שתף קטע נבחר

 

מן הפח אל הפחת: ברחו מהזבל בלבנון למלחמה בסוריה

משפחת עייאש הלבנונית גרה בסמוך למזבלת ענק שנפתחה באחרונה מחדש ליד ביירות. מדי יום פורקות משאיות טונות של אשפה, הריח נוראי והאזור כולו מוכה מחלות. אז מה עושים? עוברים למדינה השכנה מוכת האלימות: "יש סיכוי שנמות בסוריה, אבל כאן אנחנו בטוח נמות", מסבירה המשפחה

נהר של זבל מזרחית לביירות (צילום: AP) (צילום: AP)
נהר של זבל מזרחית לביירות(צילום: AP)

 

החיים שלהם בזבל: דמיינו מצב שבו אתם גרים ליד מזבלה שמדיפה צחנה כה כבדה עד שתעדיפו לעבור לגור במדינה מוכת אלימות ושפיכות דמים על בסיס יומיומי. זה נשמע די הזוי, אבל זה בדיוק מה שפיאד עייאש ומשפחתו, שחיים בלבנון, מתכוונים לעשות - להגר לסוריה השסועה בגלל סירובם לחיות עוד יום אחד נוסף ליד מזבלה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"בשבוע הבא אנחנו ניסע לסוריה. יש סיכוי שנמות שם, אבל כאן אנחנו בטוח נמות", סיפר אבי המשפחה בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית. ביתה הצנוע של משפחת עייאש - פיאד, רעייתו ריהאם וארבע בנותיהם - ממוקם ממש ליד מזבלת "א-נאעימה", שנמצאת במרחק של כ-20 קילומטרים דרומית לבירה ביירות. מדובר באותה מזבלה שסגירתה בקיץ האחרון בלחץ התושבים שמתגוררים לידה היא שהובילה להררי הזבל שהצטברו בביירות וגרמו למשבר פוליטי חריף. באחרונה החליטה הממשלה הלבנונית לפתוח מחדש את המזבלה ובכך לפתור את משבר הזבל שהוציא בקיץ רבבות לרחובות.

 


מבט אל מזבלת "א-נאעימה" הסמוכה לביירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבט אל מזבלת "א-נאעימה" הסמוכה לביירות(צילום: AFP)
מהגינה האחורית של ביתו של פיאד ניתן לראות את עשרות המשאיות שפורקות טון של אשפה - והריח באוויר קשה מנשוא. "הריח המבחיל מתחזק תמיד בלילה. האזור כולו מדיף את אותו ריח וסובל מאותן מחלות", סיפר אב המשפחה, שהחזיק בידו משאף בצבע כחול. "זה שישה חודשים שבני המשפחה סובלים מבעיות נשימה בגלל המזבלה. הבנות הקטנות שלי סובלות מבעיות אכילה ושינה". אשתו ריהאם סיפרה שהמשפחה מוציאה מדי חודש אלף דולר על ביקורי רופאים, משאפים ותרופות לילדים.

 

דאעש לא מפחיד אותם

ריהאם היא סורית במוצאה ועובדה זו סיפקה לה "נתיב בריחה" מהמצב שבו שרויה משפחתה להר הדרוזים, מחוז א-סווידאא שבדרום סוריה שנמצא בשליטת המשטר. אלא שאזור זה, כמו אזורים רבים אחרים בסוריה, ידע בחמש השנים האחרונות לחימה עזה, בייחוד נגד כוחות ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

תלמידות משחקות על רקע המשאיות שפורקות אשפה במזבלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תלמידות משחקות על רקע המשאיות שפורקות אשפה במזבלה(צילום: AFP)

 

"אין ביטחון בסוריה אבל אני חייבת לעזוב", סיפרה ריהאם. "יש לי כבר מזוודה מוכנה ששמתי מעל הארון". בעלה פיאד הוסיף: "המשפחה של ריהאם אמרה לנו שהם רוצים לבוא ללבנון, אבל אמרנו להם בתגובה: 'אתם רוצים לבוא ולמות מהריח? עדיף שאנחנו ניקח את הילדים ונבוא אליכם'".

 

בני הזוג סיפרו שמאז שפתחו באחרונה מחדש את המזבלה הסמוכה לביירות החלו שתיים מבנותיהם להקיא. וההוצאות על הטיפולים, כאמור, מהוות נטל כבד עליהם. "הייתי צריכה למכור את טבעת הנישואים שלי כדי לכסות את ההוצאות של הרופאים והתרופות", סיפרה ריהאם.

 

משפחת עייאש היא רק אחת מבין עשרות משפחות שסובלות מאותו מצב בשל המגורים בסמיכות למזבלת "א-נאעימה", וייתכן שלא תהיה האחרונה לעזוב את האזור - גם במחיר של מעבר למדינה במצב של מלחמה כמו סוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לבנוני מצביע על מזבלת "א-נאעימה" הסמוכה לביירות
צילום: AFP
מומלצים