אושרה התוכנית שתקטין את שטח החופים
למרות התנגדויות הארגונים הירוקים, המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה את פרק החופים בתוכנית המתאר הארצית, המבטל למעשה את ההגנה על חופי הרחצה. החברה להגנת הטבע: "הממשלה הנוכחית ובראשה שר האוצר הפקיעו היום מהציבור את שטחי החופים לטובת יזמי נדל"ן"
התוכנית שתקטין את שטח החופים בישראל: המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה היום (ג') את פרק החופים בתמ"א 1 (תוכנית המתאר הארצית), המבטל את תמ"א 13 - התוכנית שהגנה עד כה על חופי הרחצה, ברוב של 22 מול 2. כפי שנחשף אתמול לראשונה ב-ynet, מדובר בשטח של כ-13 אלף דונם של שטחים פתוחים, בין-עירוניים ועירוניים, בקרבת החופים, שבהם תתאפשר בניית בתי מלון וכפרי נופש, השלמות בנייה של אתרים קיימים והקמת מתקני תשתיות. הבוקר שוחחנו עם יעל דורי מעמותת אדם טבע ודין על השלכות התוכנית. צפו בדיון באולפן ynet:
במשרד האוצר ציינו היום כי פרק החופים מבחין בין שני סוגים - חוף עירוני וחוף פתוח, ואוסר על בנייה בתחום 100 מטרים, פרט לשימושים ציבוריים דוגמת סככות צל, סוכת מציל, הנגשה לבעלי מוגבלויות, מלתחות וקיוסק. כ-70 אלף דונם בעורף החוף סומנו בתור "מכלול חוף" ויהיו מיועדים לשימושים חקלאיים, בריכות דגים ושטחים פתוחים טבעיים.
תמ"א 1 נוצרה כדי לתאם מאות תוכניות מתאר ארציות ותיקוני תוכניות שאושרו לאורך עשרות שנים. מטרת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה הייתה ליצור תוכנית מתאר אחת, ולפיכך נאלצה לבטל, בין היתר, את התוכנית שנוגעת להגנה על החופים. להחלטה זו נרשמו התנגדויות רבות מצד הארגונים הירוקים, שטענו כי ביטול תמ"א 13 שתוכננה בשנת 1983 תוביל לפגיעה חמורה בחופים ובשטחים הפתוחים הסמוכים להם.
אביגדור יצחקי, יו"ר המועצה הארצית ויו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אמר כי "אני מברך על העבודה המקצועית הראויה של צוות התכנון בפרק החופים, שבאה לענות על צורך לאומי בעדכון ורענון תפישת התכנון הארצית לגבי חופי ים התיכון. פרק החופים מקיים ראיה כוללת לחופי הים התיכון, מתוך תפישת החוף כמשאב לרווחתו ולהנאתו של הציבור הישראלי. פרק החופים מקיים התייחסות פרטנית לחלקי החוף, על מאפייניהם הייחודיים, על מנת לייצר עקרונות שימור בצד פיתוח מושכל לטובת הציבור והמדינה".
"13 אלף דונם של שטחים ללא הגנה"
בדיקה שערכו החברה להגנת הטבע ועמותת אדם טבע ודין העלתה כי מינהל התכנון מתכנן לגרוע 9,200 דונם של שטחים מוגנים באזורים הבין עירוניים, ו-4,200 דונם בשטחים הפתוחים, כלומר לפי התוכנית תוסר ההגנה מלמעלה מ-13 אלף דונם. במכתב ששלחה אתמול בינת שוורץ, ראש מינהל התכנון, לאביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, היא כתבה כי ההחלטה לבטל את תמ"א 13 נעשתה בשיתוף משרדי הממשלה והארגונים הירוקים.
"מוסד תכנון הדן בתוכנית הכוללת את קו הבינוי הראשון, ייתן בה עדיפות לשימושים מעורבים התומכים בפעילות העירונית באזור החוף, ובכלל זה תיירות, מלונאות, בילוי ופנאי, מסחר, מגורים, מבנים ומוסדות ציבור, שטחים פתוחים וטבע עירוני", כתבה שוורץ, "התוכנית כוללת בינוי בקו הבינוי הראשון ביישוב שבו מסומן בתשריט סמל לתיירות מוטת חוף, תכלול תמהיל שימושים המבטיח שטחים ראויים למלונאות ולתיירות".
בחברה להגנת הטבע ובעמותת אדם טבע ודין אמרו ל-ynet כי הסעיף המטריד ביותר הוא סעיף 10 בהצעה. בהצעה נכתב כי "ניתן לאשר בתחום חוף הים ובמכלול חוף, תוכנית לקווי תשתית, למתקני תשתית, למתקנים הנדסיים הנדרשים לקרבת הים ולהרחבת דרכים, תוך מיזעור הפגיעה בפעילות החופית ובמעבר הנופשים בחוף. התוכנית תבטיח מזעור הפגיעה הסביבתית בעת ההקמה ושיקום בתום העבודות". בסעיף 13 נכתב בין היתר כי "מוסד תכנון רשאי לאשר תכנית בתחום חוף הים" אם יתקיימו כמה תנאים - למשל כאשר תוכנית התקבלה על-ידי מועצה אזורית.
מהחברה להגנת הטבע שהתנגדה לתוכנית נמסר בתגובה: "לצערנו, המועצה הארצית קיבלה היום החלטה להוריד משמעותית את ההגנות שישנן כיום על שטחי החופים. בפעם הבאה שדחפורים יגיעו לשטחי החופים, על מנת להתחיל בעבודות פיתוח להקמת פרויקט מלונאי, מגורים, או מתקני תשתיות, חשוב שהציבור יזכור כי הממשלה הנוכחית, ובראשה שר האוצר, משה כחלון, האחראי על מערכת התכנון, הפקיעו היום את שטחי החופים מהציבור, לטובת יזמי נדל"ן ולכל המרבה במחיר".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, הוסיף כי "נמשיך להיאבק בכל הכלים העומדים לרשותינו כדי לשמור על ההגנה על החופים ואף לשפרה בעתיד. ההחלטה שנתקבלה היום נוגדת את האינטרס הציבורי הרחב, ועלולה להביא לפגיעה קשה באוצרות הטבע ובנכסים הציבוריים החשובים ביותר של המדינה".
לדברי מור גלבוע, מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה, "המועצה הארצית לתכנון ובנייה הותירה היום את האינטרס הציבורי הרחק מאחור, ואישרה תוכנית שמשמעותה הרס עשרות חופים לטובת בעלי הממון ויזמי הנדל"ן. המאבק הציבורי עוד לא תם והוא רחוק מלהסתיים, נפעל בכל הצינורות המקובלים על מנת לנסות למנוע את יישומה של ההחלטה, שעתידה לגרום נזק בלתי הפיך לרצועת החוף הארץ-ישראלית. אני קורא לכנסת ישראל שלא להתעלם מרצונו של הציבור, להתערב ולהחזיר את ההגנות שנלקחו היום מהחופים לפני שיהיה מאוחר מדי".