מה עושים עם שאריות של לחם?
פשטידת לחם מתוקה: לא צריך להמתין עד לחג המצות כדי לנצל את שאריות הלחם שנותרו לכם להכנת "ברד פודינג", אבל ההכנות לפסח הן בהחלט סיבה טובה לשלוף את המתכון הוותיק - ולהתענג על כל ביס
נזכרתי במתכון הזה כשבאחד מימי השבוע גיליתי חצי חלה מבוישת שנותרה משבת. בגלל שהצו הקדוש "לחם לא זורקים" טבוע בי מילדות, האינסטינקט הראשון שעלה בי היה לפרוס אותה לפרוסות ולטגן בבלילה, אבל המחשבה המרתיעה על כיריים מרובבות ברסיסי שמן ועל ריח הטיגון שלא ירפה מהבית במשך שעות הובילה אותי לתוכנית ב'. כך הפכה החלה של שלשום למאפה נהדר, שבן רגע לא נותר ממנו זכר.
פשטידת לחם, ממש כמו הלחם המטוגן, היא מאכל שאריות מובהק, אבל התוצאה כל כך טעימה שממש שווה להצטייד בלחם, במקרה זה רצוי שיהיה מהסוג החלתי – לבן, עשיר ומתקתק – ולהניח לו להתיישן מעט.
המאפה עצמו קל ומהיר להכנה ומתאים למתחילים. מקורו, כך נראה, במטבח האנגלו-סקסי, ובאנגלית הוא מכונה "פודינג לחם" (Bread Pudding). באמריקה הוא אחד המאכלים הפופולאריים ביותר לארוחות בראנץ' של סוף השבוע, אבל אפשר בהחלט להגיש אותו גם כקינוח חמים לארוחה אביבית.
כמאכל שאריות, אין לפשטידת הלחם חוקים ואפשר להוסיף למתכון הבסיסי כל תוספת שעולה על דעתכם. צימוקים ואגוזים מתקבלים בברכה וגם שלל תיבולים הולכים נפלא. שברי שוקולד ישדרגו אותה לרמת קינוח על. אפשר להניח את הלחם בתבנית כשהוא פרוס לפרוסות, חתוך לקוביות או בצוע לפיסות בעזרת הידיים (כמו במקרה שלי הפעם). העיקר לא לשכוח את תערובת החלב והביצים שמרטיבה את הלחם מצד אחד וגם גורמת לגיבוש כל החומרים למאפה שלם אחד.
פשטידת לחם מתוקה
אפשר להכין את המאכל מכל לחם לבן, אבל חלה או לחמניות צמה הופכות אותו למעדן. מי שרוצה מוזמן ללוות את המנה שלו בסוכר, בדבש, בסירופ מייפל, בסילאן או בפירות טריים, לטובת המצפון.
המרכיבים (ל-6-4 מנות):
1/2 חלה מתוקה או 3-2 לחמניות צמה או לחם בריוש (ס"ה כ-350 גר')
25 גר' חמאה
1/2 1 כוסות חלב
1/2 כוס סוכר
1 כפית משחת וניל או תמצית וניל אמיתי
2 ביצים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים בחמאה תבנית חרס או פיירקס בקוטר 22-20 22 ס"מ בערך.
- חותכים את החלה לחתיכות בגודל כ-3 ס"מ (אפשר ביד, אין צורך לחתוך חתיכות מדויקות) ומניחים בתבנית.
- מחממים מעט את החלב (אפשר במיקרוגל) וממסים בתוכו את החמאה. מוסיפים את הסוכר והווניל וטורפים היטב. מוסיפים את הביצים וטורפים לתערובת אחידה. יוצקים את התערובת על הלחם שבתבנית בצורה אחידה.
- אופים כ-30 דקות או עד שהפשטידה מזהיבה. מוציאים מהתנור ומצננים מעט. מגישים חם או בטמפרטורת החדר. אפשר לבזוק אבקת סוכר או להגיש עם רוטב מייפל, רוטב שוקולד או סילאן.
לא יכולים בלי לחם? צפו באופה של מאפיית הבוטיק "אדון שיפון":
פשטידת לחם פיקנטית
לטובת הגרסה הלא מתוקה אפשר לגייס סוגים אחרים של לחם, לאו דווקא חלה. ההכנה קצת יותר מורכבת אבל התוצאה יכולה לשמש מנה עיקרית בארוחה קלה.
המרכיבים (ל-8 מנות):
25 גר' חמאה
1 לחם לבן מרובע או כל לחם מרובע אחר (20 פרוסות)
250 גר' גבינה קשה (צהובה), מגוררת גס
4 ביצים, טרופות
1/2 1 כוסות חלב
1/2 מכל שמנת לקצפת
1 כפית מלח
קורט פלפל לבן
1 כפית חרדל
1 כף פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
- מורחים כלי חסין אש או תבנית מלבנית (25X35) בשכבה נדיבה מאוד של חמאה.מסירים את הקרום מפרוסות הלחם ומניחים 8 מהן על בסיס התבנית. מפזרים עליהן מחצית מהגבינה המגוררת. מכסים ב-8 פרוסות נוספות ומפזרים עליהן את שארית הגבינה.
- מורחים את 4 הפרוסות שנותרו בחמאה וחותכים אותן באלכסון פעמיים, כך שיתקבלו 4 משולשים שווים מכל פרוסה. מציבים את המשולשים סביב התבנית כך שיצרו צורת כתר נאה.
- טורפים את הביצים עם החלב, השמנת, המלח, הפלפל, החרדל והפטרוזיליה. יוצקים על פני הגבינה, מכסים ומניחים לעמוד שעה לפחות במקרר ואפשר למשך הלילה.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). אופים 40 דקות או עד שהפשטידה מזהיבה. מוציאים מהתנור ומחכים 10 דקות לפחות לפני שחותכים לריבועים ומגישים.