שיקום בבית: איך זה מסייע להחלמה טובה יותר?
עשרות אלפי אנשים בישראל נזקקים מדי שנה לשיקום ורבים מהם יכולים לעבור את תהליך השיקום בסביבתם הטבעית והמוכרת – בבית. מהם היתרונות הבולטים של שיקום בבית, למי הוא מתאים ואיך זה מתבצע? מדריך
בשיתוף צבר רפואה
עשרות אלפי אנשים בישראל נזקקים בכל שנה לשיקום, ורבים מהם יכולים לעבור את תהליך השיקום בסביבתם הטבעית והמוכרת – בבית. שיקום בבית הופך יותר ויותר להיות פתרון מוכר ומומלץ ע"י משרד הבריאות וקופות החולים כחלופה לאשפוז במוסד שיקומי. אחד היתרונות הבולטים של שיקום בבית הוא תחילת תהליך שיקומי תוך 24 שעות, ובכך הימנעות מהמתנה ארוכה (לעיתים אף שבועות) למיטת אשפוז במוסד שיקום.
היתרון המשמעותי ביותר של שיקום בבית, הוא האפשרות לעבור את התהליך בסביבה קרובה ומוכרת. ד"ר יולי טרגר, יו"ר ועד איגוד השיקום הארצי, מייסד מחלקת שיקום בבית של צבר רפואה ומנהל מחלקת השיקום החדשה במרכז הרפואי סורוקה, אומר כי "חולה שעבר ניתוח רוצה לחזור הביתה, ברוב המקרים. יש לו מוטיבציה גדולה יותר בסביבה ביתית.
"ברמה הפסיכולוגית, הוא מרגיש שהחיים שלו לא נגמרו, משום שחזר לביתו, והוא מאמין שאחרי מספר פעולות וטיפולים, הוא יוכל לחזור לחיים נורמליים. ברגע שחולה נמצא בבית חולים, כל זה נמצא בסימן שאלה. בנוסף, בני המשפחה שומרים על שגרת חייהם ומלווים את המטופל בבית, כך שאין בזבוז זמן על נסיעות והעלויות הכרוכות בכך", מסביר ד"ר טרגר.
קיראו עוד בערוץ אשפוז בבית
יתרונות ברורים ומיידיים של שיקום בבית
מטופלים רבים שעברו שיקום האורתופדי מספרים על היתרונות הרבים שגילו באפשרות להשתקם בביתם. ד"ר רבקה נרדי, סופרת, מטפלת אישית וזוגית, ומנהלת מכון דיאלוג, אשר עברה שיקום אורתופדי בבית במסגרת צבר רפואה לאחר ניתוח להחלפת ירך מספרת כי "לצבר הגעתי דרך העובדת הסוציאלית של בית החולים.
"החלטתי בכל מקרה לעשות שיקום בבית, כי שמעתי רבות על סכנת הזיהומים בשיקום מוסדי. החלטתי להשתקם בביתי, בסביבתי הטבעית וכך להחזיר את עצמי לחיים רגילים ככל האפשר".
באשר להסתגלות בחזרה לחיים הרגילים לאחר הניתוח, מספרת נרדי כי החזרה לביתה אחרי האשפוז הראשוני הייתה משימה לא פשוטה, כאן נכנסו אנשי צוות צבר אשר יצרו איתה קשר באמצעות כמה אנשי מקצוע: רופא, אחות, פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק ועובדת סוציאלית.
לעתים הקושי בשיקום במוסד הוא המעבר החד מהאשפוז במוסד אל הבית, כאשר המצב הפיזי לא חזר במאת האחוזים לקדמותו. מוטי רוב, פיזיותרפיסט וחלק מצוות השיקום של 'צבר רפואה', מסביר כי "במקרה בו מטופל עובר שיקום במוסד, יש קושי להעביר וליישם את מה שלמד במוסד – לחיים בבית.
"לעתים המעבר ממוסד השיקום לבית הוא טראומתי ומלווה בחוסר בטחון הנובע מקשיי הסתגלות, החל מהפרטים הקטנים ביותר כמו המיטה הנוקשה במוסד לעומת המיטה הרכה בבית, המדרגות בבית השונות מאלו שעליהן תרגל במוסד, התנועה במרחבי הבית.
"לעומת זאת, כשתהליך השיקום מתבצע בבית, אין צורך בהסתגלות נוספת של מעברים וכך מתאפשרת השתלבות מהירה יותר בחזרה לשגרה. השהייה בבית מאפשרת לצוות להתאים תוכנית טיפול ייעודית למטופל ולצרכיו השונים במרחב הביתי".
האתגר בשיקום בבית: טיפול מקצועי רב תחומי
אנשי המקצוע בתחום מכירים בכך שאחד האתגרים בשיקום בבית הוא החיבור בין כל אנשי המקצוע לכדי תהליך שיקום מאוחד ואפקטיבי. "האתגר האמיתי עבור חברה המספקת שירותי שיקום בבית הוא כיצד לחבר את יכולת השהייה בבית מצד אחד, ומצד שני להעניק טיפול מקצועי שיקומי.
הצוות של צבר רפואה, למשל, הוא צוות שיקומי הכולל פיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק, קלינאי תקשורת ודיאטנית, בנוסף לצוות רפואי הכולל רופא, אחות ועובדת סוציאלית", מסביר ד"ר טרגר.
"היתרון מבחינתי, הוא שבצבר נותנים טיפול רב-תחומי. כל אחד מאנשי הצוות מגיע בנפרד, אבל קיימת מערכת מאוד יעילה של תיאום, שיתוף פעולה והתייעצויות, בהובלת הפיזיותרפיסט/ית המנהל את תיק המטופל.
"זה חלק ממה שגורם להצלחה של התהליך. האחריות הרפואית נמצאת בידי 'צבר רפואה', אך נשמר גם רצף טיפולי, הכולל התייעצות עם הצוות המטפל הקודם, וקשר שוטף מול קופת החולים", אומר ד"ר טרגר.
מצדם של המטופלים, הזמינות המיידית של אנשי המקצוע המטפלים מהווה את אחד היתרונות החשובים ביותר. נרדי הוסיפה כי "הידיעה שעומדים לרשותי הטלפונים הניידים של אנשי צוות השיקום, למקרים שאני צריכה משהו – מקנה לי תחושת בטחון. בנוסף, הם באים אליי הביתה, ובצורה עניינית, כל אחד בדרכו ועל פי תפקידו, פותר את הבעיות, עם יחסי אנוש מעולים. במשך 3 שבועות, הרגשתי מטופלת, מוגנת, בסביבה הביתית".
גם אלו השוקלים לעבור שיקום במוסד שיקומי, עשויים לגלות יתרונות מפתיעים בשיקום בבית, לעומת מה שרק נתפס בתור יתרון במוסד. לדברי מוטי רוב, "לאנשים מבוגרים קיימים מוסדות שיקום גריאטריים, ורבים מהם שוקלים להתאשפז במוסד בגלל הפיקוח הרפואי הצמוד.
"חשוב לדעת, כי בשיקום בבית יש ליווי צמוד של רופא ואחות, אשר יכולים להגיע לבית המטופל תוך מספר שעות במידת הצורך. לפני כשנה היה לנו מקרה של מטופל שנפל בביתו, ותוך שעתיים כבר היה לאחר ייעוץ רפואי ובדרך למיון עם רופא, על מנת לעשות צילום. במוסד רפואי טיפול במקרה שכזה היה יכול דווקא להתעכב, בעקבות העומס השכיח שם".
למי יתאים שיקום בבית?
חשוב לציין כי שיקום בבית מתאים למטופלים אשר עברו אירוע המצריך שיקום ועומדים במספר תנאים, המאפשרים את השיקום מחוץ למוסד רפואי שיקומי. ד"ר טרגר אומר כי "אחת הנקודות בהן השקענו הרבה מחשבה וצברנו ניסיון ב'צבר רפואה', הוא אפיון החולים המתאימים לשיקום בבית.
"ראשית, על החולה להיות במצב רפואי יציב המאפשר שיקום בית. שנית, מבחינה תפקודית, צריך לוודא שהסביבה הביתית מתאימה, על מנת שהמטופל יוכל לתפקד ולחיות בבית, עם מסגרת תומכת של בן משפחה קרוב.
"בנוסף, אנחנו מתייחסים גם להיבט הפסיכולוגי – יש אנשים שלא פשוט להם למצוא עצמם מוגבלים, נכים, ולחלקם קל יותר לראות אנשים שנפגעו גם הם ומשתפרים - זה נותן למטופלים אלו את התחושה שגם הם ישתפרו. גם מטופלים הנדרשים לתהליך שיקומי המשלב ציוד כבד וטכנולוגיה מתקדמת – יופנו למרכז שיקום מוסדי".
איך ניתן לקבל את השירות?
השירות ניתן בכל הארץ וללא עלות במסגרת שירות הביטוח של רוב קופות החולים בישראל, בכפוף לאישור קופת החולים, עבור אותם חולים אשר עברו אירוע ומופנים להמשך שיקום אינטנסיבי באשפוז. השירות ניתן גם במסגרת שירות פרטי בתשלום, במידת הצורך.
"רפואה קהילתית צוברת תאוצה בשנים האחרונות", אומר ד"ר טרגר. "חלק מהפעילות מבוצעת על ידי הקופות, וחלק על ידי ארגונים כמו צבר, כאשר יש צורך בצוות רב-תחומי.
עד כה שוקמו בצבר למעלה מ-700 אנשים והקצב מתגבר והולך. זאת על רקע ההבנה של הרשויות, קופות החולים והמטופלים, לכך ששיקום בבית יכול להוות חלופה זמינה, יעילה ובריאה יותר עבור רבים מהמטופלים".
לאתר של צבר רפואה