38 דירות נמכרו ל-140 איש: כך הונתה ענבל אור
חשיפה: 38 זכויות על דירות נמכרו לכ-140 אנשים, וכל אחד מהם נדרש לשלם 100 אלף שקל עבור סעיף שהוגדר "התוכנית הרעיונית" של הפרויקט. אלה הם חשדות המשטרה נגד ענבל אור, שבית המשפט הורה הבוקר על פירוק החברות שבבעלותה
תזרים אשראי ללא ריבית על חשבון הלקוחות ומכירת הזכויות של אותן דירות ללקוחות שונים. אלה הם חלק מהחשדות שעומדים במרכז חקירת המשטרה נגד חברת אור סיטי של ענבל אור, שבית המשפט הורה הבוקר (יום ג') על פירוקה. גל חדש של מתלוננים פקד ביממה האחרונה את משרדי מפלג ההונאה של מחוז תל אביב, מאז הפרסום ב-ynet לפיו המשטרה פתחה בחקירה פלילית בפרשת ענבל אור.
אחרי שאתמול זומן בכיר במחלקת המכירות של החברה לחקירה, הוזמנו עוד כמה עובדים, בהם גם יד ימינה של אור. במשטרה חושדים כי החברה של אור פיתחה שיטה שכל תכליתה הייתה לגבות "דמי הצטרפות" בסך 100 אלף שקל לצורך מימון פעולותיה של החברה.
בידי החוקרים עדויות לפרויקטים על הנייר, שבהם נמכרו עשרות דירות מעל הכמות המוצעת שהייתה אמורה להיות בפועל בפרויקט. כעת מנסים במשטרה למפות את הפרויקטים שבהם הופעלה "התוכנית הרעיונית".
הידיעה על פתיחת החקירה הפלילית נגד ענבל אור פרצה את הסכר ללקוחות שנקשרו עם החברה ומרגישים עתה צורך לפנות למשטרה ולספר את סיפורם.
מפלג ההונאה של מחוז תל אביב, בראשותו של סגן-ניצב דוד מישקין, חושד כי בחברה פיתחו שיטת הונאה מתוחכמת שהזרימה כספים עבור פרויקטים שלא יכלו להתממש. התוכנית עצמה נקראה "התוכנית הרעיונית", שבה על פי החשד נדרשו הלקוחות לשלם 100 אלף שקל תמורת הצטרפות לתוכנית שמאפשרת להם לקנות דירה.
על פי הידוע, חברת ענבל אור פרסמה מודעות רבות על פרויקטים שהיא עתידה לבנות. כאשר הלקוח הגיע לחברה להתעניין, הציגו בפניו תוכניות של הדירות באותו הבניין. כל לקוח נדרש לחתום עם הצטרפותו ל"פרויקט" על מסמך הצטרפות לתוכנית הרעיונית בתוספת תשלום של 100 אלף שקל. בהסכם נכתב כי לשני הצדדים יש אפשרות לבטל את העסקה כשירצו והלקוח יקבל את כספו בחזרה.
אך בפועל, לא אחת בפרויקט שבו היה לחברה היתר של היצע מסוים נמכרו דירות לכמות גדולה יותר של אנשים. לפחות על פי עדות שבידי החוקרים, עולה כי בפרויקט מסוים שבו היה אישור ל-38 דירות "נמכרו" דירות לכ-140 אנשים. הרעיון היה שלאחר שאחד הלקוחות היה מגיע לחתימת חוזה, היו מחזירים את ה-100 אלף שקל לאותם אחרים שהצטרפו לתוכנית. רק שעד שהכסף הזה היה מוחזר, היה לוקח זמן: חודשיים עד אשר הייתה מאושרת עסקת הביטול, ועוד שיק שאמור היה לקבל הלקוח לאחר 75 ימים.
בשיטה הזאת הצליחה החברה לייצר לעצמה "אשראי" ללא ריבית של אותם לקוחות שהצטרפו לתוכנית, ובאמצעות המצג הזה אף נלקחו אשראים מבנקים. "בפועל לא באמת הייתה כוונה לספק לכולם דירות", אמר גורם המקורב לחקירה. אתמול נחקר אחד ממנהלי המכירות הבכירים של החברה במפלג ההונאה של מכירה דומה שכזאת, והוא הסביר לחוקרים על אותה שיטה ועל אותו מסמך שהלקוחות חתמו עליו. במהלך הלילה הגיעו עוד עובדות בחברה, בהן יד ימינה של ענבל אור, שגם נחקרו על אותה השיטה.
"מודל עסקי של פירמידה"
שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין, שהורה הבוקר על פירוק החברות של ענבל אור, התייחס גם הוא להתנהלותה של אור שמכרה ללקוחות שונים זכויות על אותן דירות. השופט קבע כי החברות שניהלה אור פעלו על פי מודל עסקי של פירמידה. לדבריו, התנהלות זו בעייתית במיוחד משום שהכספים לא הופקדו בכל פרויקט בנפרד, אלא בקופה כללית של הקבוצה. אורנשטיין ציין את חובותיה הכספיים הרבים של אור וקבוצת החברות שבשליטתה שנאמדים במאות מיליוני שקלים, והדגיש כי אין באופק כל מקור להחזר החובות. "אין תוחלת לתהליך ההבראה של החברות", סיכם.
בית המשפט נתן צו כינוס לנכסיהן של החברות ושל ענבל אור וכן הוצא צו עיכוב יציאה מן הארץ נגד יזמית הנדל"ן. מדובר בחברת אור סיטי נדל"ן ושבע החברות הבנות. "מסד הנתונים שהונח לפניי", כתב השופט, "מצביע על חדלות פירעון שמהווה עילת פירוק, חדלות פירעון תזרמית ומאזנית. קיימות תהיות באשר לדו"חות המבוקרים של החברות, כך שאינני יכול להסתמך על אלה. איני יכול להשאיר את ניהול החברות בידי בעלת השליטה נוכח הסיכון לפגיעה בנושים".