קבלנים זרים הוזמנו לישראל: "הבנייה תואץ"
שרי האוצר והבינוי ממשיכים לקדם את היוזמה להבאת חברות ביצוע בינלאומיות לישראל, במטרה לזרז את הליכי הבנייה: פרסמו קול קורא נוסף לקבלנים זרים ומבהירים: "נקדם שיטות בנייה חדשה שישנו את ענף הבנייה ויביאו לייעול התהליכים שלקו בחוסרים רבים בשנים האחרונות"
היוזמה לבניין הארץ בידי חברות זרות מעלה הילוך: שר האוצר, משה כחלון, ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, הודיעו היום (מוצ"ש) כי פרסמו בסוף השבוע קול קורא לחברות בנייה זרות לבנות בישראל. זאת לאחר שקבינט הדיור אישר באחרונה את היוזמה, שנועדה לקדם טכנולוגיות ושיטות בנייה מתועשות ולהבאת חברות בנייה בינלאומיות בעלות ניסיון בבנייה מתועשת, כמהלך משולב להגדלת תפוקת הבנייה בישראל.
קבלנים זרים יצליחו להוזיל את הדירות?
"חברות בנייה זרות ילמדו אותנו איך לבנות?"
קבינט הדיור אישר את תוכניות הממשלה לדיור
במשרדים הסבירו כי החברות הבינלאומיות יבצעו עבודות בנייה למגורים כחברות ביצוע או במסגרת מיזמים משותפים עם חברות ישראליות. זאת בתנאי שיעמדו בקריטריונים כגון מחזור שנתי של 500 מליון דולר לפחות, נסיון מוכח בבנייה מתועשת, פריון גבוה וביצוע פרויקטים מחוץ לארצם וכן ביצוע פרויקטים רחבי היקף בשנים האחרונות.
החברות מתבקשות להגיש בקשה לקבלת היתר לפעול בישראל בתחום הבנייה למגורים, כגורם האחראי על כלל ההיבטים ההנדסיים והביצועיים של הפרויקט - החל משלב התכנון וכלה בשלב הביצוע. משרד הבינוי והשיכון יבחר עד 6 חברות בנייה למאגר שיקים, ואלה יהיו רשאיות לפעול בתחום הבנייה למגורים בישראל במשך 5 שנים.
החברות יקבלו היתר להבאת 1,000 עובדים מיומנים בענף הבנייה, וידרשו לעמוד במודל פיקוח ובקרה מחייב, הן ברמת היעדים והן ברמת הבטחת זכויות העובדים שתחת העסקתם. בזמן שהותן, הן יהיו כפופות לדין הישראלי, לרבות פיקוח על ידי רשם הקבלנים והממונה על חוק המכר.
השר כחלון אמר היום כי "חברות בנייה זרות בעלות מומחיות יסייעו להחדרת טכנולגיות חדשות בענף הבנייה ולהגדלת הפריון. המהלך הזה הוא נדבך נוסף וחשוב במאבק שלנו לפתרון משבר הדיור בישראל, לצד תוכנית מחיר למשתכן והפעולות להגדלת היצע הדירות לזוגות צעירים. התפקיד שלנו הוא לא רק לפתור את משבר הדיור הנוכחי, אלא גם לתת למשק כלים ארוכי טווח שימנעו משבר נוסף בטווח הזמן הארוך".
השר גלנט הוסיף כי "המהלכים שאנחנו מובילים משנים את תפיסת ענף הבנייה בארץ והם יביאו לייעול התהליכים שלקו בחוסרים רבים בשנים האחרונות. באמצעות שילוב כוח אדם חיצוני, לצד הכשרת עובדים מקומיים והכנסת שיטות בנייה חדשה בהתאם להחלטת הממשלה שהעברנו בנושא תיעוש, תהליך הבנייה יואץ ואיכות הבנייה תשתפר. המהלכים הללו יקצרו את משך הבנייה לחצי הזמן ויוזילו עלויות עבור הציבור".
יצוין כי הקבלנים בישראל מתנגדים למהלך וטוענים כי כניסה של חברות זרות תביא לקריסה של עסקים, חברות תעשייה ומזהירים כי בעקבות יוזמה זו יפוטרו לא פחות מכ-100 אלף עובדים.