"אומת המדענים לא מצליחה להוזיל את הדיור"
זה מה שחושבים עלינו כלכלנים בחו"ל: "במדינה של מדענים זוכי פרס נובל, אף אחד לא מצליח לתקן את שוק הדיור. הישראלים המציאו מערכות ליירוט טילים וטיפולים מובילים במחלת הסרטן, אך כשזה מגיע למשימה היומיומית של דיור מוזל - אומת המדענים והמהנדסים לא הצליחה לפצח את הקוד"
"במדינה של מדענים זוכי פרס נובל, אף אחד לא מצליח לתקן את שוק הדיור". זה מה שחושבת ספקית המידע הפיננסי הגדולה בעולם, בלומברג, על שוק הנדל"ן הישראלי. בסקירה שפרסמה בנושא כותבים המומחים של בלומברג: "הישראלים המציאו מערכות מתקדמות ליירוט טילים וחלק מהטיפולים המובילים בעולם במחלת הסרטן. אך כשזה נוגע למשימה היומיומית של בניית בתים במחירים לא יקרים - אומת המדענים ומהנדסי התוכנה לא הצליחה לפצח את הקוד".
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
זינוק חד ברכישת דירות: טבריה מובילה
בעלי דירה ריקה בת"א? תתכוננו לשלם יותר
יזמי נדל"ן: "קבלנים זרים יוזילו את הדירות"
בבלומברג מתייחסים לצעדים שנוקט שר האוצר, משה כחלון, ומציינים כי עתידו הפוליטי עשוי להיות תלוי בהצלחה במשימה - להוריד את מחירי הדירות בארץ. "לאחר כמעט שנה בתפקיד, הצעדים של כחלון לייעול תהליך הבנייה והגדלת ההיצע עומדים מול מחירים שיותר מהכפילו את עצמם במהלך פחות מעשור, לרבות צמיחה של 7.8% בשנת 2015", הם כותבים.
הם מוסיפים כי "לדברי כלכלנים (בישראל), שינויי העומק שהוא מציע לא ייראו בשטח במשך שנים, והמבקרים אומרים כי הצעדים קצרי הטווח שלו דווקא פוגעים בשוק. הנטייה של ממשלות ישראל לקרוס באמצע הכהונה עלולה שלא לאפשר לו את הזמן לו הוא זקוק ליישום הנושא בו הוא מתמקד".
"מחירי הדיור היו מקור לחשש פוליטי מאז שהובילו למחאה החברתית בשנת 2011, אשר לאחריה ננקטו מספר צעדים להפחתת יוקר המחייה", ממשיכים לתאר את המצב אצלנו בבלומברג. "כיום, מחיר הדירה הממוצעת בישראל עומד על 1.4 מיליון שקל, לפי נתוני הממשלה. הריבית הנמוכה של בנק ישראל, העומדת על קרוב לאפס כבר יותר משנה, היה גורם מניע מרכזי לנסיקה במחירים".
עוד מוסיפים שם כי "הממשלה מנהלת יותר מ-90% מהשטח, והתהליך הביורוקרטי המסובך של הפשרת קרקעות ואישור הבנייה מוביל לכך שעשויות לעבור 13 שנים עד לבניית בית בישראל - יותר מפי 2 מהזמן הממוצע במדינות ה-OECD". ואולם, הם מציינים, נתוני הבנייה אינם מרשימים: התחלות הבנייה עלו ב-3.9% בשנת 2015, בעוד שגמר הבנייה ירד ב-2.8%.
בבלומברג מציינים את דבריו של מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר, שאמר כי צעדיו של כחלון "אלו צעדים פופוליסטיים, קצרי טווח, שלא מטפלים בבעיות הליבה". לדבריו, דיור מסובסד מגיע מתקציבים ממשלתיים עתידיים. "העלאת מסים על השקעות פשוט מפחיתה את מספר הדירות להשכרה, מה שפוגע במעמדות הבינוני והנמוך גם יחד".
"בעוד שפוליטיקאים ישראלים רבים שואפים לכהן במשרד הביטחון או החוץ, ורואים במשרד האוצר 'חול טובעני' מבחינה פוליטית, כחלון שאף לתפקיד שר האוצר, מתוך תקווה להשאיר חותם", כותבים שם. אבל לדבריהם, אין פתרונות פלא - והמפלגה של כחלון איבדה מעט מהפופולריות שלה בסקרי דעת קהל.