צפו: הניתוח הישראלי שמעלים גידול סרטני תוך שעה וחצי
בשורה טובה לגברים: מדעני מכון ויצמן פיתחו שיטה מהפכנית לטיפול בסרטן הערמונית - במהירות ובלי סיכונים. הטיפול המתבצע במרכז הרפואי רמת אביב, מאפשר להסיר את הגידול הסרטני ללא חשש לפגיעה בדרכי השתן ובתפקוד המיני. כתבנו נכח בניתוח הראשון בישראל
במצב כיום, החולים בסרטן הערמונית עומדים בפני דילמה: האם לעבור ניתוח בערמונית או טיפולי הקרנה – הכרוכים בסיכונים של אין־אונות ולעיתים העדר שליטה על דרכי השתן — או להישאר תחת "מעקב פעיל", מה שעלול לגרור סיכון להתקדמות המחלה. רוב החולים בוחרים בחלופה השנייה.
קיראו עוד
סרטן הערמונית: איך מחליטים מתי לטפל?
סרטן הערמונית: פריצת דרך מאריכה חיי החולים
1 מכל 6: כל מה שצריך לדעת על סרטן הערמונית
שיטת טיפול חדשה של מדעני מכון ויצמן, פרופ' אביגדור שרץ ופרופ' יורם סלומון, מאפשרת לחולים לחמוק מהברירה הקשה שבין טיפול פולשני לבין מעקב פעיל ללא טיפול. השיטה מאפשרת השמדה נקודתית של בלוטת הערמונית המכילה את הגידול הסרטני מבלי לפגוע באונות המינית, בשליטה בדרכי השתן ובאיכות החיים הכללית.
צפו במהלך הניתוח:
איך עובדת השיטה?
הטיפול מתבצע באמצעות אינפוזיה שמוזרקת לווריד למשך 10 דקות ובה חומר שנקרא "טוקד" שאינו רעיל לרקמות הבריאות שמסביב לגידול. מיד לאחר קבלת האינפוזיה מתבצעת חשיפה מבוקרת בת 22 דקות של הרקמה הנגועה לאור באמצעות סיבים אופטיים מזעריים המוחדרים לגוף החולה.
הארת אזור הגידול מעוררת תגובת שרשרת, אשר בסופה מושמד הגידול כולו מבלי לפגוע ברקמות האברים הבריאים הסמוכים כמו צינורית השתן או העצבים השולטים באונות של המטופל. ההליך הרפואי אורך רק שעה וחצי והתרופה עוזבת את מחזור הדם במהירות תוך שלוש־ארבע שעות.
השיטה החדשה מבוססת על מחקר בן כ־20 שנה במעבדותיהם של פרופ' שמתקיים במחלקה למדעי הצמח ופרופ' סלומון במחלקה לבקרה ביולוגית במכון ויצמן – שיתוף פעולה שנולד בשיחות מסדרון בין שני חברים.
"לא חשבנו לעצמנו, 'איך נרפא את סרטן הערמונית'", נזכר פרופ' שרץ. "היינו סקרנים לגבי האפשרות למצוא שיטה שתשלב בין עקרונות פוטוסינתזה לידע שלנו על סרטן כדי להשמיד באופן ממוקד רקמות סרטניות מבלי להרוס את הרקמות הבריאות שמסביבן".
כמה זה יעיל?
במקסיקו ערכו בדיקה בשיטה החדשה ומצאו שבכ־80 אחוז מהחולים שקיבלו טיפול לא נצפו גידולים בערמונית בשנה שלאחר מתן הטיפול וגם לא אותרו בעיות אין־אונות או שליטה במתן שתן.
לאחרונה הסתיים בהצלחה באירופה ניסוי קליני נוסף השתתפו יותר מ־400 חולים ב־11 מדינות. המעקב נמשך שנתיים וגם הוא הניב תוצאות טובות ללא תופעות לוואי.
כמו כן, לאחרונה אישר משרד הבריאות טיפול ב־50 חולים ובשבוע שעבר התקיים הטיפול הראשון על ידי פרופ' ג'ק בניאל, מנהל המרכז לאבחון וטיפול בסרטן הערמונית במרכז הרפואי רמת־אביב.
"אנחנו מעריכים שהניתוח הזה מתאים למאות גברים חולים בישראל. אנחנו יודעים שבמרכז הסרטן בניו־יורק התחילו לעשות את הניתוח הזה כניסוי גם על חולים עם סרטן הכבד והוושט והם נמצאים בשלב הניסויים הקליניים ואנו מקווים שהטיפול יוכל לסייע גם לסוגי סרטן נוספים".
רפאל הררי, הבעלים של חברת "Steba Biotech" שפיתחה את הטיפול אמר: "האמנתי בלב שלם ברעיון ששיטת הפיתוח הזו יכולה להציע את הטיפול המתאים לחולה בד בבד לשמור על איכות החיים של שלו".
אחד החולים שעבר את הניתוח בשבוע שעבר סיפר "התלבטתי אם לעבור כימותרפיה או הקרנות כי סרטן בערמונית יכול להיות דבר מסוכן. הפתרון של הניתוח הזה היה מושלם מבחינתי. תוך יום השתחררתי הביתה, כמעט בלי כאבים והסרטן נעלם".