טלטלת נפט בקטאר: פיטורים המוניים באל-ג'זירה
זעזוע ברשת החדשות ששינתה את התקשורת הערבית: חודשיים אחרי שנסגר הערוץ שלה בארה"ב, מאות עובדים יפוטרו בקטאר. ברקע: המונדיאל המתקרב
רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, מכלי התקשורת החזקים ביותר בעולם, הודיעה בצהריים (יום א') על מהלך דרמטי של פיטורי 500 עובדים, כלומר יותר מעשרה אחוזים מעובדיה. הצעד של רשת הטלוויזיה הוא עדות נוספת ללחץ הגובר על תקציבה של הנסיכות הקטנה והעשירה מהמפרץ על רקע הירידה הדרמטית במחירי הנפט והגז הטבעי.
רוב המפוטרים יהיו מבין עובדי הרשת המוצבים במטה אל-ג'זירה בקטאר. הרשת, הנשלטת על-ידי משפחת המלוכה הקטארית, מעסיקה כ-4,000 עובדים. מוסטפה סוואק, המנכ"ל בפועל של אל-ג'זירה, אמר כי הרשת נאלצת לבצע קיצוצים כדי לשמר את מעמדה בתעשייה "לאור השינויים הנרחבים שמתרחשים בתקשורת העולמית".
רשת "אל-ג'זירה" הוקמה ב-1996 במסגרת מאמציה של קטאר לתרגם את הכוח הכלכלי שלה להשפעה פוליטית. מאז צברה הרשת מיליונים רבים של צופים ברחבי העולם הערבי. לאורך השנים היא מיצבה את עצמה כיצור חריג בנוף התקשורתי הערבי, משום שאפשרה קיום של דיונים בנושאים שנויים במחלוקת והצגת מגוון של דעות – דבר שכמעט לא נראה על המסכים בערוצי טלוויזיה ערביים אחרים.
עם זאת, הרשת גם שיקפה באופן בוטה את האינטרסים של המשטר הקטארי, ובשנים האחרונות נקטה קו חד-צדדי בולט בכמה מהמהפכות שפקדו את מדינות ערב במסגרת האביב הערבי, והתייצבה לצד האחים המוסלמים במצרים והמורדים בסוריה. במשבר בסוריה היא נקטה קו לוחמני נגד משטר אסד, וב-2013 היא פתחה בקמפיין תקשורתי חריף נגד משטר סיסי במצרים בעקבות הדחתו של הנשיא מוחמד מורסי מהאחים המוסלמים.
בשנים האחרונות גם התמודדה אל-ג'זירה עם תחרות הולכת וגוברת מצד ערוצי טלוויזיה אחרים כמו "אל-מיאדין" הלבנוני ומצד הרשתות החברתיות, שהשימוש בהן בעולם הערבי גבר. בינואר האחרון הודיעה אל-ג'זירה כי היא סוגרת את ערוץ החדשות שפתחה בארצות הברית אחרי פחות משלוש שנים. הערוץ הושק בקול תרועה, אבל נסגר בשקט בעקבות "אתגרים כלכליים בשוק התקשורת האמריקני", לדברי הרשת. בשנותיו המעטות הספיק הערוץ האמריקני להשמיץ לא מעט את ישראל ולספק סיקור מוטה ביותר נגדה.
אל-ג'זירה היא רק המוסד האחרון בשורה של מוסדות בבעלות הממשלה בקטאר שנאלץ לבצע קיצוצים על רקע הירידה בהכנסות
מנפט ומגז. בשנה שעברה נרשמו פיטורים רבים במגזר האנרגיה, ובינואר השנה פיטר התאגיד הרפואי חמש מאות עובדים.
הפיטורים באל-ג'זירה באים גם כשהמדינה נערכת לאירוח מונדיאל 2022, שידרוש ממנה השקעה כספית עצומה.