הערכה: הפרקליטות לא תערער אם קצב ישוחרר
שלושת חברי ועדת השחרורים צפויים להודיע היום אם החליטו לנכות שליש ממאסרו של נשיא המדינה לשעבר. מאחורי הקלעים התנהלו מגעים לקיצור עונשו של קצב בתמורה להבעת חרטה. ההערכה היא שאם קצב ישוחרר, הפרקליטות לא תערער. סנגורו: "הוא דרוך מאוד"
החלטה סופית בעניינו של משה קצב : ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר תתכנס היום (יום ד') בשעה 10:00 בבוקר כדי לדון פעם נוספת בבקשת נשיא המדינה לשעבר לנכות שליש משבע שנות המאסר שנגזרו עליו בגין עבירות מין. לפי ההערכות, אם הוועדה תחליט לשחרר את קצב בתום ריצוי שני שלישים מתקופת מאסרו – פרקליטות המדינה לא תערער על כך.
גורמים המעורבים בנושא רמזו כי בימים האחרונים התנהלו מאחורי הקלעים מגעים כדי למצוא ברגע האחרון פשרה בנוגע להחלטה שתקבע אם קצב ישתחרר ב-26 באפריל או שייאלץ לרצות את כל תקופת מאסרו. קיימת הערכה שלפיה הפשרה תאפשר את קיצור עונשו של קצב בשליש בתמורה להבעת חרטה כלשהי מטעמו.
שלושת חברי הוועדה – השופט בדימוס משה מכליס, הקרימינולוגית חנה גורדון והפסיכותרפיסטית חניתה לאופר-פישר – דנו בתחילת השבוע בבקשה שהגיש קצב, אולם לאחר כמה שעות הכריזו במפתיע כי ההחלטה תידחה ותינתן לעורכי דינו של קצב ולנציגי הפרקליטות רק היום.
מקורות הבקיאים בהליכי ועדות השחרורים הסבירו כי קיים הבדל משפטי משמעותי בין חוות הדעת שהגישה פרקליטות המדינה לוועדה לפני תחילת הדיונים בעניינו של קצב לבין החלטה שמתקבלת על ידי הוועדה. לדבריהם, כשמובעת עמדה לקראת הדיון בוועדה, הפרקליטות מגישה עמדה והמלצה, שיש בהן מרכיב משמעותי של ערכיות, מוסריות ואינטרס הציבור.
כמו כן מביעה הפרקליטות את קולן של קורבנות העבירה, ואת המסר לקורבנות עבירות מין בהווה ובעתיד. קצב מצדו החליט שלא להביע חרטה, התכחש לאחריותו ונמנע מלעבור הליך שיקום. במקרה כזה שוקלת ועדת השחרורים את עמדת הפרקליטות ומשקללת אותה בין עמדות אחרות של שירות בתי הסוהר בנוגע להתנהגות האסיר, נושא המסוכנות, עמדת הפרקליטים ודברי האסיר עצמו.
יחד עם זאת, אחרי שכבר קיבלה הוועדה בראשות שופט מחוזי בדימוס את ההכרעה – מדובר למעשה כבר בהחלטה מנהלית. במקרה זה, אם מוגש ערעור של מי מהצדדים על ההחלטה, מה שנבחן הוא סבירות ההחלטה של ועדה מעין שיפוטית. לדברי המקורות, צריכים להיות פגמים מהותיים בהליך ובהתנהלות הוועדה כדי לקבוע שהחלטתה העצמאית אינה סבירה. לכן ישנה הערכה שאם קצב ישוחרר, לא ניתן יהיה לקבוע שההחלטה התקבלה בחופזה, מבלי לשקול את כל האינטרסים שהונחו לשיקול דעתה.
גורמים שמעורבים בדיונים טענו כי לאחר שהחלה הישיבה האחרונה בעניינו של קצב פנתה הרשות לשיקום האסיר לחברי הוועדה בבקשה לעכב את ההחלטה על מנת שיוכלו להציג תוכנית שיקום לשופט. עם זאת, ברשות עצמה הכחישו את הדברים. גורם בכיר ברשות אמר: "התבקשנו להגיב וקבענו כי חוות הדעת של הרשות בעינה עומדת, לא התחרטנו".
גם המדינה לא שינתה את עמדתה. היא עומדת בסירובה לשחרר את קצב בתום שני שלישים מתקופת המאסר שלו, גם אם הרשות לשיקום האסיר תציג תוכנית לגביו. הסירוב יישאר על כנו כל עוד הנשיא לשעבר לא יביע חרטה באופן מפורש.
במהלך הדיון שקיימה הוועדה בשבוע שעבר במשך יותר מ-11 שעות נשא פרקליטו של קצב, עו"ד ציון אמיר, את טיעוניו וטיעוני מרשו במשך ארבע שעות. אחרי הדיון סיפר עו"ד אמיר כי קצב "דיבר שם, נשא דבריו לפני הוועדה וגולל את סיפורו בעשר השנים האחרונות, ובעיקר בארבע השנים האחרונות בכלא".
לפי חלק מהדיווחים, קיימים חילוקי דעות בין חברי הוועדה ואין תמימות דעים ביניהם אם לשחרר או לא לשחרר את קצב. אם הבקשה תתקבל, בכל מקרה לא ישוחרר קצב באופן מיידי אלא רק ב-26 באפריל – המועד הרשמי
לסיום ריצוי שני שלישים מהעונש שנגזר עליו בגין שתי עבירות של אונס, מעשים מגונים והטרדה מינית.
התומכים בשחרור הנשיא לשעבר טוענים כי הבעת חרטה אינה מהווה אחד מהתנאים לשחרור מוקדם, ומציינים כי קצב עמד בתנאי התנהגות טובה בין כותלי הכלא. לטענתם, גם גילו המתקדם ונפילתו מהתפקיד הרם אל המאסר הם סיבה לאשר את שחרורו בסוף החודש. המתנגדים סבורים שאין לשחרר את הנשיא לשעבר מכיוון שהוא לא הביע חרטה ולא לקח אחריות על מעשיו, לא עבר שיקום הניתן לעברייני מין וקורבנותיו הביעו התנגדות לשחרור.
עו"ד אמיר אמר אמש ל-ynet כי "יש ציפייה דרוכה לקראת ההחלטה. אני לא יכול להיכנס לשאלה אם התקיימו דיונים בימים האחרונים מסיבות ענייניות לגמרי. שמענו את עמדת המדינה, עמדת המתלוננות והתבטאויות שונות בתקשורת של פוליטיקאיות שהביעו עמדה בעניין. בימים כתיקונם התוצאה היא אחת ויחידה כי זו לשון ורוח החוק, ובהתאם לכך צריך לקצר את עונשו ולשחרר אותו, ואני מקווה שכך יהיה".
עו"ד אמיר סיפר כי שוחח עם קצב בימים האחרונים: "הוא דרוך מאוד. זה לא פשוט עבורו לשבת בכלא כמה שנים ולעבור את המאסר הממושך הזה ואת תנאי הכליאה האלה ללא דופי ולמלא אחר כל מה שביקשו ודרשו ממנו לאורך כל התקופה, ולא קל לו לשמוע את עמדת התביעה שמתנגדת מהסיבות שציינה. ההרגשות והתחושות האלו לא קלות לו".