משרד הביטחון הכיר בקורבנות מאיסטנבול: "שמח על החיבוק מהמדינה"
נרצחי הפיגוע בטורקיה הוכרו כנפגעי פעולות איבה. אבי דמרי, בעלה של שמחה ז"ל: "הנושא הכלכלי לא מעניין, אבל יש את הביחד הגדול". ניצה גולדמן, אלמנתו של אברהם: "אף אחד לא פנה לשאול אם אני צריכה עזרה, פסיכולוגית או אחרת"
"החלק האחרון שמעניין אותי הוא הנושא הכלכלי. אבל יש טקסים וימי זיכרון, יש את הביחד הגדול הזה, שהמדינה תומכת בך ומחבקת אותך. על זה אני שמח", כך אמר היום (ג') ל-ynet אבי דמרי, שאיבד את אשתו שמחה ז"ל בפיגוע ההתאבדות באיסטנבול בחודש שעבר, בתגובה להחלטת משרד הביטחון להכיר בקורבנות – דמרי, אברהם גולדמן ויונתן שור – כנפגעי פעולת איבה.
דמרי, שהיה חלק מקבוצת התיירים הישראלים שהגיעו לסיור הקולינרי בטורקיה ובעצמו נפצע קשה בפיגוע, התייחס להערכה שהפיגוע כוון נגד ישראלים: "נורא קשה לי לדעת, כי לא הייתי איתם. הייתי במרחק של 15 מטרים אחורה. צילמתי משהו לבת שלי וזה כנראה מה שהציל את החיים שלי".
לפני שבוע השתחרר דמרי מבית החולים "סורוקה", ובמקביל להתמודדות עם האובדן של אשתו, שאותה הוא מגדיר "גדולה מהחיים", הוא עובר גם תהליך שיקום פיזי.
"אני בבית עם הקביים וכיסא הגלגלים", הוא אומר. "הכאב על האובדן של שמחה גדול פי כמה וכמה יותר מאשר כל הניתוחים והחורים בריאה. זרם המבקרים פה לא פוחת וזה מחזק מאוד. הילדים שלי גרים איתי כרגע בבית והם מחזקים אותי. אנחנו עוברים שבוע מאוד קשה כי ביום חמישי שמחה הייתה אמורה לחגוג יום-הולדת 60. היה אמור להיות פה אירוע גדול מאוד עם יואב יצחק והמון אנשים, ולצערנו זה לא יקרה".
השבוע הוא חזר לעבודה כמנהל חברת הסעדה, ועל כך הוא אומר: "אני מחפש את ההתערבבות, היציאה החוצה, החזרה לשגרה, כמה שרק אפשר עם כל הקושי התהומי הזה. אנחנו בונים את זה לבנה-לבנה".
הפיגוע התרחש ביום שבת, 19 במרס, בשעות הבוקר ברחוב איסטיקלאל המרכזי, הנחשב לאחד ממוקדי התיירות העיקריים באיסנטבול. המחבל המתאבד מחמט אוזטורק (24), בעל קשר לארגון דאעש, רצח שלושה ישראלים ואזרח איראני ופצע עשרות בני אדם. ההחלטה להכיר בקורבנות נפגעי פעולות איבה תאפשר למוסד לביטוח לאומי לטפל בהם ובבני משפחותיהם.
ניצה גולדמן, אלמנתו של אברהם, הוסיפה: "למרות שהטורקים לא הכירו בזה (כפיגוע נגד ישראלים, ר"ר), אני חושבת שזה כורח המציאות. לא חשבתי אחרת בכלל ואני לא מבינה את ההתלבטות. היינו הקבוצה היחידה ברחוב, שמחים צוהלים ומדברים ולא חוששים. לא היה לו מישהו אחר לפגוע בו. הרחוב היה די ריק וזה היה מאוד ברור שזה כוון כלפינו".
חרף ההחלטה, גולדמן מציינת שעד כה לא נוצר איתה כל קשר מהמדינה: "אני מוקפת במשפחה ובחברים ואהבה, אבל עזרה ממשית לא קיבלתי מאף אחד. אף אחד לא פנה אליי לשאול אם אני צריכה משהו, אם אני רוצה פסיכולוגית, משהו, כלום. אני מקווה שעכשיו זה ישתנה".
נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם זכאים, לפי חוק, לתגמולים כספיים ולהטבות שונות, שמיועדים לסייע להם ולתמוך בהחלמתם – כגון מימון טיפולים רפואיים, תגמולים חודשיים, שיקום, מענקים שנתיים ומענקים חד-פעמיים. בביטוח הלאומי נערכו לטפל בנפגעי הפיגוע באיסטנבול, ובשמם של הנפגעים יוגשו תביעות יזומות לקביעת אחוזי הנכות שלהם שעל-פיהם ייקבע, בין היתר, גובה הגמלה החודשית.
התנאים להכרה באדם כנפגע פעולות איבה מחייבים את היותו אזרח או תושב ישראל שנפגע כתוצאה מפעולת איבה שקרתה בישראל או בשטחי יהודה, שומרון ועזה, או מחוץ לישראל.
נעמה פלד, מארגנת הסיור הקולינרי לאיסטנבול בחודש שעבר, אמרה על החלטת משרד הביטחון: "אני שמחה מפני שאני חושבת שזה מקרה קשה וחמור. יש אנשים שממש זקוקים לעזרה ולהכרה הזאת. יש משפחה שיש בה ילדים קטנים, יש אלמן ואלמנה שצריכים את כל התמיכה של המדינה. מהסתובבות בין הבתים ובתי החולים אני מבינה כמה עזרה וכמה תמיכה נצטרך פה. נכנסנו לסרט ארוך, לרכבת הרים שלא ברור מה הסוף שלה".
- לכם היה ברור שהפיגוע כוון נגדכם כי אתם ישראלים?
"מסרנו את כל המידע וכל מה שצריך. אני לא בתוך השיקולים והשכלולים. לא הלכנו עם דגלי ישראל, אבל דיברנו עברית וזה לא היה משהו שמוסתר".