שתף קטע נבחר

 

מותר לחגוג בת מצווה לפני הזמן?

שאלה:

מטעמים שונים אנו רוצים לחגוג לבתנו את מסיבת בת המצווה שלה כשלושה שבועות עד חודש לפני המועד. האם יש עם זה בעיה הלכתית כלשהי? (גלית, גבעת שמואל).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

חגיגת "בר מצווה" או "בת מצווה", באה לציין את הגעתו של הנער/ה לגיל מצוות. בתאריך זה הופך

הילד לבוגר האחראי על מעשיו. לכן, נוהגים ההורים לברך "ברוך שפטרני מעונשו של זה", כדי לציין את העברת האחריות של הבוגר מההורים.

 

במובן זה, מסיבת "בת מצווה", לכאורה, דומה ושווה למסיבת "בר מצווה". אמנם בימים קדמונים לא נהגו לציין את כניסתה של הבת למצוות, בעיקר משום שאת שמחת הבן ציינו על ידי עלייתו לתורה, דבר שאינו אפשרי בבת. וכן מסיבות של צניעות, שכן "כל כבודה בת מלך פנימה". (תהלים מ"ה, י"ד).

 

כיום נוהגים לציין את "בת המצווה" במסיבה, וראוי לעשות כן, גם כדי להדגיש את החובות השוות, וגם כדי לקרב את הבנות לתורה ולמצוות.

 

כאשר בן מגיע למצוות, הוא מציין זאת כאמור בעלייה לתורה, דבר האפשרי (לפי חלק מהמנהגים) רק

כאשר הוא בוגר ממש – בן שלוש-עשרה ויום. לפעמים גם מקדימים את העלייה לתורה אם הבן עולה רק למפטיר ולהפטרה – דבר המותר גם למי שאינו בן שלוש-עשרה ממש.

 

עם זאת, את המסיבה עצמה ניתן לציין גם בתאריך מוקדם יותר, אם יש בכך צורך, כיוון שאין במסיבה מגבלה הלכתית, כשם שיש בעלייה לתורה. מכאן, שגם בהקדמת המסיבה לבת המצווה אין שום מניעה, וראוי לציין זאת בדברי תורה שייאמרו במסיבה זו, הן על ידי הבת עצמה, הן על ידי אחרים. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים