המדינה שרוצה לאסור על גברים למכור תחתוני נשים
שיעור הנשים בקטאר עומד על קצת יותר מ-22% ולמרות זאת רוצים בנסיכות לאסור על גברים, כוח העבודה העיקרי, לעבוד בחנויות לנשים מטעמים דתיים
בשנים האחרונות ניסו בקטאר לאסור על גברים לעבוד בחנויות שמוכרות בגדי נשים, אך נכשלו פעם אחר פעם. השבוע העבירה המועצה המוניציפלית המרכזית, גוף נבחר ומייעץ במדינה, הצעת חוק בנושא לוועדה לעניינים משפטיים בתקווה שהפעם יצליח המהלך. כך פורסם בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון, הידוע בקרבתו לחוגים הקטאריים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אלא שניסיון העבר מלמד שהצעת החוק לא תעבור בקלות - אם בכלל. כבר בשנת 2006 המליץ אותו גוף לשר לעניינים מוניציפליים בממשלת קטאר להעביר החלטה ממשלתית שתאסור על גברים למכור בחנויות שמיועדות לנשים בלבד. ההמלצה לא יושמה. ב-2011 חלה התפתחות בנושא כשממשלת קטאר עצמה פרסמה הנחיות למנוע ממוכרים גברים לעבוד בחנויות מסחריות המיועדות לנשים. הנחיות אלה לא יושמו. ב-2014 היה ניסיון נוסף לאשר את האיסור על גברים, אבל גם הוא לא צלח.
לפי הצעת החוק המוצעת, סנקציות יוטלו על בעלי חנויות לנשים שיעסיקו גברים ולמעשה יפרו את כללי ההגנה על פרטיות האישה ואת מנהגי ומסורות החברה הקטארית השמרנית. "זה נועד לשמור על ההוראות של הדת האיסלאמית", צוטטו בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" כמה חברים במועצה המוניציפלית המרכזית. "מדינות מתקדמות כמו גרמניה קיבלו החלטה דומה בחלק מהערים שם נאסר על גברים לעבוד בחנויות למכירת מוצרי נשים".
אם השלטונות בקטאר רוצים להעביר איסור על גברים שעובדים בחנויות לנשים, מדוע הם לא מצליחים להביא ליישום ההנחיות שלהם? סברה אחת שהועלתה היא שאי יישום ההנחיות קשור לכך שאין מספיק נשים שיעבדו איתם באותן חנויות.
בדומה למדינות מפרץ אחרות, קטאר סובלת מחוסר איזון דמוגרפי. בנסיכות המפרצית הקטנה יש בסך הכל 2.2 מיליון תושבים, אבל רובם בכלל עובדים זרים ולא אזרחים והמגמה הזו ממשיכה. ואם זה לא מספיק, אז מגמה נוספת שנמצאת בעיצומה היא העלייה במספר הגברים לעומת מספר הנשים. בשנת 2014 פורסם כי 76 אחוזים מהתושבים בנסיכות הם גברים ורק 24 אחוזים הם נשים. בשנת 2015 ירד שיעור הנשים באוכלוסייה ל-22 אחוזים בלבד.
מדינות אחרות במפרץ שכבר הלכו צעד קדימה לפני קטאר בסוגיה הן סעודיה וכוויית השכנות, שלפני שלוש שנים החליטו לאסור על גברים למכור בחנויות לנשים. הדבר נובע מההקפדה הרבה (מטעמים דתיים) על הפרדה מוחלטת בין גברים לבין נשים בכל תחומי החיים כמעט.