שתף קטע נבחר

 

בגלל החום: סוף לטיולים לתוך הקרחונים

ההתחממות הגלובלית ממיסה את קרחוני פוקס ופרנץ ג'וזף בניו זילנד, והורגת את התיירות המקומית אחרי 100 שנה של מסעות לתוך תעלות הקרח

ניו זילנד ידועה בנופים הפלאיים שלה, ושניים מיעדי התיירות הפופולריים ביותר במדינה הם שני קרחונים יוצאי דופן המתפתלים במורדות ההרים לתוך יער גשם, כך שאנשים יכולים לצעוד אליהם ולהביט. אבל שני הקרחונים, קרחוני פרנץ ג'וזף ופוקס, נמסים עכשיו במהירות גדולה כל כך עד שכבר מסוכן מדי לתיירים לטפס לתוכם מהעמק שלמרגלותיהם, וכך באה לקצה מסורת של 100 שנה. לנוכח מזג האוויר החם שנמשך ונמשך השנה, אין סימנים לשינוי חיובי כלשהו באופק, ומדענים מזהירים שזו דוגמה נוספת להשפעה של ההתחממות הגלובלית על הסביבה.

 

התיירות בניו זילנד היא ענף בצמיחה, וקרוב למיליון איש ביקרו בשנה שעברה במקום כדי להציץ בקרחונים ובעמקים המרהיבים שסביבם, אבל הדרך היחידה לצעוד על הקרחונים עכשיו היא להגיע אליהם באמצעות מסוק. גם אם למישהו יש די כסף כדי לשלם למסוק, לטיסה שם יש סיכונים משלה – סיכונים שדוגמה להם ניתנה בנובמבר האחרון כשמסוק עם תיירים התרסק לתוך קרחון פוקס וכל שבעת יושביו נהרגו.

בתוך הקרחון בניו זילנד. כבר אי אפשר להגיע ברגל (צילום AP) (צילום AP)
בתוך הקרחון בניו זילנד. כבר אי אפשר להגיע ברגל(צילום AP)

 (צילום AP) (צילום AP)
(צילום AP)
וויין קוסטלו, מנהל הפעולות האזורי של המחלקה להגנת הסביבה, יושב ליד בסיסו של קרחון פרנץ ג'וזף ואומר שכשהגיע לכאן לפני שמונה שנים הסלע שעליו הוא יושב היה מכוסה בדרך כלל בטונות של קרח. כעת, לעומת זאת, הקרחון נגמר כ-800 מטר משם במעלה ההר. בגלל המסת הקרחון, קירות העמק שבעבר יוצבו על-ידי הקרחונים נותרו חשופים למפולות סלעים, וכך הטיפוס הופך למסוכן עוד יותר. חברות הטיולים הפסיקו להוציא מסעות טיפוס מודרכים לקרחון פרנץ ג'וזף בשנת 2012 ולקרחון פוקס הסמוך בשנת 2014.

 

לפי פרסום במגזין Global and Planetary Change בשנת 2014, שני הקרחונים איבדו שלושה קילומטרים מאורכם מאז המאה ה-19, כך שהם התקצרו ב-20%. לאחרונה הקרחונים האלה נמסים בקצב מהיר יותר מאי פעם. הית'ר פורדי, מדענית מאוניברסיטת קנטרברי שערכה את המחקר, טוענת כי שינויי האקלים הם הגורם העיקרי. "אנחנו יודעים שקרחונים ברחבי העולם, כולל קרחוני פוקס ופרנץ ג'וזף, מגיבים לעלייה בטמפרטורות ונסוגים", היא אומרת. לצד זאת, שינויים קטנים של טמפרטורות וכמויות משקעים באזור הקרחונים האלה גרמו לנסיגה שלהם להיקטע ולהיענות דווקא בהתרחבות בשנים עברו, התרחבות שלעתים נמשכה שנים. קוסטלו וחברות הטיולים מקווים לראות התרחבות כזו של הקרחונים בקרוב, אבל בינתיים אין שום סימן שזה מה שעומד לקרות: פברואר היה החודש השני הכי חם שנרשם אי פעם בניו זילנד.

 (צילום AP) (צילום AP)
(צילום AP)

 (צילום AP) (צילום AP)
(צילום AP)

 (צילום AP) (צילום AP)
(צילום AP)

מזג האוויר החם יצר אפילו סוג חדש של אטרקציה תיירותית מהעבר השני של ההרים. פורדי אומרת כי הקרחונים שם נסוגים גם הם במהירות, וכתוצאה מכך תיירים יכולים לשוט בסירות על אגמים כדי לראות חלק מהקרחונים הימיים הגדולים שהחלו להצטמק.

סיור במסוק מעל קרחון פוקס חושף סדקים עמוקים בתעלות הקרח הכחולות והשקופות למחצה שדרכן לוקחים מדריכים תיירים מצוידים בחליפות מיוחדות לטיפוס בקרח.

 

המדריכים אוהבים לספר את האגדה של הילידים המאורים, שלפיה קרחון פרנץ ג'וזף החל כזרם של דמעות של אישה צעיר שאהובה נהרג במפולת. הקרחונים מושכים אליהם תיירים מאוסטרליה, מצפון אמריקה, מאירופה – ובשנים האחרונות גם יותר ויותר מסין.

 

בבסיסו של קרחון פרנץ ג'וזף מספרת תיירת מהולנד כי נפעמה מהיופי של הקרחון ומהטוהר של הסביבה. היא מאמינה

שההתחממות הגלובלית אחראית לנסיגת קרחונים, ומרגישה קצת אשמה אפילו על עצם הביקור שלה בניו זילנד בשל דלק המאובנים שנשרף על-ידי המטוס שלקח אותה לשם. לפחות, היא אומרת, הקרחון נתן לה השראה לחיות באופן מודע יותר לסביבה: "זה מעציב אותי קצת לראות כמה מהר הכול הולך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום AP
הסדקים בקרח הכחול כבר עמוקים
צילום AP
מומלצים