שתף קטע נבחר

 

נחשף: סוכנות הידיעות הגדולה בעולם שיתפה פעולה עם גרמניה הנאצית

חוקרת גרמנייה טוענת כי לאחר עליית הנאצים לשלטון ב-1933, המשיכה סוכנות הידיעות האמריקנית AP לפעול במדינה הודות להסכם שיתוף פעולה הדדי עם המשטר. "צלם ביחידת תעמולה של ה-SS, שתמונותיה נבחרו על ידי היטלר עצמו, הועסק ב-AP". תגובת AP: "הפעולות שתוארו לא מוכרות לנו"

חלק מהתמונות נבחרו על ידי היטלר. תמונה של AP עם הכיתוב "לא אנושיים" לתיאור היהודים (צילום: AP) (צילום: AP)
חלק מהתמונות נבחרו על ידי היטלר. תמונה של AP עם הכיתוב "לא אנושיים" לתיאור היהודים(צילום: AP)

 

היסטוריונית גרמנייה חשפה שסוכנות הידיעות האמריקנית AP, סוכנות הגדולה בעולם, שיתפה פעולה בשנות השלושים עם המשטר הנאצי בראשות אדולף היטלר. כך דיווח היום (יום ד') העיתון הבריטי "גרדיאן". על פי הדיווח, סוכנות הידיעות סיפקה לעיתונים אמריקניים חומר שהופק ונבחר על ידי משרד התעמולה הנאצי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במאמר שפרסמה בכתב העת האקדמי Studies in Contemporary History, טענה ההיסטוריונית הרייט שארנברג שלאחר עליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה ב-1933, הצליחה סוכנות הידיעות AP להמשיך לפעול במדינה בעקבות הסכם שיתוף פעולה הדדי עם המשטר הנאצי. מנגד, כלי תקשורת זרים כמו ה"גרדיאן" וסוכנויות ידיעות אמריקניות-בריטיות הפסיקו לפעול בגרמניה, חלקן לאחר שהותקפו משום שהעסיקו עיתונאים יהודים. כך קרה ש-AP הפכה לצינור המידע הראשי לעולם מתוך גרמניה הנאצית ובחלק מהמקרים סייעה לו - במודע או שלא במודע - לטייח חלק מפשעיו.

 

הנאצים השתמשו בתמונה של AP של ראש העיר ניו יורק פיורלו לה גוארדיה היהודי בחוברת התעמולה שלהם "יהודים באמריקה" (צילום: AP) (צילום: AP)
הנאצים השתמשו בתמונה של AP של ראש העיר ניו יורק פיורלו לה גוארדיה היהודי בחוברת התעמולה שלהם "יהודים באמריקה"(צילום: AP)

סוכנות הידיעות האמריקנית, לפי טענת ההיסטוריונית הגרמנייה, חתמה עם הנאצים על "חוק העורך", הסכם לפיו היא לא תפרסם כל חומר "שמחליש את עוצמת הרייך מבית ומחוץ". חוק זה חייב את סוכנות AP להעסיק כתבים שעבדו גם עבור יחידת התעמולה הנאצית. אחד מצלמי הסוכנות, למשל, בשנות השלושים, פרנץ רות, היה חבר ביחידת התעמולה של ה-SS, שתמונותיה נבחרו אישית על ידי היטלר. AP גם אפשרה למשטר הנאצי להשתמש בארכיון התמונות שלה לצורכי ספרות התעמולה האנטישמית הארסית שלו, שבה תיארה את היהודים כ"לא אנושיים". במקרה אחד, למשל, השתמשו הנאצים בתמונה של AP של ראש העיר ניו יורק פיורלו לה גוארדיה היהודי בחוברת התעמולה שלהם "יהודים באמריקה".

 

טייחו פשעים של הנאצים?

פרסום טענותיה של ההיסטוריונית הגרמנייה ערב יום הולדתה ה-170 של סוכנות הידיעות AP מציב שאלות קשות לגבי הכניעה של סוכנות הידיעות לעקרונותיה העיתונאיים לגרמניה הנאצית וגם לגבי יחסיה עם משטרים טוטליטריים בימים אלה.

 

קורבנות של הנאצים? לא, קורבנות של הסובייטים? כן. העיתון הגרמני Völkischer Beobachter עם תמונות של AP שצילם צלם ה-SS פרנץ רות (צילום: AP) (צילום: AP)
קורבנות של הנאצים? לא, קורבנות של הסובייטים? כן. העיתון הגרמני Völkischer Beobachter עם תמונות של AP שצילם צלם ה-SS פרנץ רות(צילום: AP)

לטענת שארנברג, תמונות שצילם רות של גופות בתוך בתי סוהר בלבוב, אוקראינה, נבחרו אישית על ידי היטלר והופצו לתקשורת האמריקנית דרך סוכנות הידיעות AP.

"במקום להדפיס תמונות של הפוגרומים בלבוב עם אלפי הקורבנות היהודים, התקשורת האמריקנית קיבלה רק תמונות שהראו את קורבנות המשטרה הסובייטית ופושעי הצבא האדום ה'ברוטליים'", אמרה החוקרת הגרמנייה ל"גרדיאן".

 

תגובת AP לטענות ההיסטוריונית הגרמנייה: הדיווח של שארנברג "מתאר אנשים ופעולות שלהם לפני ובמהלך המלחמה שלא היו מוכרים ל-AP". עוד מסרה סוכנות הידיעות שהיא בודקת כרגע מסמכים ואת הארכיונים שלה "להבנה נוספת של התקופה". דובר AP אמר גם לעיתון הבריטי שסוכנות הידיעות "דוחה כל טענה לפיה היא 'שיתפה פעולה' עם המשטר הנאצי. תיאור מדויק יותר הוא ש-AP וארגוני תקשורת זרים אחרים היו נתונים ללחץ מצד המשטר הנאצי משנת עליית היטלר לשלטון ב-1932 ועד לגירוש AP מגרמניה ב-1941. הנהלת AP התנגדה ללחץ בשעה שפעלה לאיסוף חדשות מדויקות, חיוניות ואובייקטיביות בתקופה האפלה והמסוכנת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"מיין קאמפף" של היטלר
צילום: AFP
מומלצים