שתף קטע נבחר

עלייה בהוצאות הצבא בעולם: "10% מהכסף יחסל את העוני"

בדו"ח שפרסם מכון מחקר שבדי עולה שההוצאות הצבאיות בעולם עלו באחוז בשנת 2015: ארה"ב ראשונה עם 596 מיליארד דולר, סין שנייה וסעודיה הפתיעה כשעקפה את רוסיה והתמקמה במקום השלישי. ואיפה ישראל ואיראן?

מצעד צבאי בסעודיה (צילום: AP) (צילום: AP)
מצעד צבאי בסעודיה(צילום: AP)

 

יותר מטוסי קרב וטילים על חשבון מזון לעניי העולם: ההוצאות הצבאיות בעולם עלו באחוז בשנת 2015, הפעם הראשונה שבה נרשמת עלייה זה ארבע שנים. צוות חשיבה בשטוקהולם העריך היום (יום ג') שעשרה אחוזים מההוצאות הצבאיות יכולים לכסות את עלויות המאבק לחיסול העוני והרעב תוך 15 שנים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"מכון המחקר הבינלאומי לשלום" (SIPRI) בשטוקהולם מסר שהוצאות הצבא בעולם גדלו בשנה שעברה בכמעט 1.7 טריליון דולר, וארצות הברית מובילה בהוצאותיה אף שרשמה ירידה של 2.4 אחוזים והוציאה 596 מיליארד דולר.

 


המדינות המובילות בהוצאות ביטחון ב-2015

המדינות המובילות בהוצאות ביטחון ב-2015
דירוג מדינה הוצאות ביטחון ב-2015 (במיליארדי דולרים)
1 ארה"ב 596
2 סין 215
3 סעודיה 87
4 רוסיה 66
5 בריטניה 55
6 הודו 51
7 צרפת 50
8 יפן 40
9 גרמניה 39
10 דרום קוריאה 36
11 ברזיל 24
12 איטליה 23
13 אוסטרליה 23
14 איחוד האמירויות 22
15 ישראל 16


משמר כבוד סיני בקבלת פנים לנשיא גרמניה יואכים גואק (צילום: AP) (צילום: AP)
משמר כבוד סיני בקבלת פנים לנשיא גרמניה יואכים גואק(צילום: AP)
סין נמצאת במקום השני בשיעור ההוצאות הצבאיות עם 215 מיליארד דולר (עלייה של 7.4 אחוזים), וההפתעה הגדולה נמצאת במקום השלישי - סעודיה, שעקפה את רוסיה (מקום רביעי) ואת בריטניה (מקום חמישי). ישראל מדורגת במקום ה-15 ברשימה, ולפי הדו"ח היא הוציאה 16.1 מיליארד דולר אשתקד על ביטחון. יריבתה הגדולה של ישראל באזור, איראן, הוציאה ב-2015 10.3 מיליארד דולר על צבאה וככל הנראה תגדיל את ההוצאות עם הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעליה.

 

"הכול עניין של פוליטיקה"

מכון SIPRI מסר שההוצאות הצבאיות הסתכמו ב-2.3 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי העולמי - ועשרה אחוזים מהן מספיקים לממן את היעדים הגלובליים שהוסכמו על ידי 193 המדינות החברות באו"ם בחודש ספטמבר לשים סוף לעוני ולרעב עד 2030.

 

"זה נותן סוג של פרספקטיבה שמאפשרת לאנשים לראות אילו הזדמנויות טמונות בהוצאות הצבאיות הגלובליות", אמר סם פרלו-פרימן, ראש פרויקט ההוצאות הצבאיות במכון SIPRI, לסוכנות הידיעות רויטרס. "זה יכול לעורר דיון מסוים, אף שאנחנו לא צופים קיצוץ של עשרה אחוזים בהוצאות הצבאיות. זה הכול עניין של פוליטיקה במדינות הללו", הוא אמר.

 

צבא עיראק משגר רקטה לעבר מטרה של דאעש בתיכרית (צילום: AP) (צילום: AP)
צבא עיראק משגר רקטה לעבר מטרה של דאעש בתיכרית(צילום: AP)
על פי נתוני האו"ם, כ-800 מיליון בני אדם חיים בעוני קיצוני וסובלים מרעב, ומדינות שבריריות ומוכות סכסוכים חוות את שיעורי העוני הגבוהים ביותר.

 

הדו"ח השנתי של המכון השבדי מראה עלייה בהוצאות הצבאיות בשנה שעברה במדינות באסיה, במזרח אירופה ובמזרח התיכון. עם זאת, באותה עת חלה ירידה בהוצאות הצבאיות במערב אירופה, באמריקה הלטינית, בקריביים ובאפריקה, המשך של מגמה שאותה מייחסים למשבר הכלכלי בעולם, לירידת מחירי הנפט ולנסיגת הכוחות הזרים - בראשות ארה"ב - מעיראק ואפגניסטן.

 

חיילים רוסיים בסנט פטרסבורג (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים רוסיים בסנט פטרסבורג(צילום: AP)

באו"ם מעריכים כי בעולם חיים כ-800 מיליון בני אדם בעוני קיצוני. סומליה (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
באו"ם מעריכים כי בעולם חיים כ-800 מיליון בני אדם בעוני קיצוני. סומליה (ארכיון)(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מדינות שהגדילו את ההוצאות הצבאיות שלהן ב-2015 הן בין היתר אלג'יריה, אזרבייג'ן, רוסיה, סעודיה ווייטנאם, שרובן מעורבות בסכסוכים או מתמודדות עם מתיחות ביטחונית באזור שלהן.

 

"אין זה סוד שאנחנו מכון מחקר לשלום ושהמשימה שלנו היא לקדם שלום ופירוז, אבל אנחנו לא אומרים איך זה צריך להיעשות", אמר פרלו-פרימן מהמכון השבדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צבא עיראק משגר טיל לעבר יעד של דאעש בתיכרית
צילום: AP
מומלצים