הצביעו: מי המועמד המתאים לאימון הנבחרת?
ותיק בעל הישגים (ונפילות), צעיר שהגיע לאירופה (ונכשל), מוח שהצליח (רק) בקבוצות קטנות, מוטיבטור שהיה קפטן (ומדשדש כבר עשור), או היחיד שבכלל יש לו עבודה על הקווים (אבל לא עם בוגרים). חמישה הגיעו לקו הזינוק, ורק אחד ימונה למאמן הלאומי שיוביל את הנבחרת מול ספרד ואיטליה במוקדמות המונדיאל
אלישע לוי
גיל: 58 | תפקיד נוכחי: אין
קריירה כמאמן: ללוי יש לא מעט הצלחות. הוא העלה שלוש קבוצות לליגה הבכירה (בית-שאן, כפר-סבא, סכנין), חתום על עונת "סרט מלחמה" של בית-שאן, עשה עבודה טובה מאוד בסכנין וקפץ ממנה למכבי חיפה, שאיתה זכה בשתי אליפויות (2009, 2011) ועלה לשלב הבתים בליגת האלופות (2010). מצד שני, הוא חתום על הקמפיין המאופס בצ'מפיונס, עמד על הקווים ב"משחק השרוכים" הידוע לשמצה, והפסיד בכל ארבע הפעמים שהגיע לגמר גביע המדינה.
לוי מובטל כרגע, לאחר שאלונה ברקת החליטה שלא להאריך את חוזהו בהפועל באר-שבע. הוא עבד שלוש שנים במועדון ותרם למהפך שעבר עליו מקבוצת תחתית למועמדת לאליפות, אבל הבעלים חשה כי מיצה את הפוטנציאל שלו. במהלך העונה עלתה מועמדותו להפועל ת"א: האולטראס נעמדו על הרגליים האחוריות, בגלל "משחק השרוכים", אבל הבעלים אמיר כבירי טוען כי לא זו הסיבה שבגללה לא בחר בו.
למה כן: נחשב למועמד הנייטרלי מכולם. בחירה בו לא תעורר ביקורות קיצוניות. המבוגר מבין המועמדים. ההישגים הרבים, האישיות הנעימה והניסיון עשויים לסייע לו. מאמן שהצליח לייצב חדרי הלבשה ולהתחבר לשחקנים, למרות שהוא גם יודע להיות פנקסן.
למה לא: אין לו מספיק כריזמה, ויש יותר מדי רגעי מאני-טיים שבהם לא סיפק את הסחורה (קמפיין ליגת האלופות, גמרי גביע, אובדן האליפות בעונת הקיזוז). במהלך הקריירה התמודד עם ביקורת על הכנה לקויה למשחקים. בניגוד למועמדים אחרים, אינו מכיר מבפנים את עבודת ההתאחדות והנבחרות.
מה הסיכוי שייבחר: לוי הוא אחד משני המועמדים המובילים, והרבה תלוי במצגת שלו בעוד שלושה שבועות. 40 אחוז.
אלי אוחנה
גיל: 52 | תפקיד נוכחי: מאמן נבחרת הנוער
קריירה כמאמן: אחרי שעשה נפלאות על הדשא – בבית"ר ירושלים, במכלן ובנבחרת ישראל – אוחנה עומד על הקווים כבר 17 שנה. שתי קדנציות בבית"ר ירושלים, השנייה הסתיימה בהתפטרות אחרי דברים קשים שאמר עליו הבעלים ארקדי גאידמק. ירד ליגה עם בני-יהודה (2001) ומיד העלה אותה בחזרה, ירד ליגה עם סגל איכותי של הפועל כפר-סבא (2008). בשמונה השנים האחרונות מאמן את נבחרת הנוער, ולפני שנתיים הוביל אותה לאליפות אירופה. הקמפיין הנוכחי שלה הסתיים אתמול באכזבה.
למה כן: מעולם לא אימן את הנבחרת שחקן ישראלי בקליבר של אוחנה. מדובר באחד הגדולים בכדורגל הישראלי, אחד שמכיר את חדר ההלבשה. הוא יקבל כבוד מהשחקנים, ולא יזדקק לפוליטיקות מיותרות. אוחנה לא יעשה חשבון לתקשורת ויילך עם האני מאמין שלו. הוא מכיר את המערכת, וגם חלק מהשחקנים שעברו אצלו בנבחרת הנוער.
למה לא: לא אימן קבוצה כבר שמונה שנים. עם כל הכבוד לתפקיד הנוכחי, עבודה עם שחקני נוער אינה אימון של בוגרים. הלחץ שונה מאוד וכך גם גודל הציפיות ועוצמת אור הזרקורים. הפעם האחרונה שעבד בקבוצה (כפר-סבא) נגמרה רע מאוד.
מה הסיכוי שייבחר: אחד מהשניים שכנראה יגיעו לקו הסיום. הצלחה עם נבחרת הנוער הייתה יכולה לסייע לו. 25 אחוז.
גיא לוזון
גיל: 40 | תפקיד נוכחי: אין
קריירה כמאמן: רק לפני שנתיים לוזון היה על גג העולם, מועמד למאמן העונה בבלגיה עם סטנדארד ליאז' (13 ניצחונות רצופים בפתיחת העונה), אבל אז הגיעה הנפילה, הפסד האליפות והפיטורים בתחילת העונה השנייה. בינואר 2015 מונה למאמן צ'רלטון מליגת המשנה באנגליה, המשיך לעונה הנוכחית ופוטר אחרי תשעה משחקי ליגה ללא ניצחון.
לוזון התחיל במכבי פ"ת והוביל אותה לשלב הבתים של גביע אופ"א, נכשל ופוטר מהפועל ת"א, עשה שנתיים מוצלחות בבני-יהודה, כולל עלייה לגמר הגביע. המקפצה הגדולה הייתה מינויו למאמן הנבחרת הצעירה והשתתפות ביורו הביתי, שבו השיג ארבע נקודות (כולל ניצחון על אנגליה במשחק לפרוטוקול).
למה כן: מאמן שסוחף אחריו שחקנים. בעל הרקורד המשמעותי ביותר באירופה מבין המועמדים. הצליח בקבוצות קטנות כמו מכבי פ"ת ובני־יהודה. בזכות הניסיון היחסי בנבחרת הצעירה הוא מכיר היטב את עבודת הנבחרות וההתאחדות.
למה לא: הייחוס המשפחתי עלול לפגוע בו, גם בגלל היחסים הקרירים בין משפחתו לבין יו"ר ההתאחדות עופר עיני. בנוסף, מדובר במאמן צעיר, שאולי עוד יקבל הזדמנויות להוכיח את עצמו ולהגיע לנבחרת. עבד רק בקבוצה גדולה אחת בישראל, ונכשל בה. גם ההתנהגות הלא מעונבת שלו על הקווים יכולה להעיב על סיכוייו.
מה הסיכוי שייבחר: עיני לא פוסל אותו, אבל הרבה תלוי בפוליטיקות הפנימיות בהתאחדות. 20 אחוז.
רן בן־שמעון
גיל: 45 | תפקיד נוכחי: אין
קריירה כמאמן: גולת הכותרת היא כמובן האליפות ההיסטורית עם קריית־שמונה הקטנה ב־2012, אחרי שהעלה אותה פעמיים לליגה הבכירה. כשנפרד ממנה בגלל ריב צורם עם איזי שרצקי, נדד לקפריסין וסיים במקום הרביעי עם א.א.ק לרנקה הקטנה. מצד שני, נכשל בשתי הקבוצות הגדולות שבהן עבד – מכבי ת"א (2008) והפועל ת"א (2014). בעונה שעברה הצליח להוביל את מכבי פ"ת לפלייאוף העליון, אך העונה, למרות פתיחה נהדרת וזכייה בגביע הטוטו, התפטר בתחילת החודש כשהקבוצה קרסה מקצועית. מדובר במאמן ריכוזי שמתבסס הרבה על פסיכולוגיה ומרצה במקומות שונים על חתירה להישגיות בספורט ובחיים בכלל.
למה כן: נבחרת ישראל היא סוג של קריית־שמונה, אנדרדוג מובהק – במיוחד בבית עם איטליה וספרד – ובן־שמעון יודע לעשות את המיטב מקבוצות כאלה. עד למשבר האחרון עשה עבודה טובה במכבי פ"ת וקידם שחקנים צעירים. מכיר את חדר ההלבשה של הנבחרת מקרוב ונחשב למאמן בעל היכולות הטקטיות המתקדמות ביותר מבין המועמדים.
למה לא: כשל בקבוצות הגדולות, במיוחד במכבי ת"א. ריכוזי מאוד, אולי ריכוזי מדי, לפעמים על גבול השחצנות.
מה הסיכוי שייבחר: עד לאחרונה נחשב למועמד המוביל לנבחרת, דבר שגרם למתיחות עם הלוזונים שמעוניינים שגיא לוזון יקבל את התפקיד. כשמכבי פ"ת הידרדרה, נפגעו סיכוייו. היכולת המילולית שלו והמסרים שיעביר בפני ועדת האיתור עשויים לסובב את הגלגל, אבל הסיכויים אינם גבוהים. 10 אחוזים.
ניר קלינגר
גיל: 49 | תפקיד נוכחי: מנהל מקצועי במכבי שעריים (ליגה א')
קריירה כמאמן: לכל מאמן יש עליות וירידות, וקלינגר ידע הרבה כאלה. הוא עבר מתחתית הסולם (בית"ר באר-שבע) עד לזכייה מפתיעה באליפות עם מכבי ת"א (2003) והשתתפות ראשונה של המועדון בליגת האלופות (2004), למרות סגל מאוד לא מרשים. מצד שני, הוא כשל בעונת הגלאקטיקוס והתפטר (2005). נדד בין מספר קבוצות בקפריסין, התפטר מהפועל באר-שבע (2011), לא הותיר חותם בהפועל חיפה, ובתפקידו האחרון ירד ליגה עם מ.ס אשדוד בעונה שעברה, לפני הנחיתה המפתיעה בשעריים מהליגה השלישית. הוזכר כמועמד להחליף את מנדיונדו בהפועל ת"א, וכשלא מונה - הלך לשעריים כמנהל מקצועי.
למה כן: בגלל האופי החזק שלו כשחקן והניסיון הרב שצבר במשחקי הנבחרת (גם כקפטן). כמאמן, הוכיח כי אינו מפחד להתעמת עם כוכבים, כשזרק את אבי נימני מקריית-שלום. קלינגר הוא אדם שיהיה דומיננטי בחדר ההלבשה.
למה לא: מאז השיא עם מכבי ת"א דישדש עם קבוצות בינוניות בישראל ובקפריסין. לא מגיע לו פרס אחרי שהוריד את אשדוד ליגה.
מה הסיכוי שייבחר: קלינגר נכנס לרשימה ברגע האחרון. זה אולי יעזור לרזומה שלו, אבל מעיד שמועמדותו אינה רצינית. 5 אחוזים.