עם קושי חוקתי: חוק ההשעיה אושר בכנסת
החוק השנוי במחלוקת שמאפשר הרחקת מחוקקים אושר בתום דיון סוער: היועץ המשפטי של הכנסת אמר כי "רצוי" שיאושר ברוב של 61 ח"כים, אבל בסופו של דבר אושר החוק בקריאה ראשונה ברוב של 59 מול 52
יש רוב לחוק ההשעיה, אבל קטן מ-61 חברי כנסת: המליאה אישרה אתמול (ב') בקריאה ראשונה את חוק ההשעיה, שמאפשר ברוב מיוחד להשעות חבר כנסת מתפקידו אם התנהגותו חרגה מכללי ההתנהגות המצופים ממנו. הח"כים הצביעו בתום דיון רווי עימותים, שנערך גם על רקע סערת הירי במחבל. החוק אושר ברוב של 59 תומכים מול 52 מתנגדים, וללא נמנעים. חברי הכנסת של ישראל ביתנו לא נכחו במליאה.
את החוק יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בעקבות פגישת חברי הכנסת של בל"ד עם משפחות רוצחים פלסטינים. על פי ההצעה, תיקון לחוק יסוד: הכנסת יאפשר להשעות חבר כנסת ברוב של 90 חברים. במקרים חמורים ההשעיה תהיה תקפה עד לסוף הקדנציה ותביא לכניסת המועמד הבא אחריו ברשימה.
לפני ההצבעה הודיע היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כי רצוי שהצעת חוק ההשעיה תעבור ברוב של 61. "ההצעה אינה מתקנת סעיף משוריין, אך נשאלת השאלה אם יש בה שינוי במשתמע של העקרונות הקבועים בסעיף 4 לחוק יסוד: הכנסת, ובפרט עקרון השוויון בבחירות. יש להביא בחשבון שתיטען טענה שהשעיית ח"כ, היכולה להגיע עד כדי הדחתו, מהווה פגיעה בעקרון השוויון הקבוע בחוק יסוד הכנסת", כתב ינון.
במהלך הדיון במליאת הכנסת אמרה ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני): "אם חוק ההשעיה יעבור לא יתווסף גרם אחד של ביטחון למדינת ישראל. כל זה קורה כי הממשלה פחדנית וחלשה ולא יודעת להתמודד עם הטרור. אתם החלשים בסיפור הזה ואנחנו החזקים".
יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג: "מדובר בבית דין שדה של פוליטיקאים. כשיעבור החוק הזה, ייפול דבר בדמוקרטיה הישראלית. הוא מיותר לא רק בגלל מספר הח"כים הנדרש, אלא קודם כול כיוון שיש כלים קיימים בכנסת ומחוצה לה. חוק שמפקיד את גורלו של ח"כ בידיים של ח"כים בניגוד לרצון בוחריו - הוא חוק פסול מעיקרו, מסוכן, פורץ גדר ומערער את הדמוקרטיה הישראלית".
השר זאב אלקין סיכם את הדיון: "ביקור משפחות המחבלים הוליד את החוק, אבל מאז היו עוד כמה סיבות להביא אותו. חברי כנסת בבית הזה יצאו נגד מדינות ערב שהגדירו את חיזבאללה כארגון טרור. מדינה חפצת חיים חייבת להגן על עצמה, ולא דרך ציוצים ופוסטים בפייסבוק שמגנים את הח"כים הערבים. אתם מגנים בכאילו ומגינים עליהם בחיים האמיתיים. הסיבה לכך היא כי אתם במחנה הציוני ויש עתיד תלויים בקולות שלהם כי בלעדיהם אין לממשלת שמאל סיכוי להקים ממשלה".
ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד אמר: "מחבלים צריך להרוג", אמירה שהובילה לתגובות זועמות מספסלי האופוזיציה. ח"כ אורן חזן, חבר סיעתו, עלה אחריו לדוכן הנואמים ודרש "לחסל את הטרור". אחריהם נאם בערבית ח"כ מסעוד גנאים מהרשימה המשותפת. שר החינוך נפתלי בנט התייחס לסערת הירי במחבל במהלך נאומו ותקף את חברו לשולחן ממשלה, שר הביטחון משה יעלון, שמוקדם יותר המשיך בקו שנקט עד כה ואמר כי "החייל סרח".
חברי הכנסת אברהם נגוסה ודודי אמסלם מהליכוד איימו לא להצביע בתגובה על החלטת הממשלה להקפיא את התוכנית להעלאת בני הפלשמורה ארצה. נתניהו התייחס לחוק ההשעיה בפתח ישיבת סיעת הליכוד ואמר: "חוק ההשעיה מגיע להצבעה. החוק הזה אמור להשעות מהכנסת את אותם ח"כים שמתייצבים נגד מדינת ישראל ובעד הטרור. אני מצפה מכל אלה שאומרים שהם בעד החוק - להצביע בעדו ושלא ייתנו כאן רווח ויתרון לאלה שמעודדים את הטרור ומתנגדים למדינת ישראל". יו"ר ועדת החוץ והביטחון ויו"ר הקואליציה צחי הנגבי הבהיר: "אנחנו נשיג רוב באופן חד-משמעי".