שתף קטע נבחר

 

כשהילד אוהב את הגיבור הרע - מה זה אומר?

אם הילד שלכם מעריץ את דארת' ויידר או את ג'וקר אין מה להילחץ ולמהר להסיק מסקנות על אישיותו. אז מה בכל זאת כדאי לעשות ואיזה מסר כדאי להעביר לילד מבלי לפגוע בהעדפותיו האישיות?

כולנו מכירים ומוקירים את גיבורי העל, בעלי הכוחות המיוחדים, הנלחמים בכוחות הרשע, הרוצים להשמיד את העולם. ילדים שונים יבחרו להעריץ דמויות שונות. זה נראה לנו טבעי שהילד יעריץ את הגיבור החיובי, כגון סופרמן, באטמן או לוק סקייווקר. אך מה קורה כשהילד מעריץ דווקא את הגיבור השלילי, כגון לקס לות'ר (דמות בדיונית רעה המופיעה בחוברות הקומיקס סופרמן), ג'וקר או דארת' ויידר ממלחמת הכוכבים? כשבמשחק הוא רוצה תמיד להיות הרשע? מה עושים עם זה? ולמה בכלל זה קורה?

 

קודם כל זו הבחירה של הילד ויש לכבד אותה. זכרו שכוחות האור והחושך, הטוב והרע, משלימים זה את זה וקיימים בהרכב כזה או אחר בתוך כל אחד ואחד מאיתנו. המטרה כעת היא לבחון מה עומד מאחורי הבחירות של הילד, להבין את הצורך ולתת מענה שיחזק את הילד ויעזור לו לעבור באופן טבעי להזדהות עם הדמויות החיוביות. אין זה אומר שכלל לא ישחק יותר עם השליליות, זה טבעי ונכון עבור ילדים לחוות גם אותן, אך לא יהיה זה באותה תדירות או עוצמה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

באילו מקרים עשוי ילד להזדהות עם הגיבור השלילי?

בטחון עצמי נמוך. ילד המרגיש חלש ימשך לדמויות החזקות, הראויות בעיניו להערצה. הרע חזק במיוחד, שכן הוא עומד מעל לחוק ומתגרה בו. ילד "טוב" ומרצה. העובדה שכרגע הילד בוחר לחזק את השלילי יכולה להצביע דווקא על מחסור בחלק זה ולכן הוא נצמד אליו במשחק לאיזון הדרוש בו. ילד הסופג ביקורת אינטנסיבית ורואה עצמו כדמות שלילית בעיני סביבתו ימצא בדמות הגיבור השלילי דמות להזדהות איתה. לגיטימציה לעשות משהו שאסור.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

ילד שרוצה לעשות מעשה שהוא יודע שנוגד את חוקי המקום או הערכים עליהם הוא גדל ישתמש בדמות הגיבור השלילי כדי לעשות זאת ולהאשים אותו במעשה: "זה הוא עשה!". ילדים נגררים. מעריצים את מי שנראים בעיניהם חזקים. ממלאים את הוראותיהם. רוצים להיות כמוהם. הגיבור השלילי מייצג היטב את החזקים עבור ילדים אלו. כאמור הגיבור השלילי עומד מעל לחוק ולכן נדמה בעיניהם " הכי חזק".

 

שלב ראשון לפתרון - הכירו את גיבוריהם

וזה לא משנה עד כמה הילד מכיר אותו או לא (בולט במיוחד אצל ילדי גן שמעריצים את דמויות גיבורי העל מעצם שמם והכוחות המיוחדים שיש להם מבלי לראות את הסדרה/סרט). תכירו את הגיבור, קראו עליו, תראו את הסדרה/סרט הרלוונטיים כדי להכיר גם את העולם בו הוא מתקיים.

 

מומלץ בחום גם לראות את הסרט/סדרה יחד עם הילד - זה ייתן לכם קרקע פוריה להבנה ושיח משותף אך שימו לב להגבלת הגיל של הסרט. כך למשל הסרטים "מלחמת הכוכבים - הכוח מתעורר", "הנוקמים: עידן אולטרון" וגם "באטמן נגד סופרמן - שחר הצדק", מדורגים כ-PG-13, כלומר לא מומלצים לצפיה מתחת לגיל 13.

 

חשוב לדעת שסרטי גיבורי העל הם סרטי מתח וככל שהם מודרניים יותר הם נראים אמיתיים יותר ואלימים יותר. אם אתם רואים את הסרט יחד עם הילדים ומאפשרים את השיח עליו אפשר להוריד מעט את הגיל. אנא הפעילו שיקול דעת בעניין מתוך הכרת הילד ובדיקת תוכן הסרט. סרטי גיבורי העל לא מתאימים לילדי הגן.

 

גיבור שלילי מול גיבור חיובי

כעת, כשאתם מכירים את הדמויות ואת התוכן אתם יכולים לחזק את הבחירה בגיבור החיובי על ידי הדגשת כוחו. הרי הכוח והעוצמה היו אלא שקסמו לילדיכם מלכתחילה בדמות הגיבור השלילי. בחנו את דמותו של הגיבור החיובי ותגלו ביחד שהוא חזק בכמה מונים מהגיבור השלילי:

1. גם הוא חזק ובעל כוחות מיוחדים אך הוא בוחר להשתמש בכוחו כדי לעזור לאחרים.

2. הוא עומד בלחצים המופעלים עליו כדי לעשות את השלילי ולא נכנע. נאמן לאמת שלו.

3. בבחירה יש כוח. הכוח לבחור.

4. מבחן התוצאה - הטוב מנצח את הרע!

 

הילד שלכם גם הוא גיבור על

מעל הכל חזקו את הבטחון העצמי של ילדיכם בראיית האיכויות הקיימות בו, הכוחות האישיים שלו שיעזרו לו להתגבר על מכשולים. כוחות כמו חוכמה, הומור וחשיבה יצירתית וערכים כגון חברות, התחשבות וקבלת השונה. אם ישכיל להשתמש בכוחות אלו כדי לדאוג לדרוש לו ובו בזמן לעזור לזולת ולעשות בחירות הנאמנות לאמונותיו, הריהו כגיבור על אמיתי.

 

לסיכום: בבחירת הילד לשחק את דמות הגיבור השלילי אין בהכרח כל רע, להיפך, משחק הוא הזדמנות טובה לחוות ולהתנסות גם באלטרנטיבה ולהגיע לאיזון אישי נכון ורצוי. העניין מעלה נורה אדומה רק כאשר המשחק הופך אובססיבי והילד מזדהה באופן קבוע רק עם דמות הגיבור השלילי.

 

במקרה כזה מומלץ לבחון מה הסיבה לכך ולהעצים את דמות הגיבור החיובי בעיני הילד, כך שירצה להתנסות גם בה, ביוזמתו ומבלי שתדחפו אותו לכך. במקרים קיצוניים בהם הילד מזדהה עם הדמות ופועל על פי צו הדמות (פוגע בעצמו או באחרים) יש להתייעץ עם איש מקצוע.

 

הכותבת היא פסיכותרפיסטית לילדים ונוער ומטפלת משפחתית מוסמכת, מטפלת פרטנית ומנחת קבוצות לכישורים חברתיים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צפו יחד עם הילד בסרט המדובר
צילום: shutterstock
מומלצים