הרצוג בוועידה נגד החרם: המתקפה של נתניהו מחלישה את בג"ץ
יו"ר האופוזיציה אמר את הדברים בוועידה למאבק בחרם של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשל המתקפה שספג בית המשפט העליון מרה"מ בעקבות ביטול מתווה הגז. בנט תקף את נתניהו: "מסתובב בעולם ומדבר על שתי מדינות". לפיד על המתקפה נגד צה"ל: הון פוליטי על חשבון ילדינו. כחלון: נסייע לכל חברה שתיפגע מהחרם. לבני: הממשלה מסתפקת בלומר "העולם כולו נגדנו"
אנשי המערכת הפוליטית מתייצבים בוועידת החרם: בפאנל מיוחד בוועידה של "ידיעות אחרונות" ו-ynet למאבק בחרם של תנועת BDS משתתפים יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, השרים נפתלי בנט, משה כחלון ואריה דרעי, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד וחברת הכנסת ציפי לבני מהמחנה הציוני.
ראשון לדבר היה יו"ר האופוזיציה הרצוג שתקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות דבריו החריפים נגד בג"ץ שהחליט על ביטול מתווה הגז. "כשאני אומר שיש לנו בית משפט עצמאי שלא מפחד מהממשלה ולא מפחד מהקהל זה כלי מהותי מאוד, ובכלל תהליכי ההתקפה על בג"ץ וההתקפה שהייתה אתמול מצד ראש הממשלה ודרומה מחלישה את אחד המוסדות העיקריים שמגנים על שמה הטוב של מדינת ישראל".
הרצוג התייחס גם לסערת החייל שירה במחבל בחברון ולהסתה נגד הרמטכ"ל. "אתה מראה שצה"ל פועל בטוהר הנשק ושיש לו כלי בדיקה וחקירה והוא לא מפחד לחקור. אני מגנה בתוקף את ההתקפות על הרמטכ"ל". בסוגיה הפלסטינית אמר הרצוג: "גם אחרי שנפתור את הבעיה הפלסטינית, BDS לא ייעלם אבל אפשר לצמצם את ההשפעה שלו".
הרצוג אמר לסיום כי "אי אפשר להסתובב עם מחבט נגד יתושים ולהרוג יתוש בקמפוס פה ובקמפוס שם. צריך לייבש את הביצה על-ידי מהלכים מדיניים אמיצים ואמרתי מספיק פעמים שאם יהיו מהלכים מדיניים אני אתן להם גיבוי".
אחרי הרצוג עלה לבמה יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שהתייחס גם כן למתקפה נגד צה"ל. "אנחנו כבר שלושה ימים תחת מתקפה על צה"ל, הרמטכ"ל, שר הביטחון וערכי צה"ל. זה בלתי נסבל", אמר לפיד. "לא ייתכן שפוליטיקאים יעשו הון פוליטי על חשבון הילדים שלנו".
בהתייחסו למאבק בתנועת ה-BDS אמר לפיד כי "ביום שני שעבר עמדתי בז'נבה מול מועצת זכויות האדם של האו"ם, ואמרנו שלא ניתן להם להכפיש אותנו. זו מלחמה מתישה, זו מלחמה מתישה עם הרבה קרבות שאף אחד לא שומע עליהם. לא יכול להיות שמדינה עם משאבים לא יכולה לנהל את המאבקים האלו, זה כמו שיגידו לצה"ל 'אל תלכו למקומות שיורים'. ההסברה מחולקת בין חמישה משרדים, שאף אחד לא יודע מה השני עושה".
שר האוצר ויו"ר כולנו משה כחלון אמר בוועידה כי משרד האוצר יסייע לכל חברה כלכלית תעשייתי במדינת ישראל שתיפגע מהחרם. "אנחנו חייבים לתת להם גיבוי. מי שנפגע בעיקר זה הפלסטינים כי החרם פוגע ביצוא מההתנחלויות ורוב המועסקים שם הם פלסטינים. אנחנו צריכים ביטחון. הפלסטינים צריכים פרנסה".
כחלון אמר עוד כי "בתקציב 2016 הקצנו 128 מיליון שקל למלחמה ב-BDS. אני לא רואה בחרם צעד לגיטימי. אני לא רואה בהחלטות האלה כמו החלטת המכס האמריקני החלטות לגיטימיות. אין דבר כזה להחרים מדינה דמוקרטית שמתנהלת בצורה תקינה. זה לא לגיטימי בעיניי. להגיד לך אם אמריקה מחרימה אותנו – לא . והאם יש לנו קשיים במזכר ההבנות – התשובה לא. יש ויכוח על המספרים, אבל לבוא להציג את זה שאמריקה סובבה לנו את הגב – התשובה היא לא. יש מתחים בין המנהיגים ויש ויכוח. ביתר המערכות עובדים מצוין. שר הבטחון שחזר מארה"ב דיווח על שיחות טובות".
יו"ר התנועה, ח"כ ציפי לבני, אמרה בדיון כי "כשהייתי בממשלה יזמנו תהליך מדיני רציני-אמיתי. העולם ידע שישראל מבינה ששתי מדינות לשני עמים זה אינטרס שלנו ולא טובה לאף אחד אחר. כשהדברים נעשו באופן אמיתי יצרנו חומה: מצד אחד היינו אנחנו והעולם כולו, ומהצד השני, מבודדים, הייתה תנועת ה-BDS שלא מקבלת את עצם הקיום שלנו. מה שקורה עכשיו זה בדיוק ההפך: ה-BDS מצליחה לבודד את ישראל".
לבני אמרה עוד כי "יש אנטישמיות בעולם, לא כולם אנטישמים, יש את תופעת ה-BDS. היא לא בעד פתרון שתי המדינות ורוצה להביא לכאן מיליוני פליטים. זאת לא המדיניות שלנו, וברגע שאנחנו אומרים 'אנחנו רוצים לקיים את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית שכל אזרחיה שווי זכויות, באותו רגע אני שמה חומה בין אלה שמבקרים את מדיניות הממשלה, וישראל שותפה למדיניות של ה-BDS כי גם כאן יש מי שרוצה מדינה אחת בין הים לירדן".
שר החינוך ויו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, התייחס בדיון לעימות בממשלה על רקע התקרית שבה חייל צה"ל ירה למוות במחבל פלסטיני בחברון. לדברי בנט, "שיתקפו אותי ויגבו את החיילים. הנושא הזה הוא לא בנט או בוגי אלא מה נקודת המוצא שלנו כחברה. היה חייל בשדהקרב. השאלה אם אנו אוטומטית כנקודת מוצא מייחסים לו כוונות זדון, או שמייחסים לו ברירת מחדל לפני חקירה שהוא שם כדי להגן עלינו. יש אלפי חיילים ששומרים עלינו, אנחנו צריכים לגבות אותם. הבסיס של דרג מדיני זה לגבות את צבא הגנה לישראל.
בהתייחסו לדברי ח"כ לבני אמר השר בנט כי "אני חלוק באופן יסודי על הניתוח שלה בנוגע הבעיה. הפגיעות ביותר שספגנו היו בגולדסטון ובמרמרה, בעזה. ושם עשינו בדיוק מה שהעולם ביקש. גירשנו 8,000 יהודים והעברנו לאבו מאזן, לא לחמאס. דווקא שם ספגנו את המכות הבינלאומיות הקשות ביותר ולא קיבלנו שום הגנה כשיצאנו להגנה עצמית אלא רק דו"חות. אנחנו היום עם מדיניות לא ברורה. עמדתי על זה שלא תהיה בקווי היסוד מדינה פלסטינית וראש הממשלה מסתובב בעולם ומדבר על שתי מדינות".
מוקדם יותר התייחס הנשיא ראובן ריבלין בוועידה לתקרית בחברון שבמהלכה חייל צה"ל ירה לפי החשד למוות במחבל פלסטיני, אך ביקש להימנע מהתייחסות ישירה לדברים מפני שהוא אינו בקיא בפרטים. באופן כללי ציין הנשיא כי "יש קווים אדומים שאסור לעבור אותם", והדגיש כי הוא מגבה את הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, בעקבות דברי ההסתה שכוונו נגדו. "אני 76 שנה הולך לישון כאן בירושלים, אני רוצה לומר שבימים אלה השינה שלי הרבה יותר טובה כשגדי איזנקוט, רמטכ"ל צה"ל, הוא הרמטכ"ל שלנו", אמר הנשיא. "אני סומך על אחד הצבאות היותר מוסריים בעולם. ילדינו הם לא צבא זר וצבא שכיר, אלה הם ילדים השומרים על ביתם ועל ביתנו".
על תנועת BDS אמר ריבלין: "תנועת ה-BDS היא תנועה שיסודותיה באי-הסכמה בקיומה של מדינת ישראל. צריך להבדיל בין ביקורת לבין דה-לגיטימציה. חובה עלינו להראות שטענות ה-BDS מקורן בשנאה ושטנה כלפי מדינת ישראל".
שגריר האיחוד בישראל לארס פאבורג אנדרסן השתתף גם הוא בפאנל בוועידה ואמר שהאיחוד מתנגד לפעולות של BDS. "המדיניות שלנו היא לגמרי ההיפך מ-BDS. המדיניות שלנו היא של מעורבות עם ישראל והיו לנו הרבה הוכחות לזה, אנחנו השותפים הכי חשובים של ישראל במדע ובטכנולוגיה", אמר השגריר.