שתף קטע נבחר
 

עלייה בהרוגים בבנייה: "או שאתה עולה למנוף - או שאתה מפוטר"

עוד מנופאים טוענים שפוטרו מעבודתם לאחר שסירבו לעבוד בזמן סופות בשל כשלי בטיחות. ממונה בטיחות בעבודה: "ראיתי גופות זרוקות על הרצפה". במשרד הכלכלה מאשרים כי ההפקרות בענף נמשכת ומאשימים את המעסיקים בחוסר נכונות לטפל בנושא. צפו

המנופאית קטי קרקולוב שפוטרה מעבודתה לאחר שסירבה לסכן את חייה ולעבוד בסופה - לא לבד: ל-ynet נודע על שני מנופאים לפחות שאיבדו את עבודתם באותן נסיבות בחורף האחרון. אחד מהם הוא המנופאי רמי חן - שכיום מתבררת בבית המשפט תביעה שהגיש נגד החברה שבה הועסק בטענה כי פוטר ללא שימוע לאחר שסירב לעבוד בזמן הסופה.

 

עוד על מכת תאונות עבודה בענף הבניין:

 

החשש של המנופאים אינו מופרך - מתחילת השנה הנוכחית לבדה כבר קיפחו את חייהם 11 עובדי בניין בתאונות עבודה. זאב דיבסק, סגן הממונה על הבטיחות במשרד הכלכלה, מאשר כי המצב בשטח אינו מזהיר - בעיקר בגלל חוסר מחויבות לטפל בנושא מצד המעסיקים. צפו בראיון שערכה אלכסנדה לוקש באולפן ynet, עם דיבסק ועם אלי כהן, מנהל הפורום למניעת תאונות עבודה:

 

צלמים: עפר מאיר אלי סגל ואבי חי

צלמים: עפר מאיר אלי סגל ואבי חי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 חן (42), תושב ירושלים, החל לעבוד כמנופאי לפני כ-4 שנים לאחר שעבר הכשרה בתחום. בתפקידו האחרון הועסק בפרויקט בבית שמש של חברת הבנייה שמעון קירינשטיין, כעובד החברה. לטענתו, בתחילת חודש דצמבר הגיע לעבודה אך סירב לעלות על המנוף בשל רוחות עזות, שהגיעו לכ-70 קמ"ש.

 

"פניתי למנהלי העבודה, שהסכימו כי אי אפשר לעבוד בתנאים הללו, והמתנתי לראות אם המצב ישתפר", הוא מספר. "אחר הצהריים קיבלתי טלפון מהשותף של הקבלן, ששאל אותי מדוע אני לא עובד. השבתי שזה מסוכן ושאי אפשר להרים 3-4 טון כשאין שליטה על המנוף כי אם זה יפגע במישהו - הוא ייהרג. אמרתי לו שרק יום לפני זה נפלו שני מנופים והוא אמר לי משפט שלא אשכח "אתמול נפלו מנופים, מחר ייפלו מנופים, או שאתה עולה למנוף או שאתה הולך הביתה".

 

חן טוען כי לבסוף הובא מנופאי אחר במקומו וכי עובדתו הופסקה במקום ללא שימוע כפי שמחייב החוק. הוא הגיש תביעה לביה"ד לעבודה בדרישה לשלם לו פיצויים בעבור הפיטורים וכן עבור זכויות נוספות אותן לא קיבל. החברה דחתה בכתב ההגנה את הטענות אותן העלה, אבל יקח עוד זמן עד שתוכרע התביעה, שכן הדיון הראשון בנושא נקבע לדצמבר 2016.

 

עוד הוא טוען, כי פנה להסתדרות עובדי הבניין והעץ בבקשה שיצטרפו כידיד בית המשפט - אבל שם סירבו להצטרף לתביעה. זאת על אף פעילותה בנושא והצטרפותה לתביעה שהגישה המנופאית קלרקוב נגד פיטוריה לביה"ד לעבודה בב"ש, בדרישה לפצותה בסכום של 620 אלף שקל. "זה היה יכול לקדם מאוד את התיק שלי, אבל השיבו לי שכבר יש לי ייצוג ושהם לא רוצים להתערב. כלומר נפנפו אותי"

.

רמי חן (עפר מאיר) (עפר מאיר)
רמי חן(עפר מאיר)

 

בינתיים החליט חן לעבור הסבה לתחום אחר. "כמו שהדברים עובדים היום אני לא מעוניין לחזור למנופים", הוא אומר. "המקרה שלי לא מיוחד - יש עוד המון מנופאים שנתקלים בבעיות ואין להם מה לעשות". יש לציין כי בחברת שמעון קירינשטיין דוחים את טענותיו של חן וטוענים כי פיטוריו היו על רקע אי שביעות רצון מתתפקודו. בחברה סירבו להגיב לדברים.

 

"ראיתי את הגופות זרוקות על הרצפה"

גם המנופאי יורי מורדוחייב (42) טוען כי איבד את עבודתו לאחר שסירב לעבוד בתנאי מזג אוויר קשים וכי לא זכה לסיוע מההסתדרות. מורדחייב, שהחל לעבוד בתחום לפני כשנתיים, הועסק דרך חברת כוח אדם באתר בנייה ברעננה. הוא החל לעבוד במקום בתחילת חודש ינואר וכשבועיים לאחר תחילת עבודתו התחוללה סופה גדולה. "עליתי רק לשעה אחת לעשות דברים בהולים וכשהרוח התחזקה ירדתי מהמנוף ואמרתי שאני לא יכול לשלוט עליו בכלל. הממונים לא אמרו לי כלום ונתנו לי ללכת הביתה.

 

"למחרת באתי שוב והרוח הייתה חזקה אף יותר", הוא מוסיף. "לא עליתי למנוף והחלו להפעיל עליי לחץ, עד שהתקשרו לחברת כוח האדם שלי והזמינו מנופאי אחר. הוא הגיע והחל לעבוד, ולי אמרו ללכת הביתה ושלא רוצים לראות אותי פה. עכשיו אני מחכה למכתב הפיטורים ואז אשקול את ההליכים הבאים. פניתי להסתדרות עובדי הבניין והעץ ואמרו לי שלא יזרקו אותי - אבל בפועל אף אחד לא עזר לי ואף אחד לא חוזר אלי". 

 

יצחק מויאל, יו"ר התאחדות עובדי הבניין והעץ, מסר בתגובה לטענות, כי "אנו דוחים מכל וכל את הטענות שההסתדרות אינה מסייעת ועוזרת לעובדים. ההיפך הוא הנכון - ההסתדרות פועלת בכדי לסייע לכל אדם שפונה אליה והדברים נשקלים תמיד באופן פרטני ולגופו של כל עניין. לראייה, ההסתדרות אירגנה מאות מנופאים תחת הסתדרות הבניין והעץ ומתוך כך פועלת בעמל רב על מנת לשפר את תנאי ההעסקה ולהעלות את רמת הבטיחות בענף. להתארגנות זו מונה ועד פעולה אשר עובד בשיתוף פעולה מלא עם ההסתדרות בכל נושא ונושא.

 

"ההסתדרות אף הגישה תביעת ענק במקרה של המנופאית קטי קרקולוב שסירבה לעבוד בתנאי מזג אוויר קשים, ומטפלת במקרי פרט נוספים אשר מופנים אליה על ידי העובדים. באשר לטענתו של רמי חן, מדובר בעובד אשר הגיש תביעה עוד לפני שביקש סיוע משפטי מההסתדרות. משיקולים משפטיים הוחלט בשלב זה שאין מקום להצטרף לתביעתו. באשר לעובד יורי מורדוחייב, פנייתו נידונה וטרם הוחלט כיצד לפעול מבחינה משפטית".

 

הכי הרבה הרוגים - בענף הבניין

ענף הבניין ידוע לשמצה כבעל השיעור הגדול ביותר של הרוגים בתאונות עבודה. כהן מספר כי מתחילת 2016 התרחשו כבר כ-40 תאונות עבודה עם פצועים קשה ובינוני. לפי גופים אחרים, מספר התאונות גבוה בהרבה. "המספרים רק עולים", הוא אומר. "אם את 2015 סיימנו עם 34 הרוגים ובשנה זו הגענו תוך 3 חודשים כבר ל-11 הרוגים - סימן שזו מגמה שהולכת ומתעצמת".

 

מנוף שקרס בסופה בחורף האחרון ()
מנוף שקרס בסופה בחורף האחרון

"לצערי, הרבה מאוד מהעובדים בבנייה עובדים דרך חברות כוח אדם", הוא מוסיף. "האנשים האלה תלויים בעבודה שלהם, אבל אם זו הייתה שכבת אוכלוסיה אחרת הרבה יותר גופים ורשויות היו נרתמים לעניין. זו עבודה בעייתית, בטמפרטורות קיצוניות ובגובה. לאור העובדה שכולם רוצים לרוץ ולגמור את הפרויקטים כמה שיותר מהר, לא תמיד מקפידים ב-100% על נהלי הבטיחות".

 

דיבסק, סגן הממונה על הבטיחות במשרד הכלכלה, מסביר כי במשרד יש מפקחים שמגיעים לאתרי הבנייה לבצע פיקוח, אבל מדגיש כי האחריות הכוללת על הבטיחות היא על הקבלנים עצמם. "בכל מקום עבודה, ולא רק באתרי בנייה האחריות מוטלת על המעסיק, הוא אומר. "אנחנו מוודאים שהדרישות, החקיקה וההוראות מיושמים הלכה למעשה".

 

ראובן בן שמעון, ממונה בטיחות בעבודה, ייסד לפני מספר חודשים את הפורום למניעת תאונות עבודה, בניסיון לשפר את המצב בענף. "ייסדתי את הפורום לאחר שנכחתי במספר תאונות קטלניות, כולל מקרי מוות של חברים ועובדים", הוא מספר, "ראיתי את הגופות זרוקות על הרצפה, אחר כך מפונות בשקיות מהשטח, ואחרי מספר שעות האתרים המשיכו לעבוד כרגיל. ככה לא מתנהגים בני אנוש, לא מפיקים לקחים ולא בונים מדינה. קול העובדים השקופים חייב להישמע, זכר ההורגים והקורבנות זועק.

 

"שנת 2016 החלה עם עליה נוראית במאזן התאונות, הפצועים וההרוגים", הוא מוסיף. "הגופים האמונים על הטיפול הפיקוח על העבודה ובראשם משרד הכלכלה מינהל הבטיחות והבריאות בתעסוקה והגופים העוסקים בהכשרה מקצועית, "שבויים וקפואים" בדפוסי חשיבה כי הכול מתחיל ונגמר במשאבים, תקנים, שעות נוספות עזרים וכדומה. בקשותינו לקבל מידע באופן שוטף אודות תאונות, שמות הקבלנים והיזמים ואילו פעולות ננקטו, נתקלות בתשובות מגומגמות ובסירוב. בפועל נדמה כי הרימו ידיים נכנעו וויתרו ואינם מבצעים את המוטל עליהם מתוקף תפקידם סמכותם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עפר מאיר
רמי חן. ""המקרה שלי לא מיוחד"
עפר מאיר
מומלצים