מבקר המדינה יבדוק טענות להשפלת עובדים בשגרירויות ישראל
חלק מהתלונות מעידות לכאורה על השפלה, אפליה, העסקה פוגענית ואף חשיפה לאזבסט תוך דרישה לא לספר על כך. משרד החוץ: מדובר בבדיקה כללית
מבקר המדינה יוסף שפירא פתח בבדיקה של תנאי 800 עובדי השגרירות המקומיים (עמ"י) ברחבי העולם, אחרי שורה של תלונות שהגיעו לשולחנו על יחס לא הולם ואף מחפיר ופגיעה בזכויות. לטענת גורמים בוועד עמ"י, הם הפכו ל"עבדים מודרניים" שסובלים מהשפלה ואפליה.
בין התלונות שהגיעו לשולחנו של שפירא נמצאת אחת שדווח עליה ב-ynet, ולפיה עובדים בשגרירות בבריסל נחשפו לאזבסט ושאפו אותו לריאותיהם, אך נתבקשו לשתוק ולא לספר על כך. עובדת אחרת מסנגל סיפרה כי נחשפה לחומר הדברה מסוכן בשגרירות ישראל שבסנגל והחלה לסבול כאבי ראש וצרבות בעיניים ובגרון. לטענתה, כאשר התלוננה התעלמו ממנה ומהעובדים הזרים - אמרו להם לצאת החוצה לנשום אוויר ואפילו להשתמש במטהר אוויר - ואף ניכו משכרה מכיוון שהלכה הביתה. עובדת שהועסקה בשגרירות בדנמרק פוטרה לכאורה במהלך טיפולי פוריות כדי למנות במקומה בן זוג של שליח, אחרים ממערב אירופה התלוננו שהדיפלומטים מכנים אותם "מושתנים" ו"אפסים".
בשגרירויות ישראל בעולם מועסקים כ-800 עובדים מקומיים ישראלים, מתוכם 25 אחוזים בני זוג של שליחים. לטענת גורמים בוועד, התנאים בלתי אפשריים וגורמים לכך שהם נאלצים "לחלטר" בעבודות נוספות כמו מלצרות ובייביסיטר או לסבלט את דירותיהם כדי לגמור את החודש ולישון בשקי שינה אצל חברים. לטענתם, תלונות שמוגשות בדבר העסקה פוגענית או תנאי שכר נענות לרוב באיומים הורדת שכר, צמצום משרה או אפילו פיטורים בתואנות שווא, לעתים באמצעות מסרונים או מיילים.
"נציבות שירות המדינה ומשרדי הממשלה המעסיקים עובדים בחו"ל נשענים על העמ"י לביצוע ליבת העבודה של שירות החוץ הישראלי,
אולם תוך שיצרו תרבות ארגונית של השפלה ואפליה נטו", אומר יו"ר ועד העובדים, אבישי עזריאל. "אני קורא למשרד החוץ, משרד האוצר ונציבות שירות המדינה לא לשבת בעצלתיים ולחכות לתוצאות הקשות של חקירת מבקר המדינה. מתפקידכם לקחת אחריות ולהפסיק את הסאגה המביכה הזו".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "מבקר המדינה ביצע סקר בדיקות לכמה נושאים במסגרת תוכנית העבודה של המבקר לשנת העבודה 2016. בסיכום הסקר החליט המבקר לקדם בדיקה לבחינת כל מערכות העסקת עובדים מקומיים בחו"ל, זרים וישראלים, בעיקר בנושאים רגולטוריים מהותיים, וללא קשר לאירועים נקודתיים או אקראיים".
במשרד מבקר המדינה אישרו את פתיחת הבדיקה בנושע עמ"י וציינו כי היא מבוססת על תלונות שהתקבלו במהלך השנים האחרונות.