שתף קטע נבחר

 

"לא רק מזכירה": זהו "הרל"ש" של אברג'יל

ישראל אוזיפה (58) לא הורשע מעולם בהרמת יד. אולם שיחות שיירטה המשטרה חשפו את הקשר הקרוב שלו עם בכיר העבריינים בישראל: יצחק אברג'יל. אוזיפה, הנאשם בפרשה 512, הוגדר כמי שהכווין את פעילות ארגון הפשע בתחום הסמים. כל שיחה לבוס עברה דרכו, אך הוא מצדו טוען: "גמרתי עם החיים האלה"

"הוא לא רק מזכירה שמעבירה הודעות, אלא זה שמעביר ל'חיילים' של הארגון הוראות מהבוס". דיון שנערך השבוע בבית המשפט המחוזי בתל אביב סיפק הצצה נדירה להתנהלות ארגוני העבריינים בישראל. בדיון שבו ביקשה הפרקליטות להאריך עד תום ההליכים את מעצרו של אחד הנאשמים בפרשה 512, נחשף טפח על אודות צעדיו של מי שכונה "הרל"ש" של העבריין יצחק אברג'יל: ישראל אוזיפה.

אוזיפה (בכתום). מוגדר ע"י הפרקליטות כמי שהכווין את פעילות ארגונו של אברג'יל בתחום הסמים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אוזיפה (בכתום). מוגדר ע"י הפרקליטות כמי שהכווין את פעילות ארגונו של אברג'יל בתחום הסמים(צילום: מוטי קמחי)

המשפט בתיק 512, שמתיימר להנחית מכה אנושה על בכירי עולם הפשע, טרם יצא לדרכו. הפרקליטות תיכנס למסע מורכב שבמסגרתו תנסה להביא להרשעת צמרת הפשיעה ובכללה שמות כמו אבי רוחן, מוטי חסין, ריקו שירזי וגם האחים מאיר ויצחק אברג'יל. למעורבים מיוחסים בין היתר עבירות של רצח, ניסיון רצח, סמים, הלבנת הון ומסים.

 

ישראל אוזיפה (58), נאשם מספר 4 בתיק, מעולם לא הורשע בישראל בפלילים. עם זאת, בשנתיים האחרונות הוא סיים לרצות בארץ עונש מאסר בגין חלקו בהברחת סמים לארצות הברית. כמה שנים קודם לכן הורשע אוזיפה בבלגיה בחברות בארגון פשע ובעקבות כך נגזרו עליו 40 חודשי מאסר, אולם הוא לא ריצה שם את העונש מכיוון שבאותה תקופה שהה בישראל.

 

ב-2008 ביקשה ארצות הברית מישראל להסגיר אליה את אוזיפה וב-2011 הליך ההסגרה התבצע. שנה לאחר מכן הורשע אוזיפה בארצות הברית בעבירה של קשירת קשר לייבוא סמים, וב-2014 הוא הוחזר לישראל במסגרת חוק העברת אסירים לארצותיהם בעקבות בקשתו לסיים בארץ את תקופת מאסרו.

 

רגע לפני שסיים לרצות את עונשו ולהתרגל מחדש לחופש שמחוץ לכותלי בית הכלא, נעצר אוזיפה בגין חשדות למעורבותו בפרשה 512. בכל שמונה חקירותיו במשטרה הוא שתק, אולם החוקרים והפרקליטות הצליחו לגבש נגדו ראיות. הוא הואשם בעבירות של סיוע לרצח, סיוע לפציעה בנסיבות מחמירות, ייצוא וייבוא סמים והספקתם.

יצחק אברג'יל. אוזיפה נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר אליו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יצחק אברג'יל. אוזיפה נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר אליו(צילום: מוטי קמחי)

אוזיפה, שמכחיש נחרצות את סעיפי האישום נגדו, מוגדר על ידי הפרקליטות כאחד ממנהלי הזרוע האירופית בארגונו של אברג'יל והאיש שהכווין את פעילות הארגון בתחום הסמים. מנגד, עורך דינו מהסנגוריה הציבורית הגדיר אותו השבוע "איש עסקים", וציין כי מרשו עוסק בהלוואות ובסחר של אבנים יקרות.

 

העבריין אוזיפה, נשוי ואב לילדה, עזב את הארץ באמצע שנות ה-90 והיגר לבלגיה. את יצחק אברג'יל הוא פגש בפעם הראשונה ב-2002. לאחר הידוק הקשר ביניהם התגורר העבריין הבכיר בתקופות מסוימות בביתו של אוזיפה במקום מושבו האירופי.

 

בדיון הוסבר כי לפני כעשור החליט אברג'יל להפעיל את ארגונו תוך שמירה על מידור כבד עקב שני לחצים עיקריים: רשויות החוק שעוקבות אחריו ללא הרף וארגונים יריבים שעמם היה מסוכסך. "מדובר על תקופה של מרחץ דמים, אחד מנסה לחסל את השני, להרוג את הראש או תחתיו כדי להשתלט או לקבל נתח גדול יותר", הסבירה הפרקליטה, עו"ד מיכל מזור-קולר.

 

באחת השיחות המוקלטות שבהן מחזיקה הפרקליטות נשמע אברג'יל אומר: "מי שלא איתי – נגדי". לכן, כך טוענים בפרקליטות, ראש ארגון הפשע דאג לאורך כל הדרך לשמור על קיום שיחות רק עם הקרובים אליו ביותר. וכזה, כך נטען, היה אוזיפה.

 

לפי הפרקליטות, כשאסיר היה מנסה ליצור קשר עם אברג'יל – השיחה הייתה עוברת דרך "הרל"ש". בכל פנייה היה מבקש האסיר לדבר עם "מרקו" – שם הקוד של אברג'יל ועובר תחקור הולם אצל אוזיפה. "מה זה כל החקירות האלה?", נשמע אחד האסירים תוהה, ואברג'יל השיב לו: "ככה עושים, שיהיה קל להגיע אליי".

טוען שעולם הפשע מאחוריו. אוזיפה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
טוען שעולם הפשע מאחוריו. אוזיפה(צילום: ירון ברנר)

 

נאשמי פרשה 512 בבית המשפט בחודש יולי    (צילום: דוד קורן ומוטי קמחי)

נאשמי פרשה 512 בבית המשפט בחודש יולי    (צילום: דוד קורן ומוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

התביעה מחזיקה בעשרות הקלטות של שיחות של בכירים ומנהלים בארגון אברג'יל, שעברו דרך ידיו הנאמנות של אוזיפה. "המיקום שלו הוא מרכזי", צוין בהתייחס לאוזיפה. "הרל"ש" היה גם אחראי לרכישת כרטיסי טיסה ולהעברת תשלומי שכירות. בין לבין, טוענים בפרקליטות, הוא דאג לשמור על גבו של הבוס. באחת השיחות הוא מזהיר את אברג'יל: "'הפצוע' (אחד מעדי המדינה בתיק. ג"מ) משתמש בשם שלך".

 

בהקלטה אחרת נשמע אוזיפה אומר לאברג'יל: "תקשיב, אנשים עושים כסף על הגב שלך". אברג'יל השיב: "בסדר בסדר, אני יודע. תקשיב, יש שניים עולים על סולם, אל תדאג, לכל דבר יש זמן ועת". בפרקליטות ציינו בהתייחס ליחסים הקרובים בין השניים כי "הקשר סמוי מן העין, אבל קרוב".

 

הקשר ההדוק בין אברג'יל לאוזיפה קיבל ביטוי גם בניסיונות החיסול הכושלים של העבריין זאב רוזנשטיין. ב-11 בדצמבר 2003 הגיע הסכסוך בין שני ראשי ארגוני הפשע לנקודת רתיחה: מטען חבלה התפוצץ בחנות להמרת כספים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. רוזנשטיין ניצל, אולם שלושה אזרחים חפים מפשע – נפתלי מגד, רחמים צרויה ומשה מזרחי – נרצחו.

 

חצי שנה קודם לכן ניצל רוזנשטיין מחיסול באזור גני התערוכה בתל אביב. גם הפעם נעשה שימוש במטען חבלה. 10 בני אדם נפצעו, אך היעד רוזנשטיין לא נפגע. בנוגע למקרה זה טוענת הפרקליטות כי אדם בשם מיכה בן הרוש, שכונה "ירון", היה מעורב בהנחת המטען מטעם ארגונו של אברג'יל.

ניסיון החיסול של זאב רוזנשטיין. שמו של אוזיפה הוזכר גם בהקשר זה (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
ניסיון החיסול של זאב רוזנשטיין. שמו של אוזיפה הוזכר גם בהקשר זה(צילום: תומריקו)

לפי כתב האישום, יומיים לאחר מכן הוברח "ירון" לחו"ל תחת דאגתם הקפדנית של אברג'יל ואוזיפה. לטענת הפרקליטות, בכירי הארגון זיהו שהמעורב בהנחת המטען מהווה חוליה חלשה ועלול "לפתוח את הפה". "ירון" שהה במשך שנה וחצי בדירה בספרד, ולאחר מכן נעלם. הפרקליטות הסבירה השבוע כי עד היום לא ידוע מה עלה בגורלו. "לא נמצאה גופה", נאמר בנוגע אליו. ההנחה היא שהאיש נרצח.

 

באחת השיחות שאותן צדה המשטרה נשמע אוזיפה אומר לאדם אחר: "אני עכשיו מדבר עם יצחק (אברג'יל. ג"מ), ושולח לך 200 אירו שתביא את הילד". בפרקליטות מניחים ש"הילד" הוא לא אחר מאשר "ירון", אך במהלך המשפט תצטרך התביעה להוכיח זאת מעל לכל ספק סביר.

עו"ד ניסים מרום. ראש צוות התביעה בפרשה 512 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עו"ד ניסים מרום. ראש צוות התביעה בפרשה 512(צילום: מוטי קמחי)

בהאזנות הסתר נשמעו העבריינים מכנים את "ירון" גם במילים "השמן המסריח" ו"החבית". באחת השיחות ציין מי שקיבל את המשימה לשמור עליו: "מה עם הילד? אתה לא מאמין, רק אני תקוע עם הזין הזה שם".

אוזיפה "הרל"ש" נשמע אומר לבוס: "מה עם החבית הזאת? לא ידעתי שהוא נוסע", ואברג'יל השיב לו: "אתה יכול להביא את החבית חרא הזה איתך?".

 

בדיון השבוע טען סנגורו של אוזיפה כי טענות הפרקליטות אינן נכונות. הוא הסביר כי מרשו ישב במעצר במשך שלושה שבועות עם רוזנשטיין, וכי הוא אינו קשור לסכסוכים עמו. הסנגור גם ציין כי אין ראיה לכך שבוצעה שמירה על "ירון" בדירות המסתור. הוא הוסיף גם כי עדי המדינה בתיק לא קושרים אותו למעשים שמיוחסים לו.

 

אוזיפה, שלא ביצע עבירות אלימות, התייחס גם הוא בדיון לקורות חייו וציין כי חיי הפשע כבר מאחוריו: "אז עשינו שטויות ושילמתי על זה. יש לי היום ילדה בת 16, אמרתי שאני עם החיים האלה גמרתי, ואני לא רוצה לשמוע עליהם יותר. זה נגמר".

 

פרשה 512, שזעזעה את עולם הפשיעה בישראל, הובילה לחקירה חוצת יבשות בהשתתפות עשרות חוקרי משטרה ואנשי פרקליטות. כ-600 בני אדם צפויים להעיד במשפטים הנלווים. את כתבי האישום הגישו יחד אנשי פרקליטות מחוז תל אביב ופרקליטות מחוז מרכז. בראש צוות התביעה עומד עו"ד ניסים מרום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ישראל אוזיפה
צילום: ירון ברנר
מומלצים