נתניהו ממשיך לתקוף את בג"ץ: "אין מוסד שהוא מעל ביקורת"
יום לאחר ששרת המשפטים תקפה בחריפות את החלטת בג"ץ בעניין מתווה הגז, ציין רה"מ כי הוא מכבד את ההחלטה, אך הבהיר כי "זכותו המלאה של כל אחד וגם שלי לבקר החלטות. דמוקרטיה יציבה אינה קופאת על שמריה"
המתקפה של ראש הממשלה נגד בג"ץ על ההחלטה לבטל את מתווה הגז נמשכת: בטקס הנחת אבן פינה לספרייה הלאומית בירושלים אמר היום (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מכבד את בית המשפט והשופטים על החלטתם, אך מתח ביקורת: "אין מוסד שהוא מעל הביקורת".
נתניהו אמר עוד כי "דמוקרטיה יציבה אינה קופאת על שמריה, אני מכבד את בית המשפט והשופטים ומכבד את החלטותיהם, באותה מידה זכותו של כל אחד וגם שלי לבקר החלטות אלו בדמוקרטיה. במקום שבו אסור להשמיע ביקורת, יש פגיעה בדמוקרטיה. אצל שכנינו אין ביקורת".
לאחר ההחלטה כינה נתניהו את ההחלטה "תמוהה" והגדיר אותה "נזק כבד לכלכלת ישראל" ושרי הממשלה היו חריפים עוד יותר. למרות הביקורת החריפה, נתניהו אמר: "השיח צריך להיות ענייני ולא מתלהם".
דבריו של נתניהו נאמרו יממה אחרי ששרת המשפטים איילת שקד תקפה בחריפות את הרשות השופטת בכנס לשכת עורכי הדין באילת, שבו השתתפה גם נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור."שוב הפך בית המשפט לזירה שבה מתבררות שאלות פוליטיות ומקרו-כלכליות", אמרה שקד בהתייחס להכרעה בעתירות מתווה הגז. "שאלות שאמורות להיות מוכרעות לא באולם הגדול, אלא באולמות קטנים של בתי ספר וגני ילדים פעם בארבע שנים בשעה שאנשים הולכים לבחירות ובוחרים בנציגיהם לכנסת".
שקד אמרה עוד בהתייחסה לנושא כי "השופט אהרן ברק קרא להם חורים שחורים של הכול שפיט, אני קוראת להם מרחבי משילות. כך הגענו למצב שהעותרים נגד מתווה הגז הם עמותות וחברי כנסת יש להם זכות לקדם את דעותיהם הפוליטיות, אך במקום לעשות זאת בכנסת הם עושים זאת דרך מערכת המשפט".
בנוגע לסעיף פסקת היציבות במתווה הגז ציינה השרה שקד כי "הטענה שהושמעה היא כאילו שכל המתווה אושר חוץ מפסקת היציבות. אומרים 'סעו לשלום, המפתחות בפנים', אך שוכחים לומר שהמנוע חסר. שוב אנו נתקלים בהפעלת סמכות ללא אחריות. הכלי שעשה בית המשפט כדי לפסול את פסקת היציבות לא חוקק בכנסת. כל זה מוביל לחוסר יציבות משפטית, שכן הממשלה צריכה לנהל משא ומתן בגודל היסטורי, כשהמסגרת המשפטית שבה היא פועלת בלתי צפויה".
דבריה של השרה שקד עוררו סערה במערכת הפוליטית ובמערכת המשפטית. ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) קראה לראש הממשלה נתניהו לפטר את שקד מתפקידה בעקבות דבריה נגד בית המשפט העליון. "השתלחותה של שקד בעליון אלימה ומסוכנת. שקד מנסה לחסל את עצמאות מערכת המשפט, להפחיד את השופטים ולאיים עליהם. אם הפגיעה תימשך, נתניהו כבר לא יוכל להתפאר בכך שישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".
ראשי ובכירי מערכת המשפט בהווה ובעבר תקפו אף הם את דברי השרה נגד בג"ץ. הגדיל לעשות "אבי המהפכה החוקתית", נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, שהצהיר: "הלב דואב. אוי, לאן שהגענו". ברק אמר עוד כי "באין חוק אין ממשלה. מצד שני, לממשלה שיקול דעת רחב במדיניות. החוק מסמיך את בית המשפט להחליט מה שפיט. ואם אין הוראה אחרת בחוק צריך לצמצם את 'החורים השחורים' הללו. 'חור שחור' פירושו שכל דאלים גבר. לכן אני בעד הרחבת השפיטות".
השופט רובינשטיין: "איומים לא ירתיעו אותנו"
שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין הבהיר: "איומים לא ירתיעו אותנו. נעשה את עבודתנו כמו שצריך. תפקיד שומרי הסף בדמוקרטיה ובמערכת פוליטית חשוב ביותר. זו אינה משפטיזציה או אימפריאליזם". שרת המשפטים לשעבר, ח"כ ציפי לבני, אמרה: "שקד תקעה חרב פוליטית בבית המשפט. החרב נשלפה לא בגלל מתווה הגז, אלא בגלל שבג"ץ
מעז לשמור על הערכים שלנו ועל עצמאותו. יש כאן ויכוח על ערכים, לא על משילות".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הבהיר שאינו רוצה להיכנס לשדה הפוליטי. אך יחד עם זאת ציין שכאשר הדרג הנבחר מבקש להגשים את מדיניותו יש לאפשר לו להגשימה אך תמיד במגבלות החוק. "פסיקת בית המשפט העליון מחייבת וזה מוחלט. הממשלה שלנו מבינה זאת. בית המשפט העליון גם שומר על תדמיתנו במאבק המשפטי הבינלאומי, והוא ממרכיבי העוצמה שלנו".
שופט העליון בדימוס יצחק זמיר היה הבוטה מכולם. "מעולם לא היה כדבר הזה", הצהיר. "בית המשפט העליון תמיד נתון בביקורת. אך מעולם לא היו כל כך הרבה התקפות בוטות עליו. בעבר ידעו כל שרי המשפטים שעליהם להגן על בית המשפט העליון".
לדברי זמיר, אם משילות פירושה לאפשר הפקרות, בית המשפט העליון מגן מפני הפקרות זו במעשי הממשל. "אחרת זו אנרכיה או דיקטטורה", הוסיף. "מי שבא בטענות לבית המשפט אינו יודע מהי חשיבות בית המשפט העליון בחברה דמוקרטית".