים. אתמול פורסם לראשונה ב-ynet שגורמים שונים שהיו מעורבים במבצע, בהם גם יהודים, נעצרו בתימן על ידי המורדים החות'ים השולטים בבירה צנעא. על פי הפרסום, סיבת המעצר הייתה הברחת ספר התורה העתיק שלקחו איתם העולים, שהוגדר "רכוש של העם התימני".
"הזוי שבגלל המרדף אחר קרדיטים, פוגעים בפעילות העלייה", אמרו הבכירים במשרד העלייה והקליטה. "כל העת מתקיימת עלייה ממקומות ובדרכים שהשתיקה יפה להן. אף אחד לא מצייץ על זה ומסיבה טובה. החשיפה הנוכחית גורמת לנזק".
מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה: "הפרסום נעשה תוך תיאום מלא וקפדני עם הגורמים המוסמכים ותוך התחשבות בכללי הצנזורה".
על פי הסוכנות היהודית, בשנים האחרונות הועלו מתימן יותר מ-200 יהודים בכמה מבצעים. מבין ה-50 שנשארו במדינה 40 חיים בצנעא, שם הם מתגוררים במתחם סגור סמוך לשגרירות ארה"ב ונהנים מהגנה.
הקבוצה שנחתה בישראל ביום ראשון בלילה כללה 12 יהודים מהעיר ריידא שבמחוז עומראן ועוד משפחה בת חמש נפשות מצנעא. יחד עם יהודי ריידא הגיע גם הרב השוחט של הקהילה, שהביא ספר תורה עתיק בן יותר מ-500 שנה.
אבי המשפחה שעלתה מצנעא הוא בנו של אהרון זינדאני ז"ל, שנרצח בהתקפה על רקע אנטישמי ב-2012. לאחר הרצח העלתה הסוכנות היהודית את אשתו וילדיו לישראל והביאה את גופתו לקבורה בארץ.
גם בירדן נרשמה מבוכה בעקבות הפרסום בעיתון "א-שרק אל-אווסט" שלפיו העולים מתימן נחתו בדרכם לישראל בנמל התעופה על השם המלכה עליאא בבירה עמאן. גורמים רשמיים שצוטטו בעיתונות המקומית ניסו להמעיט מערכו של המידע שהוצג והסתייגו ממנו: "אישורי הכניסה למדינה ניתנים לאנשים על סמך האזרחות שלהם ולא על
בסיס הדת שלהם. כלומר, ירדן מתייחסת לנוסעים כאזרחי תימן מבלי לבחון את הדת שלהם".
עלו מאלג'יריה, אינדונזיה ואריתריאה
30 אלף עולים הגיעו לישראל בשנת 2015, והצצה לארצות המוצא מגלה כמה יעדים מפתיעים: מנתוני רשות האוכלוסין וההגירה עולה כי עשרות עולים הגיעו לישראל מארצות מצוקה שלישראל אין קשרים דיפלומטיים עימן.
שנת 2015 מהווה שיא בעלייה מאז 2003, ועלייה של עשרה אחוז לעומת 2014. את המקום הראשון ברשימה תופסת צרפת עם 7,900 עולים, שחלקם הגיע ככל הנראה בגלל פיגועי הטרור שאירעו במדינה. על פי הנתונים של משרד הקליטה והסוכנות היהודית, מאוקראינה הגיעו 7,000 בני אדם, גידול של 15 אחוז לעומת שנת 2014.
לצד המדינות הללו, יש ברשימה גם מדינות מפתיעות יותר. פרט לכמה ארצות מצוקה שלישראל אין קשר דיפלומטי עימן, עלו לישראל גם שני עולים מאלג'יריה ומאינדונזיה, שלושה מאריתריאה, גוואטמלה ובוליביה, שניים מלוקסמבורג, ארבעה מהונג קונג ועולה אחד מנמיביה ומנפאל. ברשות האוכלוסין וההגירה מסבירים כי בחלק מהמקרים מדובר במתגיירים שקיבלו בישראל תעודת עולה.