שתף קטע נבחר

 

שובר שוויון: מלחמת המינים של הטניס

מה שהחל בהתבטאות שערורייתית של מנכ"ל טורניר גדול הפך לקרב בין השחקן והשחקנית הגדולים בעולם. 43 שנה אחרי שהטניסאיות פרצו את הדרך, הפער בין גברים לנשים עדיין מסעיר את הספורט

"אם הייתי שחקנית, הייתי יורד כל לילה על ברכיי כדי להודות לאלוהים שרוג'ר פדרר ורפאל נדאל נולדו, כי הם אלה שיצרו את הספורט הזה. הנשים רוכבות על גבם של הגברים. הטניסאים הרבה יותר פיזיים, אטרקטיביים ותחרותיים".

 

לילה של הפתעות במיאמי: ואוורינקה הודח, נדאל פרש

 

לפני שבוע נחשב ריימונד מור לאדם אלמוני מחוץ לחוגי הטניס. הוא אמנם ניהל את אינדיאן וולס, אחד הטורנירים הגדולים שיש, אבל בסופו של דבר מדובר בעסקן. בהתבטאות שערורייתית אחת הצליח מור להצית מחדש ויכוח סוער סביב שאלת הפערים בין גברים לנשים, בטניס בפרט ובספורט בכלל. ובכל זאת, מי ששפך שמן על המדורה היה לא אחר מאשר הטניסאי הטוב בעולם.

 

הצית מחדש ויכוח סוער. ריימונד מור לצד סרינה וויליאמס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצית מחדש ויכוח סוער. ריימונד מור לצד סרינה וויליאמס(צילום: EPA)

 

"טניס הגברים צריך לדרוש לקבל יותר, כי הסטטיסטיקה מוכיחה שיש לנו הרבה יותר צופים", הדהים נובאק ג'וקוביץ'. "אני חושב שזו אחת הסיבות מדוע עלינו להרוויח יותר. יש נתונים וסטטיסטיקה לגבי מי מושך יותר תשומת לב, צופים, מי מוכר יותר כרטיסים. ביחס לזה צריך לחלק את הכספים בצורה הוגנת". המדורג 1 בעולם לא עצר כאן, וחפר לעצמו בור גדול לא פחות כשהתייחס להבדלים פיזיולוגיים בין גברים לנשים.

 

"הגוף שלהן שונה מאוד מהגוף של גברים", ירה הג'וקר. "הן עוברות הרבה דברים שאנחנו לא צריכים לעבור, הורמונים ודברים אחרים שעדיף שלא ניכנס אליהם. רבות מהן צריכות להקריב זמן משמעותי עם המשפחה או לקבל החלטות בנוגע לגוף שלהן כדי לשחק טניס".

 

שפך שמן על המדורה. נובאק ג'וקוביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
שפך שמן על המדורה. נובאק ג'וקוביץ'(צילום: AP)

 

ג'וקוביץ' התנצל, המנכ"ל פוטר

מור וג'וקוביץ' פתחו תיבת פנדורה. 43 שנה אחרי שהטניס פרץ דרך והפך לספורט הראשון שמחלק פרסים שווים לגברים ולנשים (בינתיים רק בטורנירים משותפים) – יש עדיין מי שחושב שספורטאית צריכה להרוויח פחות מספורטאי. באופן טבעי, דבריהם עוררו סערה עצומה. את המתקפה הובילה השחקנית הבכירה בעולם, שאף פעם לא היססה להגיד מה שהיא חושבת.

 

"יש רק דרך אחת לפרש את המונח 'תרדו על הברכיים', שהוא פוגעני מספיק גם ככה, ו'תודו לגבר'", השיבה סרינה וויליאמס למנכ"ל מור. "אנחנו כנשים עברנו דרך ארוכה. אין שום סיבה שניפול על הברכיים בשום שלב". המדורגת 1 בעולם, הפנים של הטניס הנשי, הוסיפה כי באליפות ארה"ב האחרונה קצב מכירת הכרטיסים לגמר הנשים היה מהיר מזה של הגברים.

 

לא נשארה חייבת. סרינה וויליאמס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא נשארה חייבת. סרינה וויליאמס(צילום: EPA)

 

ההתבטאות המעניינת יותר הייתה החבטה שלה בג'וקוביץ'. "נובאק זכאי להביע את הדעה שלו, אבל היא הייתה מאוד מאכזבת מבחינתי", אמרה סרינה. "אם תהיה לו בת, הוא יצטרך לדבר איתה ולהסביר מדוע אחיה צריך לקבל יותר כסף רק בגלל שהוא זכר. אם בעתיד יהיו לי בן ובת שמשחקים טניס, לעולם לא אגיד שלבן שלי מגיע יותר כסף רק בגיל המין שלו. זה יהיה מזעזע מבחינתי לשמוע שהבן שלי ירוויח יותר מהבת שלי".

 

נשים נוספות, טניסאיות בעבר ובהווה, הוקיעו את דבריו של ג'וקוביץ'. כריס אוורט הסבירה כי "האירופים מפגרים אחרי האמריקאים בכל מה שקשור לשוויון מגדרי", ומרטינה נברטילובה אמרה כי "אני חושבת שכבר הבהרנו את הנושא הזה".

 

הנשים לא היו לבד. גם אנדי מארי עמד לצדן. "אנשים מגיעים לראות טניס נשים בדיוק כמו שהם באים לראות טניס גברים, זה תלוי מי משחק ואיפה", אמר הכוכב הבריטי. "בטניס הגברי היה מזל גדול שהיו לנו שחקני ענק בעשור האחרון. זה נהדר. אבל כולם צריכים ליהנות מזה. לא רק הגברים".

 

 (אינפו) (אינפו)

 

ג'וקוביץ' ו-וויליאמס בימים יפים יותר    ( )

ג'וקוביץ' ו-וויליאמס בימים יפים יותר    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ג'וקוביץ' נבהל והבין כי הגזים בדבריו. בניסיון להגן על שמו הטוב, מיהר להתנצל. "לא הייתה לי כוונה להעליב או לעורר רגשות שליליים", הסביר הסרבי. "אני לא מאמין בשוני בין המינים, אני בעד שוויון בספורט. אני מאוד מצטער אם פגעתי בקולגות שלי. יש לי יחסים טובים מאוד עם כולן. יש לי כבוד עצום אליהן".

 

ג'וקוביץ' אף שלח הודעות טקסט לשחקניות מובילות, כמו קרוליין ווזניאקי ואנה איבנוביץ', בהן התנצל על דבריו. בנוסף, הוא נפגש עם אוורט ובילי ג'ין קינג, שהובילה את מאבק הטניסאיות לשוויון בפרסים הכספיים בשנות ה־70, כדי לטהר את האווירה. לאחר המפגש צייצה קינג כי ג'וקוביץ' הוא "אלוף אמיתי".

 

עבור המנכ"ל מור, לעומת זאת, זה כבר היה מאוחר מדי. לארי אליסון, הבעלים של הטורניר, דחף להתפטרותו. טורניר גדול כמו אינדיאן וולס, שנחשב ל"גראנד סלאם החמישי", לא יכול להעמיד בראש הפירמידה אדם שחושב ככה.

 

גם הוא עמד לצידן של הנשים. אנדי מארי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם הוא עמד לצידן של הנשים. אנדי מארי(צילום: AFP)

 

הדרך עוד ארוכה

במקביל להתבטאות הבעייתית שעליה התנצל, ג'וקוביץ' חשף כי בשנים האחרונות יש שיח בחדרי ההלבשה בין הטניסאים סביב הפערים בפרסים הכספיים בטורנירים שאינם משותפים. במקביל, למרות העליהום עליו, הוא הצביע על דברים שאי אפשר להתעלם מהם.

 

בעונת המשחקים האחרונה, 973 מיליון צופים חזו בטורנירי הגברים בטלוויזיה או בדיגיטל, לעומת 395 מיליון בטורנירי הנשים. שיא הצפייה של גמר ווימבלדון לגברים עמד על 9.2 מיליון צופים, לעומת 4.3 מיליון בנשים. פערים דומים היו גם באליפות ארה"ב.

 

שיא הצפייה של גמר הגברים בווימבלדון - 9.2 מיליון צופים. פדרר בפעולה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
שיא הצפייה של גמר הגברים בווימבלדון - 9.2 מיליון צופים. פדרר בפעולה(צילום: Gettyimages)

 

סרינה טענה בצדק כי הכרטיסים לגמר הנשים בפלאשינג־מדו האחרון אזלו מהר יותר מזה של הגברים, אבל מחירם היה זול יותר. בנוסף, בגמרי הגברים נמכרים הרבה יותר כרטיסים במהלך העונה. אין ספק שהרייטינג של טניס הגברים גבוה יותר. אבל האם זה מצדיק אפליה כספית?

 

בסופו של דבר, טניס הנשים נמצא במקום טוב מהבחינה הזאת, ולא רק הוא. לפי בדיקה של ה־BBC ב־2014, 25 מבין 35 ענפים שבהם יש תחרויות על בסיס

כספי כבר יישרו קו והשוו את הפרסים לגברים ולנשים (ראו טבלה). עם זאת, בספורט הפופולרי בעולם, הכדורגל, נותרו פערים עצומים. הדרך לשוויון מלא, כפי שאפשר לראות, עדיין ארוכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים