שתף קטע נבחר
 

הבורסה הגרועה בעולם מתאוששת?

הבורסה בשנגחאי פתחה את שנת 2016 עם קריסה של המדד המרכזי והפסקת מסחר בעקבות הירידות החדות. בשמונת החודשים האחרונים הבורסה הסינית הייתה תנודתית מאוד ומסוכנת אך לאחרונה נראים סימני התאוששות. יש סיבה לאופטימיות?

הרבעון הראשון הסתיים ובורסת שנגחאי רשמה את הביצועים הגרועים ביותר בעולם. המדד הסיני המרכזי צנח ב-15% ברבעון הראשון לאחר שפתח את שנת 2016 עם ירידות שערים חדות. חודש מרס הצליח לקזז מעט את הביצועים הגרועים ובסיכום חודשי רשם המדד המרכזי עלייה של למעלה מ-8%. וכעת נראה כי יותר משקיעים חוזרים לבורסה הסינית.

 

לכתבות נוספות בנושא:

הבורסה בסין יורדת? אפשר גם להרוויח

באיזו בורסה כדאי לשים את הכסף?

 

הבורסה לניירות ערך בשנחאי היא אחת מהבורסות הגדולות ביותר בעולם והיא נתונה לפיקוח מלא של הממשל הסיני. הבורסה הסינית נפתחה באופן חלקי בלבד למשקיעים זרים ועדיין נותרה מאוד סגורה לשוק ההון המערבי, בניגוד לבורסת הונג-קונג שפתוחה באופן מלא לכל המשקיעים מכל העולם.

 

עד חודש יוני 2015, נרשמו עליות בשוק המניות הסיני שנשענו בעיקר על האשראי הגבוה שקיבלו המשקיעים הפרטיים מגופים פיננסיים בסין. המשקיעים הפרטיים רצו למנף את ההשקעות - לקחו הלוואות, השקיעו בבורסה וציפו לרווחים גבוהים אלא שהמינוף הוביל משקיעים רבים להפסדים כבדים ובסופו של דבר הוגבל היקף האשראי שיכלו המשקיעים לקבל. הירידה בהיקף האשראי לצורך קניית מניות הייתה הגורם המרכזי לירידות שערים בבורסה הסינית.  

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

כאמור, מדד המניות המרכזי בסין, הכולל כ-240 חברות, החל ליפול בחודש יוני 2015 ושווי המדד רשם עד כה צניחה של כ-40% לעומת השיא שנרשם ביוני. לעומת זאת בחודש מרס האחרון המדד המרכזי (Shanghai Composite Index) אותת על התאוששות ובסיכום חודשי עלה ביותר מ-8% על רקע חזרתם של המשקיעים הסינים הפרטיים שגילו ביטחון לאחר שנכוו קשות ב-2015. המשקיעים חוזרים לקחת הלוואות ומתדלקים שוב את הבורסה.

 

על פי נתונים שנאספו ב"בלומברג" חלה לאחרונה עלייה של 6% בשווי ההלוואות שנלקחו ע"י הסינים לכ-874 מיליארד יואן (135 מיליארד דולר) זאת לאחר ששיעור ההלוואות הפרטיות ירד לרמת שפל של 15 חודשים באמצע מארס. סוכנות הנתמכת בממשל הסיני החלה לחדש את מתן ההלוואות לברוקרים למימון האשראי למשקיעים לצורך רכישת מניות  – מה שמסמן את היעדר המדיניות שנועדה למנוע נפילה בבורסה הסינית. 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

את עליות השערים שנרשמו בחודש האחרון בסין הובילו בעיקר מניות חברות הטכנולוגיה והצריכה. בסוף השבוע האחרון עלה מספר המשקיעים החדשים בבורסה הסינית לשיא של תשעה חודשים וכך הגיע שיעור המשקיעים ל-535 אלף בסוף השבוע האחרון כאשר ההתאוששות בבורסה הובילה יותר ויותר משקיעים לפתוח תיקי השקעה.

 

חודש ינואר האחרון היה קשה מאוד בבורסת שנגחאי ומפלס התנודתיות עלה לשיא בעקבות מנגנון עצירת המסחר שהופעל פעמיים בתחילת השנה. מנגנון זה נועד למנוע צניחה חדה מדי של המדדים אך בפועל, המשקיעים הזדרזו למכור מניות לפני שיופעל המנגנון של עצירת המסחר, מה שהגביר עוד יותר את התנודתיות. כעת, התנודתיות בבורסה הסינית נמצאת במגמת ירידה כאשר המשקיעים חוזרים לשוק.

 

הסימנים המעודדים בשוק הסיני טומנים בחובם גם סיכון והשאלה הגדולה האם הם יצליחו לחלחל גם לחודש אפריל והאם התנודתיות בשוק הסיני שוב תרים ראש. נפילה מחודשת בשוק הסיני עלולה לגרור את כל השווקים בעולם לירידות שערים חדות כפי שקרה בחודש אוגוסט 2015 ובחודש ינואר 2016 כאשר בסין המדדים קרסו בלמעלה מ-7%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים