שתף קטע נבחר
 

חוקרים יצרו דיודה שגודלה מולקולה אחת

הדיודה היא רכיב מרכזי בהתקנים אלקטרוניים המוכרים לכולנו משימוש יומיומי כגון: פלאפון, מחשב ולמעשה כל מכשיר חשמלי. אחד החוקרים במחקר הוא מאוניברסיטת בן-גוריון

הכי קטן בעולם: חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ואוניברסיטת ג'ורג'יה בארצות-הברית הצליחו ליצור ולאפיין את הדיודה הקטנה ביותר בעולם – שגודלה מולקולה אחת. תוצאות המחקר פורסמו אתמול (יום ב') ב-Nature Chemistry.

 

דיודה, מסבירים החוקרים, הינה רכיב אלקטרוני המוליך זרם חשמלי בכיוון אחד אבל מונע מעבר זרם בכיוון השני. הדיודה היא רכיב מרכזי בהתקנים אלקטרוניים המוכרים לכולנו משימוש יומיומי כגון פלאפון, מחשב ולמעשה כל מכשיר חשמלי. מדובר בשיתוף פעולה בין פרופ' בינג-שיאן שו מאוניברסיטת ג'ורג'יה בארצות-הברית וד"ר יוני דובי מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

 

אילוסטרציה של הצומת המולקולרי מבוסס-DNA   שבו השתמשו החוקרים ליצור דיודה, היכולה לשמש כרכיב אלקטרוני במעגלים חשמליים ננומטרים בעתיד
אילוסטרציה של הצומת המולקולרי מבוסס-DNA שבו השתמשו החוקרים ליצור דיודה, היכולה לשמש כרכיב אלקטרוני במעגלים חשמליים ננומטרים בעתיד

 

ד"ר דובי הסביר: "יצירת ואפיון הדיודה הקטנה בעולם זוהי אבן דרך משמעותית בפיתוח של מכשירים אלקטרונים מולקולריים. זה מאפשר לנו להגיע לתובנות חדשות במנגנון ההולכה האלקטרונית".

 

בקבוצת המחקר של פרופ' שו נלקחה מולקולת DNA בודדת, הבנויה מ-11 בסיסים, והיא חוברה למעגל חשמלי (גודלה של המולקולה ננו-מטרים בודדים). במדידת הזרם דרך המולקולה הם ראו כי המולקולה עצמה אינה מראה התנהגות מיוחדת, אולם כשהם הכניסו לתוך ה-DNA מולקולה בשם coralyne, ההתנהגות השתנתה באופן דרסטי - כעת הזרם במתח שלילי היה גדול פי 15 מהזרם במתח חיובי, התנהגות הכרחית לדיודה, ומכאן הסיקו כי לפניהם דיודה שמורכבת ממולקולת DNA בודדת בלבד.

 

על מנת להבין את מקור ההתנהגות הזו, ד"ר דובי והסטודנטית אלינור זרח-הרוש השתמשו בתוצאות הניסוי על מנת לבנות מודל תיאורטי של מולקולת ה-DNA בתוך המעגל החשמלי. המודל זיהה את מקור ההתנהגות הלא-אופיינית, כנובע משבירת סימטריה מרחבית בתוך ה-DNA לאחר הכנסת ה-coralyne.

 

באוניברסיטת בן-גוריון הסבירו כי תוצאות המחקר מהוות אבן-דרך בבניית התקנים אלקטרוניים

 מולקולריים, ושופכות אור על מנגנון ההולכה האלקטרונית ב-DNA. המחקר הדגים לראשונה את העובדה שניתן לייצר רכיבים אלקטרוניים ממולקולת DNA בודדת. הדבר עשוי להביא להתפתחות רבה בבניית התקנים מולקולרים זעירים בגודל של ננומטרים בודדים (לעומת הרכיבים הזעירים ביותר כיום שגודלם פי 1,000).

 

באוניברסיטת בן-גוריון הוסיפו כי שני צוותי המחקר ממשיכים בשיתוף הפעולה, במטרה לייצר התקנים מולקולריים נוספים ולשפר את הביצועים של הדיודה המולקולרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים