הג'אנק פוד יוצא מביה"ס, ומה עם הבית?
על פי הנחיות חדשות של משרד החינוך, מהשנה הבאה אסור יהיה למכור בבתי ספר מאכלים מטוגנים ועשירים בשומן, בניסיון לשמור על בריאותם של הילדים. האם מדובר במהפכה או שהם ישלימו פערים בבית? ואולי בכלל ההורים אשמים?
רוצים שינוי: בימים אלו החליטו במשרד החינוך לצאת ביוזמה חדשה, ולעשות שינוי בתזונת הילדים בגנים ובבתי הספר. על פי פרסומי משרד החינוך, החל משנת הלימודים הקרובה יהיה פיקוח על הרכב המזון המוגש או הנמכר בגני הילדים ובבתי הספר.
מדובר בחוזר מפורט האוסר בכל לשון שהיא להגיש או למכור בשטח בתי הספר ממתקים וחטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר, או מאכלים עשירים בסוכר, (כמו: עוגות, עוגיות, ועוד), מאכלים מטוגנים ועשירים בשומן, (כמו: צ'יפס, חטיפים מלוחים, קרקרים), מיני מאפה עשירים בשומן (בורקס, מלאווח, ג'חנון, וכו). כך הדין גם לגבי מזון מעובד מהחי ומהצומח, המכיל פוספטים וניטרטים (כמו: נקניקיות, קבב, שניצלים מעובדים, ועוד). כמו כן נאסר להגיש או למכור משקאות ומוצרים מתוקים, ברד ומשקאות אנרגיה.
ומה כן יוכלו למכור בתוך מוסדות החינוך? למשרד החינוך ישנה רשימה הכוללת: כריכים או פיתות מקמח מלא עם ממרחים שונים, כגון: ביצה קשה, חביתה, גבינה צהובה עד 9% שומן, גבינה לבנה/קוטג'/צפתית עד 5% שומן, חומוס עד 9% שומן, טחינה, טונה, סרדינים, אבוקדו, חמאת בוטנים לא ממותקת. בנוסף ניתן יהיה למכור סלט פרות או ירקות, יוגורט טבעי או לבן עד שלושה אחוז, מנה אישית של דגני בוקר עשירים בסיבים תזונתיים, תפוח אדמה מבושל או אפוי עם ירקות/טונה/קטניות/ פטריות. וגם חזה בקר, עוף או הודו עשויים בגריל או מעל מצליה, ושאינם מטוגנים.
יש עוד דרך ארוכה
אין ספק כי בשנים האחרונות נושא המודעות לחשיבותה של תזונה בריאה הולך וצובר תאוצה. ואם עד לפני מספר שנים המושגים "צמחונות" או "טבעונות" נשמעו לרובינו כטרנד אזוטרי, כזה שהיה אפשר להניח כי הוא יעלם במהרה, הרי שכיום כולנו יודעים שלא מדובר באופנה חולפת אלא בהרגלים קבועים, כאלו שהעולם צועד לקראתם. ואם לא די בכך, הרי שהיום הנושא של תזונה בריאה הוא עד כדי חשוב, שהוא הפך לאחד מהנושאים שמטרידים את ראשי מדינות העולם.
קחו לדוגמה את ממשלת ארה"ב. לפני כשנתיים, לערך, יצאה מישל אובמה, בתכנית חדשנית שבה היא החליפה את האוכל המוגש לילדים בקפיטריות בבתי הספר בגרסה בריאה יותר, כזאת המותאמת למאה ה-21. הרציונל שעמד מאחורי היוזמה היה לא רק לעורר מודעות לנושא האוכל הבריא אלא גם מאבקה של אובמה בהשמנת ילדים.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו
אך בעוד בכל העולם תזונת ילדים ונוער, במסגרות החינוכיות, הוא נושא חשוב ומשמעותי הרי שבישראל , עד היום, הנושא עדיין היה נמצא בחיתוליו. וכיום אנחנו עדיין מדדים בצעדים איטיים אחר שאר מדינות העולם. אמנם ניסיונות רבים ושונים של המערכת החינוכית לעבור לתזונה בריאה. וניתן לראות כי כיום מקפידים על כך בחלק מגני הילדים, בהם מבקשים מההורים להביא כריכים בריאים ולחגוג יום הולדת עם מעט ממתקים.
בבתי הספר, לעומת זאת, הבעיה בהחלט חריפה, ובאה לידי ביטוי בעיקר בתזונה שנמצאת במזנונים הנמצאים בשטח בתי הספר. אלו מוכרים בעיקר, אם לא רק, ג'אנק פוד. וזה אומר שאם הילד שלכם שכח את הכריך בבית התחליף שהוא יכול לקנות כיום, ברוב בתי הספר, הוא מיני מאפים מקמח לבן או הרבה ממתקים, וכמובן שלכל אלו נלווית גם שתייה ממותקת.
גם ההורים צריכים להפסיק עם הג'אנק פוד
כעת אמנם מנסים במשרד החינוך לעשות שינוי,ברוח המאה ה-21, ולעבור לתזונה בריאה. האם שינוי זה לבדו יספיק על מנת לשנות את ההרגלים של ילדינו? סביר להניח שלא. ברור לכולנו כי אם בבית הספר תהיה תזונה בריאה, אך יחד עם זאת לא תהיה הסברה בנושא הרי שהילדים ימשיכו לאכול הרבה קמח לבן והרבה סוכרים. לכן, כדאי שבמשרד החינוך ישקלו לקיים לצד השינוי בשטח גם שינוי הסברתי, כזה הכולל מפגש עם אנשי מקצוע וסדנאות מתאימות בהן יסבירו לילדים מהי תזונה נכונה ומהי חשיבותה.
כמו כן, כדאי שאנחנו ההורים נרים את הכפפה, ונרתם על מנת להסביר לילדים עד כמה התזונה הבריאה שלהם חשובה לא רק למען תחזוק הגוף בשלבים מכריעים אלו של גדילתם אלא גם נסביר להם כי ביכולתה לתרום להצלחתם בלימודים.
ומלבד ההסברים כדאי שנפעל בנושא ככל שביכולתנו, הן בבאזרים שאנחנו מארגנים בבתי הספר, אלו שבדרך כלל כוללים דונאטס, והרבה ממתקים, והן אצלנו בבית. כי ברור לכולנו שאם הילד יאכל אוכל בריא בבית הספר אך ברגע שבו הוא יחזור הביתה, יחכה לו ג'אנק פוד - הרי שלא עשינו בכך כלום.
כדאי שניתן לילדים שלנו דוגמה אישית, כך שבפעם הבאה שהילד ישאל:"מה יש לאכול בבית?!", הוא יגלה שיש גם מאכלים בריאים וטעימים, ולא ירוץ מיד לאכול קורנפלקס ממותק או צ'יפס ונקניקיה.
הכותבת היא עיתונאית ומנכלית מגזין עשר פלוס להורים למתבגרים