שתף קטע נבחר
 

הטרור מוחק מיליארדים מהכלכלה הטורקית

מאז תחילת אירועי הטרור בחודש יולי האחרון, עסקים רבים בטורקיה מדווחים על צניחה חדה בהכנסות. כלכלנים מבית ומחוץ צופים מחיקה של מיליארדי דולרים לכלכלה החבוטה ממילא, והימנעות משקיעים זרים מכניסה למדינה

שישה פיגועי התאבדות בשמונה חודשים ועימות עם רוסיה הגבירו את החששות מפני פגיעה כלכלית בטורקיה. בעוד התיירים מדירים רגליהם מטורקיה ולוקחים איתם הכנסות במיליארדי דולרים, משקיעים זרים נמנעים מכניסה למדינה המתמודדת מול בעיות ביטחון קשות.

 

פיגוע הטרור שהתרחש באמצע החודש ברחוב איסטיקלל הסואן באיסטנבול, העיר הגדולה והשוקקת בטורקיה, הגיע לאחר שלושה פיגועי התאבדות קטלניים בעיר הבירה אנקרה. בעלי חנויות ומסעדות סמוכות לאיזור מתלוננים מאז האירוע על צניחה חדה בעסקים.

 

מה יעשה הטרור בבריסל לכלכלה?    (צלמים: אבי חי , ניצן דרור ואלי סגל )

מה יעשה הטרור בבריסל לכלכלה?    (צלמים: אבי חי , ניצן דרור ואלי סגל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעוד שהשווקים הפיננסיים הגיבו במתינות יחסית לגל הטרור, אנליסטים אומרים כי שפיכות הדמים פוגעת במשק הטורקי, אשר נאבק כבר עכשיו עם אינפלציה גבוהה ואי ודאות כלכלית בטווח הזמן הבינוני.

 

פגיעה בתיירות

מאז תחילת המתקפות מצד מורדים כורדים וארגון דאעש בחודש יולי מספר התיירים המערביים החל לרדת. הפלת המטוס הרוסי בגבול סוריה על ידי צבא טורקיה בנובמבר האחרון עצרה כמעט לחלוטין את זרם התיירים מרוסיה.

 

היקמאט ארסלן, יו"ר רשת המלונות Dosso Dossi באיסטנבול, אמר כי הוא נאלץ להפחית את מחירי החדרים בחצי בניסיון למשוך מבקרים. "נאלצנו לפטר עובדים כדי להפחית בעלויות. מה עוד היינו יכולים לעשות? אנחנו צריכים לחיות".

 

אינאן דמירי, אנליסט בבנק Finansbank הטורקי, ציין כי הוא צופה שההכנסה מענף התיירות תצנח לסכום נמוך מ-17 מיליארד דולר בשנת 2016. זאת לעומת 21 מיליארד בשנת 2015 (3% מהתמ"ג).

 

"במידה והצפי יתממש הוא יחמיר את הגירעון התקציבי הגדול ויוסיף לאבטלה, שכבר עכשיו עומדת על יותר מ-10%. כמות התיירים הנכנסים בינואר האחרון היתה נמוכה ב-20% מהחודש המקביל אשתקד", אמר דמירי.

אזור הפיגוע באיסטנבול טורקיה (צילום: AP) (צילום: AP)
אזור הפיגוע באיסטנבול טורקיה(צילום: AP)
 

ביטחון המשקיעים מתערער

דמירי הוסיף כי "משקיעים זרים צפויים לחשוש הרבה יותר מכניסה לטורקיה, הן מבחינה פיזית והן במונחים של הרכב השקעות. לדעתי נחווה טלטלה משמעותית בכלכלה הטורקית".

 

גם הצעדים האנטי-דמוקרטיים של הנשיא טייפ ארדואן לא מועילים לתחזיות הכלכליות של האנליסטים באשר לטורקיה. רק בחודש שעבר, הממשלה השתלטה על עיתון Zaman, שפעל בתור אופוזיציה לשלטון.

 

וויליאם ג'קסון, כלכלן ראשי של שווקים מתפתחים ב-Capital Economics מלונדון אומר כי "העלויות הכלכליות של המתקפות עשויות להיות גדולות, במיוחד במונחים של תחום התיירות והשקעות לטווח הרחוק". לדבריו, "צעד זה צפוי להפחית אף יותר את רמת ההשקעה הזרה הנמצאת בירידה".

 

באשר להתפתחויות הקרובות, דמיר אומר כי לדעתו המשקיעים יעקבו מקרוב אחרי זהות המחליף של ארדם בנצ'י, נגיד הבנק המרכזי של טורקיה שמסיים את כהונתו בחודש הבא.

 

ארדואן קרא מספר פעמים להורדת שיעור הריבית, תוך התעלמות מקריאות הכלכלנים להעלאתה במטרה לרסן את האינפלציה, שעמדה על 8.8% בפברואר.

 

לאחר פגישת המדיניות המוניטרית האחרונה שלו, קיצץ הבנק המרכזי בריבית במדינה בשיעור של 0.25% - צעד שהגביר את החששות בשווקים. עבור דמיר, העובדה שהבנק לא העלה את הריבית "מוכיחה את ההשפעה של הפוליטיקה על קבלת ההחלטות המאקרו-כלכלית בטורקיה".

 

לדבריו, הבחירה בנגיד חדש תהווה מבחן מרכזי לעצמאותו של הבנק. "אם ימונה מישהו שמנגן לפי החליל של יועצי ארדואן, המשקיעים ינקטו בגישה שלילית יותר ויותר כלפי השקעה במדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים