שתף קטע נבחר

 

מפקדי גבעתי על הירי בחברון: "לא ככה מחנכים את החיילים"

בראיון מיוחד ל-ynet מספרים ארבעת המג"דים של החטיבה הסגולה על חודשים ארוכים של טרור ביהודה ושומרון. על החייל היורה: "היה צריך לפנות מהר את הגופה"; על הערכים בשטחים: "איפוק הוא כוח. מדברים עם חיילים כדי שלא יפרקו לחצים"; ועל הדרך לסיום ההסלמה: "לעשות סגר זה הכי קל. 'חומת מגן' נוסף? לא רלוונטי"

 

הראיון עם המג"דים    (באדיבות דובר צה"ל)

הראיון עם המג"דים    (באדיבות דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על רקע פרשת החייל היורה בחברון, שמסעירה את צה"ל והמדינה, מספרים ארבעה מפקדי הגדודים של גבעתי בראיון מיוחד ל-ynet על הקשיים שאפיינו את חצי השנה האחרונה מוכת הטרור. הראיון מתקיים עם סיום של תקופה בת כמעט חצי שנה באוגדת יהודה ושומרון, בשיאה של האינתיפאדה השלישית. המפגש עם המג"דים נערך בשבוע שעבר על פסגת הר כביר, מעל שכם ובקרבת הכביש המבודד המוביל לאלון מורה - שם החל גל הטרור עם רציחתם של הזוג הנקין בתחילת אוקטובר.

 

כמה שעות לפני השיחה עם המג"דים התפוצצה פרשת החייל היורה בחברון, בגזרה שבה החזיק עד לפני כמה שבועות מפקד גדוד צבר, סא"ל קובי בראל. "מדובר באירוע לא ערכי וקיצוני, ולא לפיו אנחנו מחנכים את החיילים", הוא אומר. "היו מאות מקרים דומים אחרים ולא ראינו תוצאות כאלה. זירה שכזו רק מושכת אש, תקשורת והמון שמגיע. לכן צריך לסגור את הזירה, לבודד אותה ולפנות את הגופה כמה שיותר מהר".

המג"דים של גבעתי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
המג"דים של גבעתי(צילום: דובר צה"ל)

יממה לאחר מכן התברר ששלושת הקצינים מחטיבת כפיר השתהו בטיפול במחבלים וננזפו. המג"ד מגבעתי, שבשורותיה התרחשו תקריות חריגות מעטות כלפי פלסטינים בחודשים האחרונים, מספר על שיטות שפיתחו בחטיבה לסיים בהצלחה ניסיונות פיגוע ללא תוצאות קטלניות. "סימנו קווים אדומים על הקרקע שבהם עומדים הפלסטינים ומשם הם נבדקים כדי לשמור על מרחק בטוח מהחיילים. ככה אין יתרון למחבל שמתנפל עם סכין שלופה. חיילים אצלנו עלו לעמדות אחרי אימון קצר של קרב מגע ותרגולות של ירי אינסטינקטיבי. קראנו לזה חימום לפני משימה, וזה חיזק וחידד את הלוחמים". כך או כך, נדמה שמבלי שמישהו התכוון לכך, דווקא השבוע, אחרי התקרית הנפיצה, הפך לאחד השקטים אם לא השקט ביותר מאז החלה האינתיפאדה שאתמול ציינה חצי שנה להתפרצותה.

 

לפי עדויות של חיילים מחטיבת כפיר, החייל מגדוד שמשון ירה תוך סערת רגשות אחרי שאמר למפקד הפלוגה ולחברו כי "צריך להרוג מחבל שדקר חבר שלי". בחטיבת גבעתי, כנראה כצעד מנע לאירועים כאלה, יזמו שיחות רבות על תקריות ודילמות בין מפקדים ללוחמים. "מפקדי מחלקות ופלוגות מנהלים שיחות עם החיילים על האירועים הקטנים שקורים, שיפרקו החוצה".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
 

השיחה עם המג"דים מלמדת על תמורה שחלה בצה"ל בשנה האחרונה בנוגע לניהול תפיסת השטחים ביהודה ושומרון, שספק אם יודו בו בצבא בקול רם. שיקול דעת לטובת שמירת מרקם החיים של האוכלוסייה הפלסטינית משתלב ומקבל משקל גדול יותר בפעילות המבצעית, בהחלטות הטקטיות שמתקבלות בהערכות המצב השוטפות ואלה הנערכות אחרי פיגועים.

 

"הגדודים עיצבו בחצי השנה האחרונה מחדש את עניין החוק והסדר. שמנו גבולות באירועי חיכוך", אומר בראל. מי שחווה זאת על בשרו היה מג"ד רותם, סא"ל לירון בטיטו, שזמן קצר לאחר הפיגוע בגזרתו שבו נרצחו בני הזוג הנקין הוא שלח כוחות לאבטח את מסיק הזיתים השנתי של הפלסטינים ליד ההתנחלויות בגזרה. "נהיו לנו שיערות לבנות מזה", מודה סא"ל בטיטו, "פעלנו לפי מדיניות ברורה - הפלסטינים מוסקים עד הזית האחרון, וזה יצר חיכוכים".

פינוי המחבל בחברון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פינוי המחבל בחברון(צילום: AFP)
  

על הגזרה השכנה, מערבית לשכם, פיקד סא"ל ניר בן חמו, מפקד גדוד הסיור של החטיבה. שם התמודדו הלוחמים עם העימותים בין הפלסטינים למתנחלים באזור יצהר. "חווינו התפרצויות זעם מצד מתיישבים, אבל תמיד היו לנו מפקדים בחזית באירועים הללו, ויש לנו חלק בכך שהאירועים האלה פחתו. עצרנו אנשים שנסעו לעשות נזקים לצד השני, באופן שיכול היה להלהיט את הרוחות. לא נתנו שחפים מפשע ייפגעו".

 

חטיבת גבעתי הלמה בפעילי הטרור הפלסטינים מדי יום ולילה עם מאות מעצרים. המג"ד בטיטו משחזר את חילוץ המתפללים היהודים שחדרו לקבר יוסף בשכם באישון לילה, בשיא ההסלמה. "ב-2 בלילה הקפיצו אותי בגלל זיהוי של מתפללים שנכנסו ברכב לקבר בשכם. קפצנו מהר עם מה שהיה לנו - ארבעה רכבים. בכניסה לשכם מחסום של שוטרים פלסטינים עצר אותנו. הם סירבו לתת לנו לעבור. אחרי דין ודברים איתם חצינו והמשכנו לקבר". על הפרת הסדר סיפר כי מאות פלסטינים התגודדו מול חמישה יהודים, "ובתווך שוטרים פלסטינים חמושים מכוונים את נשקם על החיילים שלי. זיהיתי מהר את הקצין הפלסטיני הבכיר בשטח, הרגענו את המצב, אבל זה היה הזוי. בסוף חילצנו בשלום את המתפללים".

החייל היורה בחברון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
החייל היורה בחברון(צילום: מוטי קמחי)
 

מג"ד שקד, סא"ל אייל שוימר, נזכר בפיגוע הירי במחסום בכניסה לרמאללה שבו נפצעו שני לוחמי שקד. "איש הרשות הפלסטינית שלף מהרכב את האקדח שלו במקום את תעודת הזהות וירה עליהם חמישה כדורים. הוא המשיך לנסוע לכיוון בית אל. מי שסגר את האירוע היו הלוחמים שנפצעו עם חייל נוסף במחסום – הם ירו לכיוונו למרות פציעתם ונטרלו אותו. מדובר בחיילים מפלוגת המסלול, בקושי תשעה חודשים בצבא".

 

ייתכן שהמג"דים, שחווים מדי יום את המציאות המורכבת בשטח, מומחים יותר מהקודקודים הבכירים בנוגע לניואנסים שישפיעו על גל הטרור. "ככל שיהיו פחות הצלחות מבצעיות למחבלים הבודדים", מספר בראל, "כך יהיו פחות חיקויים. הכי קל זה לעשות סגר או כתר, אבל האיפוק הוא הכוח. גם בחברון אפשרנו מרקם חיים ולא סגרנו חנויות לפלסטינים אחרי פיגועים. אין רלוונטיות ל'חומת מגן' נוסף כרגע".  

 

המג"דים הודפים את הטענות, בעיקר של גורמים בימין, על יד רכה בנוגע לירי על פלסטינים. "כשמחבל בא לתקוף חייל או אזרח – הלוחם צריך לנטרל אותו מיד. בהפרת סדר זה שונה, וצריך לטפל בה מבלי שזה יסתיים בהרוגים בצד השני", אומר בן חמו. בראל אמר כי "היו לנו אירועים רבים שבהם יכלו להיות הרוגים פלסטינים ועדיין זה היה במסגרת הוראות הפתיחה באש".

 

כעת גדודי גבעתי מתאמנים בשטחי האש בצפון ובדרום. החטיבה, המזוהה עם פעילות בעזה, נערכת לקפוץ לקלחת העזתית בהינתן הסלמה בדרום, ואף משתמשת במבצעים באיו"ש כדי לתרגל תמרון עזתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
ארבעת המג"דים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים