שתף קטע נבחר

 

דו"ח הזיהום בחיפה הוגש, המסקנות לא יפורסמו לעת עתה

קבוצת חוקרים בכירים מאוניברסיטות חיפה, בן גוריון, תל אביב והטכניון הגישה את עבודת המחקר שלה למשרדי הגנת הסביבה והבריאות. אלא שבמשרדי הממשלה החליטו לעכב את פרסום הממצאים עד בחינת הדו"ח ע"י ועדה מדעית

 

פרופ' מיכה ברחנא, לשעבר ממשרד הבריאות, מגיב    (צילום: מתן טורקיה ניצן דרור)

פרופ' מיכה ברחנא, לשעבר ממשרד הבריאות, מגיב    (צילום: מתן טורקיה ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


הדו"ח על הזיהום במפרץ חיפה הוגש - אז מדוע מסתירים אותו מהציבור? "דו"ח הניטור האפידמיולוגי באזור מפרץ חיפה", המפרט את הקשר בין זיהום האוויר לבין תחלואה בחיפה ובסביבתה, הוגש הבוקר (יום ה') למשרד להגנת הסביבה ולמשרד הבריאות - אך במשרדי הממשלה החליטו לא לפרסם לעת עתה את הממצאים ולחכות לבחינת הדו"ח על-ידי הוועדה המדעית המלווה.

 

גורמים במשרד הבטיחו היום: "לא רק שנפרסם את הדו"ח שיעבור תחת ידי הוועדה, אלא נפרסם גם את הדו"ח המקורי שהוגש היום". 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

עורך המחקר פרופ' בוריס פורטנוב אמר בתגובה: "מסקנות המחקר לא השתנו באופן משמעותי ממה שפורסם לפני חודשיים. צוות המחקר סיים את החלק הראשון שלו. לא הייתה שום התערבות בשיטת המחקר או במסקנות שלנו. מאמין שהמסקנות יפורסמו בציבור בקרוב".

 

את דו"ח הזיהום הכינו חוקרים בכירים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת תל אביב. הדו"ח מציג את ממצאי השנה הראשונה מתוך מחקר שיתבצע לאורך חמש שנים. בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות ועל פי ההסכם שעליו חתומים החוקרים, מועד פרסום הדו"ח ואופן פרסומו ייקבעו על ידי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות.

 

המחקר המקיף של אוניברסיטת חיפה, שנחשף בתחילת השנה בערוץ 2 ועורר סערה בארץ, העלה שתינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו עם ראשים בהיקף הקטן ב-30-20 אחוזים מבאזורים סמוכים אחרים, פחות מזוהמים. עוד עלה כי שיעור התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה גבוה עד פי חמישה מהממוצע הארצי.

 

פרופסור מיכה ברחנא, לשעבר רשם הסרטן במשרד הבריאות וכיום בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, אמר אז: "זה רק היה צפוי שיימצא ממצא כזה. בכל פינה שאתה לא בודק, אתה מוצא שהתחלואה גבוהה יותר באזור חיפה". הוא הוסיף כי "המחקר כעת עובר למשרד הבריאות והכללים שם שונים. ייתכן כי העברת המחקר לידיו הבלעדיות של משרד הבריאות משמעותה שהציבור יהיה בעלטה".

מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור ()
מפרץ חיפה ומיקום המפעלים המזהמים באזור

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

המחקר המקיף בדק אם יש קשר בין רמת הזיהום במפרץ חיפה לבין רמת התחלואה, והצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה. 

 

המחקר מנטר את התחלואה באזור מפרץ חיפה והתבצע בראשותם של פרופ' פורטנוב מהפקולטה לניהול, ופרופ' רפאל כראל מהפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה, ובהשתתפות צוות נרחב של חוקרים באוניברסיטת חיפה. המימון למחקר התקבל מאיגוד ערים אזור מפרץ חיפה ומאגרות המוטלות על המגזר התעשייתי (כלומר המפעלים המזהמים). אוניברסיטת חיפה זכתה במכרז שהתמודדו בו גם מוסדות מחקר אחרים.

 

במשרד להגנת הסביבה מציינים כי "נתונים על מצבם הבריאותי של תושבי מפרץ חיפה מתפרסמים רק לעתים רחוקות ומצב התחלואה המדויק באזור מפרץ חיפה אינו ברור. ידוע, כי משנת 2000 החלה מגמה של ירידה מתונה בתחלואת הסרטן באזור, אך עדיין לא ברור אם ירידה זו מצביעה על מגמה מתמשכת או זמנית בלבד".

 

צוות המחקר עסק באיסוף נתונים על המצב הבריאותי של תושבי האזור תוך התמקדות בסרטן, מחלות לב ומחלות ריאה. נתוני התחלואה הם ממקורות קיימים, ממוחשבים וזמינים. נתונים אלה יוצגו מול הנתונים על איכות האוויר באזור מפרץ חיפה. ניטור התחלואה כולל השוואה לנתונים באזור תל אביב ובאזור חדרה.

 

המחקר התמקד בשישה תחומים ובהם תחלואה בסרטן בהקשר של זיהום האוויר, מדדי התפתחות של תינוקות בהקשר זיהום האוויר, מגמות ושינויים בתחלואה בילדים בני 14-6, הערכת סיכון לחתלואה באסתמה בקרב מתגייסים לצה"ל, ניטור ביולוגי של השפעת זיהום האוויר, וניטור איכות האוויר באתרים שהמחקר מתמקד בהם.

 

מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה, ליאורה אמיתי: "אני מלווה את המחקר מאז התחלתו ובוחנת את התנהלותן של הרשויות השונות ביחס אליו ואת האינטרסים השונים שמנהלים אותו. מן הרגע הראשון חששנו שהמידע האמיתי שהחוקרים מצאו לא יגיע בסוף לידי פרסום. יותר מדי אינטרסים בוחשים במחקר הזה ופועלים קשות להשפיע על מניעת פרסום המידע. זה מעורר הרבה שאלות וספקות לגבי האמת המדעית בכלל. יש לי אמון מלא בחוקרים, בהגינות שלהם וביכולותיהם המדעיות, אבל אין לי אמון במשרדי הממשלה שבידיהם מופקד המידע כעת".

 

תגובות: "אזרחים רבים ממתינים לתשובות"

יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, ח"כ דב חנין, שיגר מכתב למשרדי הבריאות והגנת הסביבה. "ביקשתי שיחשפו את מסקנות הדו"ח בפני הציבור באופן מיידי, שכן יש לאנשים הזכות לדעת את האמת לגבי האוויר שהם נושמים". ח"כ חנין, שעמד בראש ועדת-המשנה לענייני תכנון וסביבה במפרץ חיפה, אמר כי "בידי הציבור מצויים כיום נתונים רבים המעידים על הקשר הבעייתי שבין הזיהום מהתעשייה במפרץ חיפה לבין הגידול המדאיג בתחלואה באזור. התושבים מודאגים, ובצדק, מהיעדר השקיפות לגבי נתוני המחקר החדש"

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר, מסרה בתגובה: "חמור מאוד בעיניי שמשרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה לא מפרסמים בפני הציבור את תוכן הדו"ח ומונעים ממידע ציבורי חשוב להיות שקוף בפני כולנו. חיים של אזרחים רבים במפרץ חיפה תלויים באוויר וממתינים מזה שנים למענה. מחובתם של השר גבאי והשר ליצמן לשים את האינטרס הציבורי במרכז ולדאוג לרווחת התושבים, ובתור התחלה לדאוג שהחומרים הללו יגיעו לעיני הציבור. אני לא אהסס לכנס את הוועדה לביקורת לדיון נוסף בעניין עד שהנתונים יתבהרו".

 

אלה נוה, העומדת בראש "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות", הוסיפה: "לא סתם מנסים לעצור ולמנוע את פרסום ממצאי הסקר. כנראה שהמסקנות שם מאוד קשות ולכן לא רוצים לפרסם את זה. כעת יש דיון בנושא מתן היתרים למתקנים חדשים בבתי הזיקוק, ומחקר שיכול לעצור זאת לא יתפרסם לציבור כמובטח. הנזק קיים. המדינה רוצה להרחיב את המתקנים. אז מדוע לספר לציבור שילדיו הסמוכים לזיהום כבר נפגעים? זיהום האוויר מתוכנן לגדול לפי התכניות להגדלת המפעלים המזהמים".

 

מגרינפיס ישראל נמסר: "האם באמת מצפים במשרדי הממשלה שתושבי מפרץ חיפה יתאזרו בסבלנות עד למועד הפרסום? ההחלטה להשאיר את מסקנות הדו"ח חסויות תמוהה וממשיכה את קו הטיוח לאורך שנים. בינתיים הציבור נותר בערפל תחת זיהום כבד, בעוד המזהמים ממשיכים לשחרר רעלים לאוויר, לקרקע ולמים כבר עשרות שנים. השקט התעשייתי נוח למזהמים, ואסור ללכת שולל אחרי תעשיית הספקות המנסה להרוויח עוד זמן על חיי התושבים".

 

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן, מסרה בתגובה: "מאות אלפי תושבים במפרץ חיפה ובסביבה מחכים למחקר האפידימיולגי שיבוא ויראה האמנם האם יש קשר בין זיהום האוויר לבין רמת התחלואה הגבוהה באזור. המחקר חייב להיות חשוף לציבור במיידית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים