שתף קטע נבחר

המלחמה בזיהום בחיפה: 317 בדיקות פתע בארובות

מנתוני המשרד להגנת הסביבה, המתייחסים לרבעון הראשון של השנה, עולה כי הליכי אכיפה ננקטו נגד חמישה מפעלים מזהמים. בנוסף, נרשמה הפחתה של 67% במספר המשאיות הכבדות הנוסעות בשעות השיא בעיר התחתית בחיפה

נאבקים בזיהום האוויר במפרץ חיפה: המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (ב') את הדו"ח הרבעוני המסכם את תוצאות התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה והקריות ברבעון הראשון של 2016. בין היתר נערכו 317 בדיקות פתע ב-37 ארובות, כלי רכב מזהמים הורדו מהכביש ומערכות להפחתת אדי דלק הותקנו ברוב תחנות הדלק באזור.

 

במסגרת התכנית, שיצאה לדרך באוגוסט 2015, מושקעים כ-330 מיליון שקלים בחמש שנים בשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה, בהגברת הפיקוח והאכיפה, בצמצום הסיכונים לאוכלוסייה, בניטור מזהמים, בביצוע מחקרים בריאותיים ובהנגשת המידע לציבור.

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, במהלך סיור פיקוח במפעל במפרץ חיפה במסגרת מבצע האכיפה הארצי שערך אתמול המשרד להגנת הסביב (צילום: אור רון) (צילום: אור רון)
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, במהלך סיור פיקוח במפעל במפרץ חיפה במסגרת מבצע האכיפה הארצי שערך אתמול המשרד להגנת הסביב(צילום: אור רון)

 

על-פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, ברבעון הראשון של השנה הוחמרו דרישות להפחתת מזהמים מהתעשייה: הוחמרו הדרישות למפעל שב"ח (חברת שמנים בסיסיים חיפה) הפועל במתחם בז"ן ופורסמו להערות ציבור טיוטת דרישות מחמירות למפעלי קבוצת בז"ן כרמל אולפינים וגדיב.

 

הפיקוח על המפעלים הוגבר: נערכו 317 בדיקות פתע ב-37 ארובות, התקיימו 25 סיורי פיקוח, מהם כשליש סיורי פתע. בנוסף התקיימו בדיקות פתע לדליפות לא מוקדיות בשלושה מפעלים והליכי אכיפה ננקטו נגד חמישה מפעלים. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי עד כה הוחמרו הדרישות ל-21 מתוך 26 המפעלים הכלולים בתוכנית הלאומית. כמו כן, מפורסמים לציבור באופן רציף באינטרנט 71 מתוך 75 מכשירי ניטור מזהמים בארובות.

 

בתחום התחבורה במסגרת הפיכתה של חיפה לעיר הראשונה בארץ עם "אזור אוויר נקי", רחובות בעיר התחתית נחסמו לתנועת משאיות בשעות העומס. בעקבות כך, אומרים במשרד להגנת הסביבה, נרשמה הפחתה של 67% במספר המשאיות הכבדות הנוסעות בשעות השיא בעיר התחתית ועלייה של 50% במספר המשאיות שעוברות במנהרות הכרמל. כמו כן, פורסם מכרז בסך 11 מיליון שקלים להתקנת מסננים ברכבי דיזל מזהמים בחיפה ו-63 כלי רכב מזהמים הורדו מהכביש בבדיקות פתע שעורכות ניידות המשרד.

 

כמו כן, ב-91 מתוך 97 תחנות דלק במפרץ מותקנות מערכות ייעודיות להפחתת פליטות של אדי דלק ונערכו 14 סיורי פיקוח בתחנות דלק.

 

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי (צילום: יובל הנדלר) (צילום: יובל הנדלר)
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי(צילום: יובל הנדלר)

 

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, אמר: "שנת 2016 היא שנת מפנה בצמצום זיהום האוויר ושיפור איכות החיים של תושבי מפרץ חיפה. אנו נוודא כי המגמה שבה התחלנו להפיכת חיפה לאזור נקי מזיהום תתעצם בכל החזיתות, בתעשייה ובתחבורה גם יחד.

 בכדי לממש את היעדים השאפתניים שהצבנו לעצמנו יש לפנינו עוד עבודה רבה אך אנו נחושים לבצעה למען בריאות תושבי מפרץ חיפה".

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, הוסיף: "אנחנו ממשיכים לפעול בנחישות לשמירה על הבריאות ואיכות החיים של תושבי מפרץ חיפה. זהו צעד חשוב בדרך למהפכה שיעברו ערים נוספות ולצעדים נוספים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ. לשם כך אנו פועלים לקדם מעבר לתחבורה נקיה ומקדמים נדל"ן בריא ויעיל אנרגטית ואת השינויים של מהפכה זו נזכה לראות עוד השנה".

 

ראש העיר חיפה,  יונה יהב, אמר: "זוהי בשורה אמיתית אשר יש לה משמעות מכרעת לעתידו של מפרץ חיפה. לראשונה מפשילים המשרדים הממשלתיים שרוולים ומגלים אחריות לאומית לבריאותם ולאיכות חייהם של תושבי חיפה. על כך תודה, בראש ובראשונה, לשר להגנת הסביבה אבי גבאי, אשר בחר בחיפה כיעד לשינוי סביבתי ופועל בדבקות על מנת להביא תוצאות של אמת לשטח. אנו יודעים כי לפנינו עוד דרך ארוכה לשינוי המיוחל. אך ההירתמות המקצועית של המשרד להגנת הסביבה על כל דרגיו ראויה להערכה. יש להמשיך במלוא התוקף להחמיר את הפיקוח על המפעלים המזהמים, הן של המגזר הפרטי ובוודאי אלה של המדינה. אין בי ספק כי הקצאת משאבים גדולים לאכיפה, ניטור, סילוק מכלים ישנים לאחסון חומרים מסוכנים, וכן לניקוי הקרקעות שזוהמו במשך שנים ארוכות, יביאו לשיפור המשמעותי באיכות חיינו!"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
מפרץ חיפה
צילום: גיל נחושתן
מומלצים