שתף קטע נבחר

 

"לא לטורקיה": גירוש המהגרים מתקרב ויוון על סף כאוס

מחר יתחילו הרשויות ביוון לגרש מהגרים לטורקיה במסגרת ההסכם בין אנקרה לאיחוד האירופי, ובמדינה חוששים מהתפרצות מהומות אלימות מצד אלפי מהגרים. רק בסוף השבוע האחרון ברחו מאות מהגרים ממתקן מעצר באי כיוס, ובפיראוס נפצעו אנשים בהתנגשויות בין קבוצות אתניות יריבות. "אם יכריחו אותי לשוב לטורקיה אשליך את עצמי ואת משפחתי לים", אמר מהגר סורי

מחנה פליטים בעיירה היוונית אידומני, הגובלת עם מקדוניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה פליטים בעיירה היוונית אידומני, הגובלת עם מקדוניה(צילום: AFP)

 

פחות מ-24 שעות נותרו עד שיוון תתחיל לגרש לטורקיה מהגרים ופליטים שנכנסו לשטחה במסגרת ההסכם שנחתם בין האיחוד האירופי לבין טורקיה. באי היווני לסבוס, שאליו זרמו בשנה החולפת מאות אלפי פליטים, לא נראה כי הרשויות נערכות ליישום ההסכם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

יותר מ-5,600 מהגרים נרשמו באיי יוון מאז 20 במרס, אז נכנס לתוקף ההסכם בין האיחוד האירופי לבין טורקיה. גירוש המהגרים לטורקיה אמור, על פי ההסכם, להתחיל מחר (יום ב'), אולם איש לא יודע כמה מהגרים יושבו לטורקיה ומאיזה אזור.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"התכנון נמצא בעיצומו", אמר גאורגיוס קריסטיס, דובר ממשלת יוון בסוגיית משבר המהגרים. השבתם של המהגרים לטורקיה היא נקודה מרכזית בהסכם שנחתם בין אנקרה לבין האיחוד האירופי במטרה לשים סוף לשטף המהגרים העצום ליבשת, שבורחים ממלחמות ומעוני באפריקה, במזרח התיכון ובאסיה. לפי ההסכם, מהגרים שנכנסו ליוון באופן לא חוקי מטורקיה החל מ-20 במרס יישלחו בחזרה לטורקיה ברגע שיוסדרו טופסי בקשת המקלט שלהם.

 

התוכנית: גירוש 250 מהגרים מדי יום

סוכנות הידיעות היוונית Athens דיווחה במהלך סוף השבוע שגירוש הפליטים והמהגרים יתחיל מחר בבוקר באמצעות שתי ספינות נוסעים טורקיות שנחכרו על ידי סוכנות הגבולות האירופית Frontex. הספינות יפליגו מהאי היווני לסבוס לכיוון עיר החוף הטורקית דיקילי. הסוכנות דיווחה גם כי מדי יום יושבו לטורקיה כ-250 מהגרים. גורמי ממשל ביוון לא אישרו ולא הכחישו את הדיווח. דובר במשטרת לסבוס אמר שכוח המשטרה באי עדיין ממתין להוראות.

 

האיחוד האירופי תכנן לשלוח מאות שוטרים ופקידי הגירה ליוון במהלך סוף השבוע כדי שיסייעו בביצוע השבות המהגרים הראשונות.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ביום שישי אישר הפרלמנט היווני תיקון בחוק בקשת המקלט כדי שיאפשר את יישום ההסכם בין האיחוד האירופי לבין טורקיה. החקיקה לא מגדירה מפורשות את טורקיה כ"מדינה שלישית בטוחה" - נוסחה שתאפשר להשבות ההמוניות של המהגרים להישמע חוקיות.

 

ארגוני זכויות האדם נגד חוקיות הגירושים

נציב האו"ם לפליטים וארגוני זכויות אדם מתחו ביקורת על ההסכם בין האיחוד האירופי לבין טורקיה וטענו שאיננו חוקי. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" טען שההסכם מהווה "מכה היסטורית לזכויות האדם". הארגון מסר שישלח משלחת לאי לסבוס ולאי הסמוך כיוס לפקח על המצב. "השבות הפליטים מהוות בפרט הפרה בוטה של המשפט הבינלאומי ושל חוקי האיחוד האירופי, ושמות ללעג את אמנת הפליטים הגלובלית", מסר ארגון "אמנסטי".

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח שממשלת יוון נערכת להתפרצות קשה של אלימות ברגע שהרשויות במדינה יתחילו ליישם את פרטי ההסכם האירופי-טורקי ויגרשו מהגרים ופליטים לטורקיה. החשש הגדול ביוון הוא ממהומות וממרידה של אלפי מהגרים ברחבי המדינה שיסרבו להתפנות מרצון ולעבור לטורקיה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ביום שישי האחרון ברחו כ-800 מהגרים ממתקן מעצר באי כיוס מחשש שיהיו בין המגורשים לטורקיה. במהלך בריחתם נדקרו שלושה מהם בעת שהיחידה המשטרתית לטיפול בהפגנות ניסתה להשתלט על המצב באמצעות אקדחי הלם וגז מדמיע. "אם יכריחו אותי לשוב לטורקיה אשליך את עצמי ואת משפחתי לים", אמר מוסטפה, סורי שממתין ביחד עם אשתו בנמל כיוס, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "עברנו מגיהנום לגיהנום".

 

"זה מה שקורה כשיש לך 30 שוטרים ששומרים על 1,600 מהגרים שנחושים לברוח החוצה", אמר בנג'מין ג'וליאן, איסלנדי שמתנדב באי כיוס. "חזיתי בהכול ואני יודע שהם צעקו כל הזמן 'חירות, חירות' ו'לא טורקיה, לא טורקיה'. זה מה שהם רוצים ומה שהם נחושים להשיג".

 

גילויים דומים של אלימות נרשמו בעיר הנמל היוונית פיראוס, שהיא חלק ממטרופולין אתונה. שמונה גברים צעירים הועברו לטיפול בבית חולים בעקבות מהומות שפרצו בין קבוצות אתניות יריבות באזור ביום רביעי האחרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חוששים מגירוש. מהגרים בפולקסטרו, יוון
צילום: AFP
מומלצים