הדלפת הענק: ראש ממשלת איסלנד מתפטר
הדלפת הענק נותנת את אותותיה עם מנהיג ראשון שמשלם בכיסא: רה"מ גונלאוגסון מואשם שפעל בניגוד אינטרסים חמור. בימים האחרונים אלפים קראו להתפטרותו. בצהריים ביקש מהנשיא לפזר את הפרלמנט וסורב
התקשורת באיסלנד דיווחה הערב (יום ג') כי ראש הממשלה, סיגמונדור דאבי גונלאוגסון, מתפטר מתפקידו בעקבות מסמכי פנמה. בצהריים ביקש ראש הממשלה מהנשיא, אולפור רגנר גרימסון, לפזר את הפרלמנט. הנשיא סירב לבקשתו.
גונלאוגסון הוא המנהיג הראשון שעוזב את תפקידו בעקבות הדלפת הענק. סגנו במפלגת השלטון, שר החקלאות והדיג סיגורדור אינגי יוהנסון, אמר כי "ראש הממשלה הודיע לחברים במפלגתו כי הוא יפרוש מתפקידו ואני אמלא את מקומו".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קודם לכן איים ראש הממשלה בבחירות מוקדמות אם שותפתו לקואליציה, "מפלגת העצמאות", לא תתמוך בהישארותו בתפקיד בהצבעת אי אמון שיזמה האופוזיציה. ביומיים האחרונים הוא ספג ביקורת קשה על רקע ההדלפה הכלכלית הגדולה בהיסטוריה, שבה נחשף שהוא פעל לכאורה בניגוד אינטרסים חמור.
בפרשת "פנמה-ליקס" עלה שגונלאוגסון ורעייתו הקימו חברה באיי הבתולה, המשמשים מקלט מס, בסיוע חברת עורכי הדין הגדולה "מוסאק פונסקה" שנמצאת במרכזה של הדלפת הענק שתיעדה רשתות של הלבנת הון והעלמות מס.
גונלאוגסון הופיע אתמול בטלוויזיה האיסלנדית, אמר שהוא לא יתפטר, והוסיף שלא היה שום דבר חדש במידע שהופיע במסמכים שהודלפו מחברת עורכי הדין הבינלאומית שמתמחה בהקמות חברות פטורות ממס. "לא שקלתי להתפטר בגלל המסמכים, ולא אעשה זאת", אמר ראש הממשלה האיסלנדי. באותה עת הפגינו אלפים מול הפרלמנט בבירה רייקיאוויק וקראו לו לעזוב את התפקיד.
החשדות נגד ראש הממשלה האיסלנדי נוגעות לחברת "ווינטריס", שהוקמה ב-2007 על ידי גונלאוגסון ובת זוגו דאז אנה סיגורלאוג פאלסדוטיר, כיום אשתו. על פי הטענות, גונלאוגסון מכר מחצית מהחברה לבת זוגו תמורת דולר אחד בלבד ב-31 בדצמבר 2009, יום לפני שנכנס לתוקף החוק האיסלנדי שחייב אותו להצהיר על הבעלות על חברת "ווינטריס" כניגוד אינטרסים.
חברת "ווינטריס" הפסידה כסף רב כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי ב-2008 ששיתק את איסלנד, ותבעה סך של 515 מיליון קרונות איסלנדיים (4.2 מיליון דולר) משלושה בנקים איסלנדיים שפשטו את הרגל בעקבות המשבר: "לנדסבנקי", "גליטניר" ו"קופטינג".
גונלאוגסון מואשם מאז אתמול שפעל בניגוד אינטרסים חמור ביותר. כראש ממשלה הוא היה מעורב בהשגת הסכם עם הנושים של הבנקים, שהחברה שלו למעשה הייתה ביניהם.