שתף קטע נבחר

"לצאת מהקופסא" - הצד החברתי של "צבע טרי"

עמותת "לצאת מהקופסא" תציג בביריד "צבע טרי" במתחם קבוצתי, בו ישתתפו אחד עשר בוגרים שנבחרו מהתוכניות השונות אותן העמותה מובילה. היכנסו והכירו חלק מהפרויקטים החברתיים

צבע טרי, היריד לאמנות עכשווית, תל אביב, הוא אירוע האמנות השנתי הגדול והמשפיע ביותר בישראל, עם למעלה מ-30,000 מבקרים מדי שנה. היריד מהווה נקודת מפגש בין שוחרי אמנות לבין אמנים ואנשי מקצוע מהתחום, ומאפשר רכישת עבודות של מיטב האמנים בני זמננו. במסורת הירידים האחרונים צבע טרי 8 יכלול תצוגות מתחום העיצוב תחת הכותרת "עיצוב טרי" ויציע תמונת מצב עדכנית של עולם העיצוב העכשווי בישראל.

 

עמותת "לצאת מהקופסא" תציג זו השנה השנייה במתחם קבוצתי, בו ישתתפו אחד עשר בוגרים שנבחרו מהתוכניות השונות אותן העמותה מובילה. בנוסף, תארח העמותה שתי רצועות במסגרת הסלון המסורתי, בהן ישתתפו מעצבים בוגרי העמותה שיספרו על העשייה שלהם בתחומים "עיצוב וקהילה" ו"עיצוב בפריפריה".

 


יוצאים מהקופסא ומעצבים חברתית

 

דנה שניאורסון, מעצבת מוצר בוגרת המכון הטכנולוגי חולון, ומי שמובילה כיום את תחום המעצבים בעמותה מספרת: "מרכז הפעילות שלנו בעמותה הוא קידום של מעצבים - בין אם במתן כלים מעשיים, או במתן הזדמנויות. זה העקרון שהנחה אותנו גם בתכנון המתחם והתוכן של הסלון במהלך יריד צבע טרי– המעצבים נמצאים בקדמת הבמה, מציגים את המוצרים שפיתחו במסגרת פעילותם כמעצבים עצמאיים, או במסגרת התכניות המקצועיות של העמותה. המציגים, שנבחרו מתוך כלל הבוגרים, מייצגים בעינינו את התפישה שמהצעב פועל בתוך הקהילה בה הוא חי, מושפע ממנה ומשפיע עליה".

 

פרויקטים קהילתיים נוספים של מעצבים בוגרי "לצאת מהקופסא":

 

"תופרות קריירה"

מיכל מוטיל, מעצבת אופנה מפרויקט ״תופרות קריירה״ מהמשתתפים בפאנל מספרת: "הרעיון שמלווה אותי בחיי הוא שכדי להצליח צריך לעזור לאחרים להצליח. לכן לפני קצת יותר משנה פרסמתי סטטוס בפייסבוק שדיבר על החלום הגדול שלי - להפוך את הסטודיו לבית אופנה גדול בו אוכל ללמד בשעות הפנויות קורסי אופנה בחינם כדי להקנות מקצוע למי שידו אינה משגת לממן לימודים.

 

המטרה היתה גם להכשיר תופרות וגם לענות על מצוקה בתחום האופנה שהרי שוק התופרות הולך ונעלם. הסטטוס עבר במהירות פייסבוקית ולמזלי הגיע לעיניים הנכונות וכך נוצר שיתוף פעולה בין קרן ריאלטי שתרמה את המקום ובין מחלקת רווחה של רובע 9 עיריית תל אביב שדאגו להביא את התלמידות המתאימות.

 

מכונות התפירה נתרמו ביד רחבה על ידי מעצבים ואנשים שלא היו זקוקים להם עוד ועל תיקון המכונות במהלך הקורסים ניצח בשרביט קסמים ובהתנדבות דני פוגלר מ"פוגלר מכונות תפירה" שקרא על הפרויקט בעיתון ומיד פנה וביקש להתנדב.

 


"הבוגרות יכולות להגיע ולהשתמש במכונות מתי שהן צריכות"

 

עד כה היו שני קורסים כל אחד 12 מפגשים בני שלוש שעות ולימדתי 15 תלמידות. חלקן הגדול עושה בידע שימוש יומוימי, הן התחילו לעשות תיקונים בשכונה או לתפור לילדים ולמשפחה ומבחינתי זו היתה הצלחה גדולה וחוויה אדירה. הקורס השלישי יפתח בעוד כחצי שנה ובינתיים המתחם פתוח והבוגרות יכולות להגיע ולהשתמש במכונות מתי שהן צריכות."

 

ערק ירוחם

הדר תדהר מספר על הפרויקט החברתי ערק ירוחם, 2015: "אני לא חובב של ערק. לפחות לא הייתי עד שפעם אחת בביקור אצל רוני, בעלים של מפעל מקומי, ראיתי בקבוק בלי תוית, עם מקל מוזר בתוכו וצבע המשקה היה כמו וויסקי.

 

"זה ערק מקומי" רוני אמר ושהמקל האקסוס בתוכו זה מנהג מרוקאי. הוא מזג לי כוסית לטעום. מיד התאהבתי. המפגש הזה היה הבסיס לפיתוח המוצר שכולו תוצרת מקומית. מקל האקסוס הוא שורש של השיח שוש קירח המשמש כבר מאות שנים כתבלין למשקאות באיזור צפון אפריקה ובנוסף יש לו גם סגולות רפואיות. כשהמקל בא במגע עם אלכוהול, הוא משנה לו את הצבע בהדרגה ומתבל את טעמו. ככל שישאר יותר בבקבוק, כך ישתבח טעמו."

 

הערק מיוצר בייצור מקומי ייחודי שנעשה על ידי האחים כהן, שקיבלו את המתכון להכנתו על ידי סבתם שעלתה ממרוקו. הבקבוק מיוצר במפעל הזכוכית הוותיק - פיניציה. הציור על גבי התווית נעשה על ידי אלכס קרביץ, צייר מקומי המתמחה בציורי נוף ירוחמי. תהליך העיצוב היה להפגיש את כל השותפים לכדי יצירה משותפת אחת.

 

"סטודיו כסית"

תמר איש כסית, מעצבת תעשייתית, מייסדת ומנכ"ל "סטודיו כסית" ו"כסית אורטופדיקס", יזמת וחובשת בדימוס, מסבירה: "סטודיו כסית" מתמחה בעיצוב וייצור מוצרים לכל אדם עם מוגבלות - באופן פרטני על-פי דרישה. החזון של הסטודיו הוא לגרום לאנשים להאמין שהחיים יכולים להיות מלאים בשמחה עם או בלי מוגבלות. אנו חותרים להכללה, כבוד וערבות הדדית, אחריות וצדק חברתי.

 

"סטודיו כסית" הוא עסק חברתי, אנחנו מספקים ייעוץ חינמי במידה והמוצר קיים בשוק ומתאים ללקוח, ואם הוא לא קיים או לא מתאים אנו מעצבים ומייצרים לו פיתרון פונקציונאלי ומקיף.

 

הפרויקטים נעים ממוצרים קטנים ופשוטים למוצרים גדולים ומורכבים, והלקוחות יכולים להיות אנשים עם מוגבלויות או חברות מהתחום. את הפרויקטים מלווים מרפאה בעיסוק ומהנדס חומרים באופן קבוע, ובנוסף בעלי מקצוע משתנים לפי הצורך.

 

 


"ייצור המוני של סדים לאנשים מרקע כלכלי נמוך"

 

יש לסטודיו ליין של סדי ידיים, שהוא חברה נפרדת, עסק חברתי גם כן, שנקראת "כסית אורטופדיקס". בערוץ הזה אנחנו מתחילים במאי הקרוב ייצור המוני של סדים לאנשים מרקע כלכלי נמוך ומתחילים הפצה בקניה. כרגע אנחנו בשיפורים אחרונים של הליין והתאמתו גם לילדים.

 

 

"קוויריפריה"- קומיקס וכרזות מאוירות

סיפורים מהחיים שנאספו באמצעות קול קורא בשיתוף אירגון הנוער הגאה (איגי), מקבלים תחת ידיו של המאייר עמריקו (עמרי כהן) יצוג חזותי טבול בהומור, כאב, וחמלה.

 

״קוויריפריה״ תציג 12 עבודות קומיקס, ו 12- כרזות מאויירות במקומות שונים בארץ מאויירות במטרה ולקיים דיאלוג תרבותי ופתוח, להעלאת המודעות והפתיחות כלפי נוער גאה ברחבי הארץ. הסיפורים והצגתם הויזואלית שואפים לעודד חשיבה ביקורתית, סולידריות חברתית, שוויון,שחרור, והעצמה.

 

עמרי כהן מטיל זרקור על חיי הנוער הגאה בפריפריה, ומציג מבט בוחן לעולמם הגלוי והנסתר של נערים ונערות לסביות, הומואים, טרנסים ובי-סקסואליים. בכפולות הקומיקסים מתועדים סיפורים אישיים במבט ייחודי ואינטימי, וחושפים רבדים שונים של התמודדויות וחוויות של זרות, ומוזרות במסגרת המשפחה, הקהילה, במוסדות החינוך, ובחוויה האישית של הנער/ה בינם לבין עצמם.

 

פאנלים על עיצוב וחברה

עיצוב וקהילה - יום חמישי, 7 באפריל בשעות 17:00-18:00

עמותת לצאת מהקופסא מעלה לדיון את תרומתו של המעצב לקהילה בה הוא פועל. בדיון בהשתתפות מעצבי העמותה: מיכל מוטיל,ספיה מורג'ן ,איתי יעקב והדר תדהר ובהנחיית דנה שניאורסון, מנהלת תחום העיצוב, שינסה לענות על השאלות איך עיצוב יכול להשפיע על תהליכים קהילתיים, ומהם הגבולות של המעצב החברתי.

 

עיצוב בפריפריה - יום שישי, 8 באפריל בשעות 15:00-16:00

מעבדת הפיס טרמינל עיצוב ירוחם של עמותת "לצאת מהקופסא" תציג מספר פרויקטים מובילים שנוצרו במסגרת המעבדה בירוחם. המעצבים דפי רייס דורון, הדר ממרוד, קרן סינגר ומיכל בן יעקב, יציגו בפאנל ,בהנחיית מיה דבש, את תהליכי העבודה ושיתופי הפעולה שנוצרו עם הקהילה של ירוחם עם חומרי הגלם והמפעלים המקומיים.

 

לפרטים היכנסו לאיוונט בפייסבוק .

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים