שתף קטע נבחר
 

ניו אורלינס מגיעה לראש העין

כשחושבים על מוזיקת הג'אז ומאיפה הכל התחיל - המוח לוקח אותנו הרחק לניו אורלינס שבארה"ב. בשבוע הבא תוכלו לקחת את הרגליים ולטעום מהסצנה המשמחת הזאת - כאן בישראל, בפסטיבל הג'אז של ראש העין. רגע לפני, קבלו הצצה למה שיילך שם על הבמה

נגני ג'אז בינלאומיים מהשורה הראשונה לצד שפים גדולים, מגיעים לשבוע של צלילים וטעמים שלא יוצא לנו לפגוש כאן בשגרה. הפסטיבל יתקיים זאת הפעם החמישית ולרגל 20 שנות שיתוף פעולה בין הקהילות בשתי הערים, שכבר הוגדרו זה מכבר כתאומות (שכנראה הופרדו והתרחקו מאוד מאז הלידה...) - יהיה השנה הפסטיבל גדול וחגיגי מהרגיל.

 

ג'אז כחול לבן: פסטיבל הג'אז בראש העין (צילום: אילן חתוכה) (צילום: אילן חתוכה)
ג'אז כחול לבן: פסטיבל הג'אז בראש העין(צילום: אילן חתוכה)

אחות שלנו

מלבד הקביעה ה"משפחתית" שראש העין וניו אורלינס הן ערים תאומות, אומרים שיש הרבה דמיון בין ישראל בכלל לניו אורלינס. בנוסף למזג האוויר החם והלח, הגיעו לניו אורלינס קהילות רבות ומגוונות מסיבות שונות כשב-1718 הוקמה מושבה צרפתית על גדות נהר המיסיסיפי.

 

45 שנה לאחר מכן העיר עברה לשליטה ספרדית אבל זה לא מנע מהצרפתים לחזור ולשלוט בה שוב עד שנפוליאון מכר אותה לארה"ב ב-1810 וזה כמובן לא הסתיים כאן. העיר קיבלה את אופייה המיוחד לא רק מהשפעות צרפתיות וספרדיות, אנגליות ואמריקאיות. קרבתה לאמריקה הלטינית משכה מהגרים היספנים ואפרו-אמריקנים לאורך השנים. מה יצא בסוף? כור היתוך אחד ענק.

 

ניו אורלינס: עיר אחת המון תרבויות ()
ניו אורלינס: עיר אחת המון תרבויות
וכמו בישראל, גם בניו אורלינס כל הקהילות התמודדו עם הקושי לחיות יחד. אבל מעז יצא מתוק ושילוב התרבויות הוליד בסופו של דבר תרבות חדשה ומגוונת שמתבטאת באוכל, בארכיטקטורה ובמוזיקה שהיא כמובן גולת הכותרת של העיר הזאת, המכונה גם "Big Easy", "הגדולה והרגועה". נכון, יש כאן עדיין בעיות אלימות ופשע אבל העיר הדרומית הזאת משמשת כמו מובלעת של פתיחות מנטאלית ושלווה שלא ממש נמצאים באזור הזה של ארה"ב.

 

מה יש בכל הג'אז הזה?

אז מה יש בג'אז הזה שמצליח לחצות מחוזות ותרבויות כבר מאות שנים? כשהולכים ברחובות הרובע הצרפתי בעיר עם הבניינים הנמוכים והצבעוניים ואווירת ה"הכל טוב ושמח כאן, רק תבואו", אי אפשר שלא להתאהב בתופעה הבאה: מצד אחד של הרחוב עוצר וואן גדול וממנו יורד בחור אפרו-אמריקני, מבוגר מאוד עם משקפיים כהים ואוזניות מוזרות, בידו האחת מזוודה גדולה ובשנייה שרפרף, עליו מייד יתיישב ויוציא את כלי הנגינה המשונים עליהם ינגן בעוד מספר דקות מוזיקת ג'אז דרומית אותנטית - כמו ששומעים בפסי קול של סרטים מפורסמים על דרום ארה"ב.

 

נגני ג'אז צעירים למול נגן ותיק ברובע הצרפתי בעיר ()
נגני ג'אז צעירים למול נגן ותיק ברובע הצרפתי בעיר
מהצד השני מגיעה חבורה של שישה צעירים, לבושים בסגנון היפסטרי שמשום מה מורגש כאן כפחות מתאמץ, כל אחד מייד יתמקם באמצע המדרחוב עם כלי הנגינה הלא כל כך קונבנציונאלי שלו: מאקורדיון ועד קלרינט וקונטרה בס, לצד שתי גיטרות וכינור, ומייד יתחילו לנגן גם ג'אז אבל שונה לגמרי.

 

ג'אז חם ברחובות ניו אורלינס    (צילום: שירי הדר)

ג'אז חם ברחובות ניו אורלינס    (צילום: שירי הדר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בצלילים הראשונים, האוזן הישראלית מזהה סאונד מוכר, משהו שנשמע כמו מוזיקה יהודית - כלייזמרית, וזה בדיוק הסיפור של הג'אז. "לוקחים מוזיקת עם מהמון מקומות ומשלבים הכל יחד", כך מסביר ד"ר מייקל ווייט , אחד המרצים הותיקים והטובים באוניברסיטה הפרטית בעיר, זייביאר (Xavier), שאף דורגה השנה כמוסד האקדמי הטוב ביותר לאמנות לאומית - ליברלית.

 

ד"ר מייקל ווייט על הקלרינט בפסטיבל הג'אז בראש העין שנה שעברה (צילום: יעקב בן טובים) (צילום: יעקב בן טובים)
ד"ר מייקל ווייט על הקלרינט בפסטיבל הג'אז בראש העין שנה שעברה(צילום: יעקב בן טובים)
 

אז מי מגיע אלינו?

שלושה נגנים בגילאים שונים המנגנים על כלים שונים יגיעו לראשונה לישראל, לראש העין. הם גם ינגנו בפסטיבל עצמו שיהיה פתוח לקהל הרחב וגם יעבירו שיעורים בקונסרבטוריום בעיר לדור הנגנים הצעיר.

 

על הפסנתר והשירה יהיה אחראי הפסנתרן מאט למלר, שמלבד היותו פסנתרן זמר הוא גם מפיק, מעבד מוזיקלי ומרצה. למלר נולד למשפחה שלא השאירה לו הרבה אפשרויות מלבד להיות מוזיקאי מצטיין. "בכיתה א' כבר ידעתי שמוזיקה תהיה חלק נכבד בחיי", מספר למלר שהתחיל בגיל 13 לנגן בצורה מקצועית.

 

מאט למלר ינגן על הפסנתר וישיר בפסטיבל השנה (צילום: אליזבת פרין) (צילום: אליזבת פרין)
מאט למלר ינגן על הפסנתר וישיר בפסטיבל השנה(צילום: אליזבת פרין)

"חשוב לי לא להיות מרצה אלא מבדר ועם זאת להעביר את המורשת של העיר שלי ואת מסורת הג'אז ברחבי העולם". למלר היה הפסנתרן במיוזיקל המצליח "פאנטום האופרה" במשך 4 שנים.

 

ג'ייסון מרסליס הוא מתופף מצליח ובן של אגדת הג'אז, אליס מרסליס. בכלל, משפחתו של מרסליס מכונה כ"המשפחה הראשונה של הג'אז בניו אורלינס". הוא עצמו למד לנגן על תופים עוד לפני שלמד ללכת ובגיל 9 כבר קיבל שיעורי תיפוף מאגדת ג'אז נוספת, ג'יימס בלאק.

 

ג'ייסון מרסליס, בן למשפחת מתופפים מפורסמת בעיר (צילום: ג'ף סטרוט) (צילום: ג'ף סטרוט)
ג'ייסון מרסליס, בן למשפחת מתופפים מפורסמת בעיר(צילום: ג'ף סטרוט)
 

בשיא הצלחתו, הכתה סופת ההוריקן "קטרינה" בעיר מולדתו וגדעה לתקופה את הכל. אבל ב-2007 חזר מרסליס לעיר ושיקם את העסקים המשפחתיים והמשפחה חזרה להקליט יחד. ב-2008 זכה מרסליס, יחד עם משפחתו, בפרס היוקרתי "The NEA Jazz Masters", ויחדיו אף זכו להופיע בבית הלבן ובמרכז קנדי, שם ערכו מופע מחווה.

 

בשנת 2013 זכה אלבומו "In a World of Mallets" בפרס "אלבום הג'אז המודרני הטוב ביותר" של מגזין הג'אז הנחשב "Offbeat Magazine". כמו מאסקובסקי, גם מרסליס אוהב לשלב בין ג'אז לבין סגנונות מוזיקה שונים.

  

מרטין מאסקובסקי יגיע כל הדרך מארה"ב עם הקונטרה בס (צילום: הרולד מורש) (צילום: הרולד מורש)
מרטין מאסקובסקי יגיע כל הדרך מארה"ב עם הקונטרה בס(צילום: הרולד מורש)
 

הצעיר בחבורה הוא מרטין מאסקובסקי, נגן קונטרה בס מוכשר מאוד - והוא רק בן 25. כנראה שכשאתה נולד בניו אורלינס לאבא שמלמד מוזיקה ואמא ואחות מוזיקאיות, אין לך הרבה ברירות וכמו קודמיו, ידע מגיל צעיר שגם הוא נדבק בנגיף המוזיקה.

 

מאסקובסקי חי שמונה שנים באירופה, שם ספג גם סוגי מוזיקה אחרים ממה שהיה רגיל לשמוע בבית - בעיקר סגנון צועני. "ג'אז מבחינתי תמיד היה מושג רחב מאוד שכלל כמעט כל סגנון מוזיקלי, עד שהגעתי לאירופה ושם למדתי חוקים והגדרות מעט יותר נוקשים, מהם הגעתי לתתי סוגים בתוך הג'אז", הוא מסביר, ומתרגש מאוד לקראת בואו לארץ בפעם הראשונה. "שמעתי הרבה על ישראל, יש לי גם חברים שם ואני חושב שאני הולך להתאהב במדינה".

 

שלושת האמנים ינגנו יחד במופע מיוחד וחד פעמי אבל כדי להשלים את החוויה הניו אורלינסית עד הסוף צריך לתת מענה גם לשאר החושים שלנו, בעיקר לטעם ולריח.

 

"בנייה" המאכל המפורסם והטעים של ניו אורלינס ()
"בנייה" המאכל המפורסם והטעים של ניו אורלינס
 

כשקונטרה בס ומחבת נפגשים

המסקנה שערבוב תרבויות ומסורות מייצר מוזיקה טובה, תקפה גם על הפן הקולינארי - וכמו כל אחות תאומה טובה (או הדוד מאמריקה) ניו אורלינס הולכת להביא לראש העין, לא רק את מיטב נגניה אלא גם את מיטב טבחיה וביניהם גם גאווה ישראלית.

 

בפסטיבל, שיישתרע על מרחבי האמפיתיאטרון העירוני, תוכלו לטעום ממטעמיהם של זאכרי אנג'ל ובריאן לנדרי, שניים מהשפים הבולטים והמצליחים בסצנה הקולינרית בניו אורלינס. אנג'ל, יליד הארץ, הוא השף של מסעדת "shaya" החדשה והמצליחה בניו אורלינס, המגישה אוכל ישראלי ברמה גבוהה מאוד ואף נבחרה למסעדה החדשה הטובה ביותר בארה"ב לשנת 2015. שולחן אליה יש להזמין לפחות שלושה חודשים מראש. זאכרי מתמחה במטבח יהודי מודרני, ואף עבד בעבר במסעדת "כתית" הישראלית. לנדרי הוא השף של מסעדת borgne, המתמחה במטבח הקריאולי המקומי, בשילוב נגיעות ספרדיות.

 

השף זאכרי אנג'ל מוציא פיתות במסעדה המצליחה בעיר, "שאייה" ()
השף זאכרי אנג'ל מוציא פיתות במסעדה המצליחה בעיר, "שאייה"
  

מאיפה נולד הרעיון?

בעשר השנים האחרונות מתקיימת השותפות הזאת בין שתי הערים, בשיתוף הפדרציה היהודית, סימפוניה "המרכז למוזיקה ראש העין", "שותפות ביחד" של הסוכנות היהודית, וראש עיריית ראש העין, שלום בן משה.

 

הקהילה היהודית בניו אורלינס מונה כיום כ-10,000 יהודים. מדובר בקהילה פתוחה מאוד ונציגים נבחרים מתוכה יגיעו גם הם עם משלחת הנגנים והשפים לארץ. וכמו באירוח משפחתי אמיתי, כולם יתארחו אצל משפחות בראש העין, כחלק ממסורת האירוח בין הערים התאומות.

 

אחות תאומה: ראש העין (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
אחות תאומה: ראש העין(צילום: אבי מועלם)
 

פסטיבל "צליל משותף" יתקיים בין ה-5 ל-6 באפריל באמפיתיאטרון העירוני בראש העין. ביום הפתיחה יתקיים הפנינג של אוכל קריאולי, במלכו השפים האורחים ידגימו הכנת מנות לעיני הקהל. לאחר מכן יתקיים מופע של המוזיקאים האורחים ואחריהם תופיע מרגלית צנעני.  

 

ביום השני לפסטיבל, החל מ-19:00, יתקיים מופע של להקת הודנא, של יוני רכטר ושל המוזיקאים מניו אורלינס. כרטיס לפסטיבל יעמוד על 30 שקלים (בערב הראשון המחיר כולל גם מנת שף אחת). הזמנת כרטיסים בטלפון 077-2203401 או באתר מקום בלב.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרולד מורש
מרטין מאסקובסקי. מגיע לנגן לנו, היישר מניו אורלינס
צילום: הרולד מורש
לאתר ההטבות
מומלצים