הקלות לעובדות בהריון המועמדות לפיטורים
שינויים בנוהל קבלת היתר לפיטורי נשים בהריון: זמן התגובה הפיטורים הוארך משבוע ל-12 ימים, ניתן לקבל ליווי מארגוני זכויות עובדים ומועד כניסת הפיטורים לפועל יידחה כשהדבר נדרש לשם שמירה על זכויות העובדת
משרד הכלכלה והתעשייה הודיע היום על שינויים בנוהל קבלת היתר לפיטורי נשים בהריון, טיפולי פוריות וחופשת לידה לפי חוק עבודת נשים. כפי שנקבע, זמן התגובה של הנשים לבקשת פיטורים יוארך ל-12 ימים, יתאפשר ליווי מארגונים העוסקים בזכויות בעבודה במסגרת ההליך, והממונה על עבודה נשים במשרד הכלכלה תוכל לדחות את מועד כניסת פיטורים לפועל על מנת לשמור על הרציפות התעסוקתית של העובדת.
- מ' הכלכלה התיר לפטר 956 נשים בהריון ב-2015
- תופעה חדשה: התנכלות לעובדות בהריון
- אחרי לידה? מזל טוב - רק תשכחי מקידום
נוהל קבלת התר לפיטורי נשים בהריון קובע כי מעסיקים המבקשים לפטר עובדת בהריון או עובדים המצויים בטיפולי פוריות, מחויבים לפנות למשרד הכלכלה והתעשייה לקבלת היתר לפיטורים. כן הם נדרשים להוכיח כי אין קשר בין הפיטורים או צמצום היקף המשרה והשכר, לבין היות העובדת בהיריון או העובדים בטיפולי פוריות. אם נמצא קשר בין הפיטורים להיריון או לטיפולי הפוריות – לא ניתן לאשר את הפיטורים וניתן אף לתבוע את המעסיק בגין אפליה.
משרד הכלכלה עדכן את הנוהל בשלוש סוגיות. הראשונה - הארכת משך הזמן לתגובת העובדת על טענות המעסיקים משבעה ימים ל-12 ימים, למעט במקרים בהם העסק חדל לפעול או כשהעובדת מסכימה עם טיעוני המעסיק. בנוסף, לעובדת יינתן משך זמן נוסף להגיב על טענות המעסיק בפני נציג אגף ההסדרה, אם המעסיק העלה טיעונים חדשים בגרסתו העשויים להשפיע על ההחלטה.
עוד נקבע כי בנוסף לאפשרות לליווי מטעם עורך דין בעת מתן התגובה לבקשת הפיטורים - העובדת תוכל לקבל גם ליווי מטעם נציג ארגון העוסק בזכויות בעבודה על מנת לאפשר לה לקבל תמיכה וסיוע, נוספת או חלופית.
בנוסף, הממונה על עבודה נשים במשרד הכלכלה תוכל לדחות את מועד כניסת פיטורים לפועל על מנת לשמור על הרציפות התעסוקתית של העובדת. זאת בעקבות החלטת ביה"ד הארצי לעבודה שניתנה לאחרונה ולפיה בסמכות הממונה להתיר פיטורים בהתאם לחוק עבודת נשים לא רק מיום ההחלטה או רטרואקטיבית, אלא להחליט גם שמועד כניסת היתר הפיטורים לתוקף יהיה בתאריך עתידי.
ממשרד הכלכלה נמסר כי סמכות זו תופעל כאשר נדרש איזון בין הצורך של המעסיק לפטר את העובדת לבין היבטי תעסוקתה, שמירה על רציפות זכויות, רצף תעסוקתי והקושי במציאת תעסוקה חלופית בתקופה זו.
עוד נמסר כי השינויים בוצעו במטרה להקל על עובדות הנמצאות בתהליך זה, ולאחר בחינה פנימית של הליכי העבודה במשרד והתייחסויות מצד ארגוני נשים ומנשים שעברו את ההליך. לנוהל המעודכן לחצו כאן.