משרד הביטחון: הפיגוע באיסטנבול כוון נגד ישראלים
ביום חמישי שעבר הודיע נשיא טורקיה ארדואן כי הפיגוע לפני שבועיים וחצי באיסטנבול, שבו נרצחו שלושה ישראלים, לא כוון נגד ישראלים. לעומתו, משרד הביטחון הודיע כי מתוך חומר שהוצג בפניו עולה תמונה שונה. לפיכך, הנפגעים ובני משפחותיהם יוכרו כנפגעי פעולות איבה
הפיגוע באיסטנבול - פעולת איבה: כך הודיע הערב (ג') משרד הביטחון שהחליט להכיר בשלושת נרצחי הפיגוע, בפצועים ובבני משפחותיהם כנפגעי פעולות איבה. בהודעת משרד הביטחון נכתב כי מתוך החומר שהוצג בפני הרשות המאשרת במשרד עולה כי "ישנו יסוד סביר להנחה שהפיגוע כוון נגד ישראלים".
לאור ההחלטה, החליט הסגן הבכיר ליועץ המשפטי למערכת הביטחון, עו"ד ידידיה (דידי) אורון, להכיר בפיגוע באיסטנבול כאירוע איבה. ההחלטה תאפשר לאגף נפגעי פעולות איבה במוסד לביטוח לאומי לטפל בנפגעים ובבני משפחותיהם.
יומיים לאחר הפיגוע, שבו נרצחו שמחה דמרי, אברהם גולדמן ויונתן שור, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת כי "גורמי המודיעין שלנו פועלים לברר אם הפיגוע בטורקיה כוון נגד ישראלים". בשבוע שעבר הכחיש נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי ישראלים היוו את מטרת הפיגוע שבוצע על ידי מחבל מארגון דאעש וציין כי הוא "לא כוון במיוחד נגד ישראלים".
נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם זכאים, לפי חוק, לתגמולים כספיים ולהטבות שונות, שמיועדים לסייע להם ולתמוך בהחלמתם – כגון מימון טיפולים רפואיים, תגמולים חודשיים, שיקום, מענקים שנתיים ומענקים חד-פעמיים. בביטוח הלאומי נערכו לטפל בנפגעי הפיגוע באיסטנבול ובשמם של הנפגעים יוגשו תביעות יזומות לקביעת אחוזי הנכות שלהם שפיהם תיקבע, בין היתר, גובה הגמלה החודשית.
התנאים להכרה באדם כנפגע פעולות איבה מחייבים את היותו אזרח או תושב ישראל שנפגע כתוצאה מפעולת איבה שקרתה בישראל או בשטחי יהודה, שומרון ועזה, או מחוץ לישראל.
בדיקות DNA שערכו הרשויות בטורקיה מצאו כי למחבל שביצע את הפיגוע, מחמט אוזטורק (24), יש קשר מובהק לארגון הטרור דאעש. שר הפנים הטורקי ציין אז כי המחבל מאיסטנבול היה קשור לדאעש, אך הדגיש כי
לפני הפיגוע לא הוצא נגדו צו מעצר בגין חברותו בארגון הסוני. מלבד שלושת הישראלים נרצח בפיגוע גם אזרח איראני ו-36 בני אדם, בהם ישראלים, נפצעו.
יומיים לאחר הפיגוע שלח הנשיא הטורקי מסר חריג לישראל. באיגרת תנחומים שהעביר לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ציין ארדואן כי "עלינו להתאחד במאבק נגד הטרור המאיים על האנושות כולה ועל הערכים הבסיסיים שלנו ומהווה פשע נגד האנושות. נעצבתי מאוד לשמוע כי לרוע המזל שלושה אזרחים ישראלים נהרגו ועשרה אזרחים ישראלים נפצעו, במתקפת הטרור הנפשעת שהתרחשה באיסטנבול".
ארדואן כתב עוד באיגרת כי "המתקפה האכזרית הזו הוכיחה שוב כי על הקהילה הבינלאומית להתאחד במאבקה נגד הטרור. האומץ והרצון אותם מוכיח עמנו נגד פעולות ארגוני הטרור המבקשות לזרוע פחד מעניקים לנו כוח במאבקנו".