שתף קטע נבחר
 

מי מפחד מבת זוג קרייריסטית?

הסטריאוטיפים המגדריים שמלווים את התרבות שלנו, מכתיבים לנו שזה בסדר להיות אישה ממוצעת עם בן זוג מצליח מאוד, אך ההפך הוא לא תמיד מצב בריא לזוגיות, ויש עדיין לא מעט גברים שמתקשים לקבל מצב בו זוגתם מצליחה יותר מהם, וחבל/ דעה

דמיינו את הסיטואציה הבאה: נניח שבן/בת הזוג שלכם חווה הצלחה כלשהי, דוגמת קידום מאוד משמעותי בעבודה או העלאה גבוהה בשכר. איך זה גורם לכם להרגיש? לכאורה, שינוי כזה אמור להכניס שמחה רבה, אך המציאות מוכיחה שהרגש האמיתי שאנשים חווים פעמים רבות רחוק מלהיות שמחה, וליתר דיוק, התשובה לשאלה תלויה במגדר.

 

מחקרים חדשים מוכיחים כי אם האישה היא זאת שחוותה הצלחה, ישנם סיכויים גבוהים לכך שבן הזוג שלה ירגיש פחות טוב לגבי עצמו, כלומר הצלחת בת הזוג תפגע בדימוי העצמי שלו.

תמיד אומרים שגברים נרתעים מנשים מצליחות, אבל כעת האמירה הזאת מקבלת גושפנקא. המוסכמות החברתיות שלנו והסטריאוטיפים המגדריים שמלווים את התרבות שלנו, מכתיבים לנו שזה בסדר להיות אישה ממוצעת עם בן זוג מצליח מאוד, אך ההפך הוא לא תמיד מצב בריא לזוגיות, ולעיתים אף מסוכן.

 

"תצליחי, אבל פחות" הם אומרים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"תצליחי, אבל פחות" הם אומרים(צילום: Shutterstock)

 

ממצאים אלה הוכחו בסדרה של חמישה מחקרים שונים שבוצעו ע"י אוניברסיטת וירג'יניה ואוניברסיטת פלורידה בארה"ב. המחקרים בדקו כיצד משפיעה הצלחת בן/בת הזוג על הדימוי העצמי של הצד השני, והוכיחו את מה שרבים חושבים כבר הרבה זמן - אם האישה מצליחה יותר מהגבר, מדובר בזוגיות מאתגרת במיוחד. למרות שאנחנו בעידן המודרני, עדיין קשה לגברים להתמודד עם העובדה שבת הזוג מצליחה יותר מהם, והתמודדות זו לעיתים גובה מחיר כבד של פרידה.

 

אני מכירה מישהי שבצעירותה עשתה שני תארים ברצף, ולקראת סיום הלימודים התחתנה עם איש עסקים מאוד מצליח. מהר מאוד אחרי החתונה הם הביאו שלושה ילדים אחד אחרי השני, והחליטו יחד שהיא תישאר בבית לגדל אותם עד גיל בית הספר. כשהילד הקטן עלה לכיתה א' היא קיבלה החלטה לפתח את הקריירה שלה. תוך זמן קצר מאוד היא הצליחה לטפס בסולם הדרגות במקום העבודה והגיעה לתפקיד בכיר. במקביל, בעלה נחל אכזבות קשות בעסקיו. קרה מצב שהקערה התהפכה על פיה, ופתאום היא הפכה להיות המפרנסת הראשית בבית.

 

מצד אחד, העובדה שהאישה הכניסה שכר גבוה הצילה את המשפחה, אך זאת היתה שמחה מהולה בעצב עבור הבעל שחש פגיעה עמוקה בדימוי העצמי שלו, ובעיקר בתחושת הגבריות שלו. הוא, שהיה רגיל להכניס את הכסף הביתה, פתאום מכניס את המשפחה לחובות, והמשכורת של אשתו היא זאת שמאפשרת להכיל את פיות הילדים. על אף שהעובדה שהאישה הרוויחה שכר נאה הצילה אותם מירידה דרמטית ברמת החיים, עדיין בעלה לא ידע מה עדיף - לחיות בצמצום כלכלי או להרגיש "גבר". בסופו של דבר, כנראה שהצורך שלו להרגיש "גבר" עלה על הרצון שלו לחיות חיי רווחה, כי הוא כבר לא יכול היה להסתכל על אשתו באותה צורה. מהפרספקטיבה שלו, היא היתה זאת שגנבה לו את הגבריות, וזאת למרות שההיגיון הבריא שלו אמר לו אחרת. הם החלו להתרחק אחד מהשנייה, עד שהתגרשו.

 

מקרה זה אמנם רחוק מלייצג את כל המין הגברי, אך הוא בהחלט מאפיין אותו במידה מסוימת. יחד עם זאת, חשוב לציין כי ישנם המון גברים שמפרגנים מכל הלב להצלחה של הנשים שלהם, ולא מדובר רק על גברים מצליחים, אלא גם על כאלה שנכשלו בתחום הקריירה. לעניות דעתי, השאלה, כיצד הגבר יקבל את ההצלחה של בת הזוג שלו תלויה במספר גורמים, ובראש ובראשונה באופי שלו. האם אותו אדם מבסס את הדימוי העצמי שלו ביחס לאחרים? האם מרכז הדימוי העצמי שלו נשען בעיקר על השכר שהוא מרוויח או לחלופין על דברים אחרים כמו חברים, תחביבים, התנדבויות, כישורי ההורות שלו וכדומה. האם הוא יודע לפרגן או שהוא אדם קנאי מאוד? מהי תפיסת העולם המגדרית שלו - האם הוא ליברלי ומקבל מצבים בהם נשים מצליחות יותר מבני הזוג שלהן או שהוא מקובע בתפיסה שהגבר חייב להיות המפרנס הראשי בבית?

 

אני פמיניסט וככזה, אני מעודד את אשתי להרוויח כמה שיותר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אני פמיניסט וככזה, אני מעודד את אשתי להרוויח כמה שיותר(צילום: Shutterstock)

 

כיום יש הרבה זוגות בהם דווקא האישה היא המפרנסת והגבר הוא זה שעובד בחצי משרה (או לא עובד בכלל) ולוקח על עצמו את תפקיד גידול הילדים, ורבים מהם עושים זאת באהבה גדולה ועם תחושת סיפוק ענקית. הם שואבים את הביטחון העצמי שלהם מדברים אחרים שהם עושים בחיים ולא לפי תלוש השכר שלהם. זה נפלא בעיניי, כל עוד הסידור הזה מתאים לשני הצדדים וכולם מרוצים.

 

דומה הדבר לתופעת הגברים שלוקחים חופשת לידה במקום האישה. אני יודעת שאנשים רבים עדיין מרימים גבה כשהם שומעים על כך. חלקם שואלים את עצמם "איזה מין גבר זה", אך בעיניי זה הכי גברי שיש כאשר הגבר בטוח בעצמו, לא מאפשר לאגו הגברי להשתלט עליו ועושה מה שנוח לו מבלי לתת דין וחשבון לאחרים ולדעותיהם. גורם נוסף שמשפיע מאוד על הדרך שבה גבר מסוים יקבל את הצלחת האישה שלו, היא דווקא ההתייחסות של אותה אישה. אני מכירה זוג שבו האישה היא אשת קריירה שעובדת מסביב לשעון והגבר עובד בחצי משרה, מקבל את הילדים מבית הספר, לוקח אותם לחוגים ועושה כמעט הכל בבית.

 

במקרה שלהם האישה מאפשרת לעצמה להתייחס לבעלה כאילו הוא אופר, עוד עובד בצוות העובדים שלה. היא מקטינה אותו בלי סוף, אמנם באופן בלתי מודע, אך היא משדרת לו באופן מאוד ברור את המסר "אני שווה יותר ממך כי יש לי עבודה חשובה וכי תלוש השכר שלי יותר שמן". מיותר לציין שיחס כזה פוגע פגיעה ישירה בדימוי העצמי של הגבר ובאופן טבעי, גם בזוגיות.

 

לכן נשים יקרות, אם אתן מצליחות יותר מהגבר שלכן, קבלו את ברכתי, בעיניי זה נפלא. רק זכרו לתת מקום מכובד לבן הזוג להביע את הערכתכן אליו, בלי קשר לכמות הכסף שהוא מכניס או לא מכניס הביתה. העובדה שאתן מרוויחות יותר לא נותנת לכן את הזכות להתנשא או לתת לו להרגיש פחות שווה. העריכו אותו בזכות מה שהוא ובזכות כל מה שהוא עושה. כבר אמרנו שהבעת הערכה היא מפתח חשוב לזוגיות טובה.

 

הכותבת היא הראלה ישי, שדכנית לחילוניים, מסורתיים ודתיים, ומחברת הספר "סטטוס: בזוגיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מה מפחיד אתכם כל כך?
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים