שתף קטע נבחר
 

מדענים בדקו: מדוע שוקולד ממכר?

האם אפשר להתמכר לשוקולד כמו לסמים ולאלכוהול? האם זו התמכרות פסיכולוגית או גופנית? ומה זה עושה לגוף שלנו?

שוקולד הוא ללא ספק אחת ההנאות הגדולות בחיים - הוא מתוק, נמס בפה, מעורר ומושלם. כמעט כולם אוהבים שוקולד: מרוח על פרוסת לחם בארוחת בוקר או בסופלה שוקולד עם גלידה לקינוח בארוחת הערב. רובנו צורכים אותו על בסיס יומיומי. האם זה אומר שאנחנו מכורים? האם איננו יכולים לשרוד שבוע ללא שוקולד? ואם כן, מדוע? אילו מרכיבים בשוקולד מעניקים לנו את תחושת ההתעלות הנפשית הזו? האם הם ממכרים? ומה הם עושים לגופנו?

 

על מה כל המהומה?

לפני שנדון ביתרונות ובחסרונות של השוקולד עלינו להבין מהו. השוקולד מיוצר מזרעים מותססים, קלויים וטחונים של עץ הקקאו, שגדל באזורים הטרופיים. כדי לקבל את השוקולד שאנחנו מכירים מוסיפים לתערובת הזו חומרים נוספים כמו סוכר, ונילין, לציטין ולפעמים גם חלב. השוקולד נחשב מזון עתיר אנרגיה, כלומר הערך הקלורי שלו גבוה. מרבית הקלוריות שבו מגיעות משומן שמקורו בחמאת הקקאו, אך יש בו גם פחמימות וחלבונים בכמות קטנה יותר. עד כאן לא נשמע יוצא דופן במיוחד. אז למה אנחנו כל כך כמהים אליו?

 

ואם תרצו - מתכון לעוגת שוקולד ללא גלוטן    (צילום: שי רוזנצוויג)

ואם תרצו - מתכון לעוגת שוקולד ללא גלוטן    (צילום: שי רוזנצוויג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על המושג "שוקוהוליק" שמעתם? הוא מתאר אנשים שחשים דחף בלתי נשלט לצרוך כמויות גבוהות מאוד של שוקולד בלי כל בקרה. אבל לא כל מי שאוהב שוקולד (ומי לא, בעצם?) בהכרח גם מכור. קהילת המדענים והרופאים לא מגדירה התמכרות לשוקולד כמחלה אמיתית. ההתייחסות לתשוקה לשוקולד כאל התמכרות נולדה בעיקר מסיבות חברתיות, במטרה לתאר את ההתנהגות הכפייתית של צרכני שוקולד להוטים שמזכירה לעתים התנהגות של אלכוהוליסטים או מכורים לסמים. כבר שנים מנסים להבין מהן הסיבות שעומדות מאחורי התופעה - האם מדובר בתופעה גופנית, נפשית, חברתית, או שמא מכלול של כולן יחד?

הסיבות הפיזיולוגיות

 

הבה נתחיל במה שאנחנו יודעים בוודאות. מזונות העשירים בסוכרים או שומנים מאותתים למוח שלנו להפריש מגוון רב של מוליכים עצביים, ביניהם הדופמין, שמכונה גם "כימיקל התחושה הטובה" ומופרש בין השאר בתגובה לצריכת קוקאין. בנוסף, עלייה חזקה ופתאומית של רמת הסוכר בדם גורמת ללבלב להפריש אינסולין שמסלק את הסוכר העודף מהדם אל תוך התאים וגורם לצניחה ברמות הסוכר הגבוהות. הצניחה הזאת מעוררת בנו חשק עז לצרוך עוד ועוד סוכר.

מחקרים מראים שמזונות עשירים בשומנים וסוכרים מפעילים את מסלול הגמול וההנאה במוח. מדובר במכלול של מסלולים עצביים שמופעלים בתגובה לגירויים מסוימים ומעלה את הסבירות שנחזור על התנהגות מסוימת בתגובה לאותו גירוי - כלומר זו מערכת שמחזקת את עצמה.

 

ממרח שוקולד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממרח שוקולד(צילום: shutterstock)

במקרה של השוקולד, הוא עשיר גם בשומנים וגם בסוכרים, כך שקל להבין איך הוא עלול לגרום לגוף שלנו להשתוקק ולאכול אותו בכמות מופרזת. הוא מכיל גם חומרים בעלי אופי ממכר: חומצת האמינו טריפטופן, שמשמשת חומר גלם ליצירה של המוליך העצבי סרוטונין שמווסת את מצב הרוח במוח, ושל הפנילאתילאמין שגורם לתחושה של התרגשות ומשיכה. אין פלא שאנחנו אוהבים שוקולד.

 

סיבות נפשיות וחברתיות

עכשיו אנחנו נכנסים לתחום אפור עבור המדען הממוצע - הפסיכולוגיה. הרי לא בכל פעם שאנחנו אוכלים שוקולד זה באמת כי הגוף שלנו רצה אותו. קרה לכם פעם שנכנסתם לחדר שהיתה בו צלחת גדושה בפרליני שוקולד ופתאום ממש התחשק לכם להתכבד, גם אם דקה לפני זה בכלל לא חשבתם על שוקולד? ואולי ראיתם חבר אוכל שוקולד ומיד התחשק לכם גם?

 

מצבים חברתיים ונפשיים מסוימים, כמו עצבות או בדידות, מעודדים אותנו "לתגמל" את עצמנו בשוקולד. החברה המודרנית, תעשיית הסרטים והפרסומות, כולם מוכרים לנו את השוקולד כמלך הפינוקים, וביננו - מי לא רוצה להתפנק? אף שקשה מאוד לכמת ולאמוד באופן מדעי את המשקל שיש להשפעות הללו על המשיכה שלנו לשוקולד, אין מחלוקת על עצם תרומתן לתופעה.


וגם עוגת שוקולד (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
וגם עוגת שוקולד(צילום: דודו אזולאי)

 

לא כל כך נורא

אז נכון שכל הסוכר והשומן הללו לא ממש בריאים לנו, אבל בואו נזכור שהתמכרות לשוקולד היא מצב מאוד קיצוני. למעשה, צריכה של שוקולד מריר בכמויות מדודות יכולה דווקא לתרום לנו. שוקולד מכיל חומרים ממריצים כמו תאוברומין וקפאין שיכולים לתת לנו אנרגיה ולהמריץ את המוח. לקקאו גם יש השפעות חיוביות על

 זרימת הדם, הפחתת לחץ דם ודלקות, שיפור פרופיל הכולסטרול והתנגודת לאינסולין. בנוסף, השוקולד המריר עשיר בפוליפנולים - נוגדי חמצון שבולמים את היצירה של רדיקלים חופשיים שמזיקים לגופנו והורסים את החלבונים שבונים אותו.

 

אז לאוהבי השוקולד שביניכם, לפני שאתם בוחרים למחוק את השוקולד לחלוטין מהתפריט היומי שלכם, או שמא למחוק מהזיכרון את מה שקראתם הרגע - מצאו לכם מקום טוב באמצע וזכרו שהדבר החשוב הוא להקפיד על מינון הגיוני.

 

מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע מזמין את הציבור לקחת חלק בעשרות פעילויות ואירועים שיתקיימו במסגרת שבוע החינוך המדעי ברחבי הארץ בין התאריכים 3-9 באפריל. לפרטים על מוקדי הפעילויות באתר שבוע החינוך המדעי : http://science-now.weizmann.ac.il/

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים