שתף קטע נבחר

 

הבטן מתערבלת: למה זה קורה - ומה הטיפול

מהם הסימפטומים לווירוס בטן, למה זה קורה דווקא עכשיו, מה הטיפול המתאים והאם ניתן למנוע? המדריך השלם

בשיתוף סופר-פארם

 

האביב עושה את צעדיו הראשונים, יחד עם מזג אוויר הפכפך וכך גם הווירוסים שגורמים לשלשולים וכאבי בטן. מה חשוב לדעת על התופעה הנפוצה כל כך ומה ניתן לעשות כדי להקל על הסבל. כל ההסברים מ- א-ת.

 

עוד כתבות במדור פארם נט

 

א- אנטיביוטיקה

חשוב להבין כי השימוש באנטיביוטיקה במצב שלשול הוא במקרה של זיהום חיידקי או פטרייתי, ואינו יעיל נגד נגיפים. תפקידה של האנטיביוטיקה להשמיד חיידקים ולמנוע את ההתרבות שלהם.

 

ב- בית חולים

צריך להגיע רק במקרים חריגים מאוד אם השלשול לא עובר לאחר יותר משבוע, במצב כזה יש חשש להתייבשות, ואולי תמצאו את עצמכם מבקרים בבית חולים.

 

ג- גיאורדיה למבליה

נעים להכיר, זה טפיל הפוגע במערכת העיכול שגורם לשלשול לרוב בקרב תינוקות וילדים, ומתבטא בשלשול מימי וכאבי בטן. ההידבקות נגרמת בשל שתיית מים מזוהמים, אכילת מזון שנשטף במים מזוהמים או מגע עם צואה מזוהמת בטפיל.

 

ישנם מקרים בהם ניתן להידבק בטפיל ולא לסבול מהתסמינים, אך במקרים שמדובר בשלשול כרוני יכול להוביל לירידה במשקל (שעלולה להיות מסוכנת בקרב תינוקות), לחוסר בברזל ואף לאנמיה. האבחנה נעשית על ידי איתור אנטיגן, חלבון של הטפיל בדגימת צואה.

  

ד- דיזנטריה

שם כללי לכל החיידקים, דיזנטריה נובעת מנזק לרירית המעי, הרעלנים או הטפילים המובילים לשלשול חריף ולא למחלה ספציפית. הזיהום חודר בדרך פומית באמצעות מזון או מים מזוהמים. הסימנים: שלשול דמי פתאומי, חום, בחילות, הקאות, כאבי בטן הנובעים מהתכווצות המעיים, חולשה ולעיתים סחרחורת.

 

לרוב מדובר בזיהום במעי הגס, הגורם לכאבים בפי הטבעת וצורך דחוף לבקר באסלה. כיוון שמדובר במחלה זיהומית מדבקת, יש סבירות גבוהה להדביק את הסביבה הקרובה, במצב כזה חשוב לבודד את המטופל. הדיזנטריה שכיחה יותר בעונת הקיץ.

 

ה- היגיינה

היגיינה ירודה יכולה להיות סיבה להתחלת מחלות זיהומיות במעיים ומכאן דרכה מהירה לשלשול. ההמלצה החשובה ביותר בטיפול בשלשול ממקור חיידקי היא לשמור על סביבה נקייה.

 

הפרידו מגבות, הקפידו לנקות את השירותים בתדירות גבוהה. אם מדובר על תינוק, כל מי שנמצא במגע אתו חייב להקפיד על רחיצת ידיים במים עם סבון לאחר כל ביקור בשירותים.

 

ו- וירוס רוטה

 זה וירוס מדבק מאוד המוביל לשלשולים אצל תינוקות וילדים עד גיל חמש. הווירוס מופרש בצואה כשלושה שבועות ובפרק זמן זה הוא מדבק את הסביבה ותינוקות במיוחד. וירוס הרוטה גורם להקאות, חום ובמקרים נדירים גם לפרכוסים.

 

הרוטה עמיד בפני הסביבה ולכן עלול להימצאות על חפצים שהיו במגע אתו גם לאחר מספר שבועות. כיום יש חיסון נגד הווירוס, המלצת משרד הבריאות היא לחסן תינוקות בגיל חודשיים.

 

ז-זמן

תקופת הדגירה של הנגיפים נמשכת כיומיים-שלושה. התסמינים מתחילים באופן חריף וכוללים: כאבי בטן, חולשה, בחילות, הקאות, כאב ראש, חום ושלשול. המחלה חולפת בדרך כלל בתוך יום אחד עד ארבעה ימים.

 

ח- חיתול

ברוב הבתים נהוג לרוקן את פח החיתולים רק כשהוא מלא. אך במקרה שהתינוק סובל משלשול, הקפידו את החיתול המלוכלך לסגור היטב בשקית ולהשליך לפח חיצוני במהירות, השתדלו לשמור על הפח החיצוני סגור על מנת למנוע מזבובים להיכנס ולהפיץ את המחלות חזרה לביתכם.

 

התרופות שיעזרו לכם להתגבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התרופות שיעזרו לכם להתגבר(צילום: shutterstock)

 

ט- טיפול תרופתי

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה איזה טיפולים קיימים לשלשול:

 

טסקטן - תכשיר המסייע להפחתה ולשליטה בתסמיני השלשול, לרוב תוך 12 שעות. התכשיר מסייע גם בהבראת ושיקום דופן המעי ולא רק מפסיק את השלשול לפרק זמן קצר. (מתאים גם למבוגרים ולגם לילדים - שמגיע בצורת אבקה).

 

קלבטן - מקל על כל תסמיני מערכת העיכול - מבוסס על ביסמוט סובסיליצא להקלה בכאבי בטן, בחילות, גזים, עיוותים, שלשולים וקשיים בעיכול.

 

סטופ איט - בעיקר עוצר את פעילות המעיים.

 

אימודיום- לטיפול בשלשול חריף וכרוני.

 

לופרמיד (לייף) - עוצר את השלשול ומפסיק את תנועת המעיים.

 

קטרון מסבירה כי לא תמיד רצוי ממש לעצור את פעילות המעיים, אלא לתת לגוף להוציא את גורם המחלה. בנוסף, שימוש יתר עלול לגרום לעצירות. חשוב להשתמש לפי ההוראות. 

 

ניתן גם להשתמש בתוספים פרוביוטיים לחידוש אוכלוסיית החיידקים במעי לאחר השלשול, וגם שחעזרו להילחם בגורמי המחלה.

 

י- ישנוניות ויובש בפה ובעיניים (סימני התייבשות)

הסכנה העיקרית כאשר סובלים משלשול היא התייבשות. להתייבשות יש מספר שלבים. מצב של התייבשות קשה יכול להשפיע על תפקוד מערכות חשובות בגוף ולהביא במצבים קיצוניים לאי ספיקת כליות.

 

סימני ההתייבשות הראשוניים יהיו שינוי בגוון השתן(בקרב תינוקות הסימן יהיה חיתול יבש), יובש בפה בעיניים, יובש בעור, דופק מהיר ישנוניות/ אפתיות.

 

כ- כולנו

כל אחד מאתנו חשוף למחלה ובדרך כלל הדבר לא כרוך בסיכונים או סיבוכים כלשהם.

 

ל- לקטוז

קיים אחוז לא קטן באוכלוסייה שפיתח חוסר סבילות ללקטוז, חלב על שלל נגזרותיו, אלו שסובלים מרגישות ללקטוז מכירים מקרוב את תופעת השלשול, כשהדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה היא להימנע מאכילת חלב ומוצריו.

 

כאשר אדם בריא, שאינו רגיש ללקטוז סובל משלשול, במהלך אותה תקופת זמן מומלץ להימנע מאכילת חלב ומוצריו. לגילאי 0-5 בנוסף לפרוביוטיקה ישנם בשוק מספר תכשירים להקלה על שלשולים שהוכחו כבטוחים וניתן לתת אותם בהמלצת רופא.

 

מ- מלחים

במהלך השלשול הגוף מאבד מלחים, זה יוצר חוסר איזון במשק המלחים בגוף ועלול לגרום להפרעות קצב בלב ופרכוסים. הקפידו לצרוך מזון מלוח, אכילה של מזון מלוח מעודדת שתייה, ככה הרווחתם שתי ציפורים במכה אחת.

 

נ- נוזלים

קטרון מוסיפה ואומרת כי במקרים קשים של שלשול יש לשתות נוזלים עשירים במלחים ובמינרלים. אלה נמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת. חשוב לשתות לפחות 10 כוסות מים ביום.

 

ס- סלמונלה:

הסלמונלה הוא חיידק שעובר לאדם ממזון מזוהם, שלרוב מגיע מעופות הן מהבשר והן מהביצים. החיידק יכול לעבור מאדם לאדם בהיעדר היגיינה. הטיפול העיקרי הוא לתת לחיידק לצאת מהגוף, ולהקפיד על נוזלים ומלחים.

 

ע- עירוי

במקרים על איבוד נוזלים חמור, ייתכן כי הצוות הרפואי יעניק עירוי נוזלים להחזרה מהירה למצב מאוזן.

 

פ- פקו אורלי

האופן בו נדבקים נקרא פקו- אורלי, שמשמעותו העברת פתוגן מהצואה אל מערכת העיכול, או באמצעות מזון ו/או מים עם חיידקים. ישנם מקרים בהם מספיק מעבר ישיר בין אנשים, כמו לדוגמה ביקור בשירותים בהם נשארו שאריות החיידק, על מנת להידבק.

 

צ- צואה

במצב בריא, 90% מהצואה שלנו היא מים, כשרוב הנפח נספג במעי הגס. כאשר נפח הנוזלים המגיע למעי הגס עולה על יכולת הספיגה שלו או כאשר יש בעיה במעי הגס הצואה הופכיות להיות דלילה. לפי הספרות המקצועית, שלשול הוא עלייה בתדירות היציאות הנוזליות.

 

ק- קריפטוספורדיום

טפיל הגורם לזיהומי במעיים. מופץ בעיקר על ידי מים מזוהמים ויכול לעבור גם באמצעות מגע ישיר עם הפרשות ובעלי חיים נגועים. הטפיל חודר למעי וגורם לשלשולים, בחילות, הקאות, כאבי ראש וחום.

 

ר- רקטום

בניגוד למה שנהוג לחשוב, רקטום הוא אינו שם נרדף לפי הטבעת, אלא הרקטום הוא החלק הסופי של המעי הגס, המילה מגיע מלטינית שפירושה ישר, ובעברית יש לומר חלחולת.

 

הרקטום הוא איבר באורך 17 סנטימטר דמוי צינור, אשר מחובר לפי הטבעת. תפקידו במערכת העיכול הוא לצבירת הפסולת הנוצרת במעי הגס, עד ליציאה כצואה.

 

ש- שגרה

כאשר המצב מתחיל לחזור לנורמה והשלשול פוחת בצורה משמעותית אפשר לחזור לאכול רגיל, אין צורך בשינוי התזונה. באם השלשולים מעבר למספר ימים מומלץ לתת תרבית צואה לבדיקה ולהקפיד כמובן על שתיית נוזלים מרובה.

 

ת- תינוקות

תינוקות נדבקים בדרך כלל בעת השהות בפעוטונים ובמעונות היום או מהאחים הגדולים ואפילו מאתנו ההורים. תופעת השלשולים שכיחה יותר בקרב תינוקות וזאת מפני שמערכת החיסון שלהם עדיין אינה מפותחת דיה, ולכן תינוקות נמצאים בסיכון גבוה יותר להידבק במחלות זיהומיות.

 

כאשר השלשול מתמשך או חמור התינוק עלול להימצא בסכנת התייבשות, ניתן לראות רמזים לכך אם התינוק אפתי, חסר שקט, יש עלייה של חום, נתינה מופחתת של שתן ואף ירידה במשקל.

 

באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?  

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה צריך לעשות במצב של וירוס בטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים