קרס בדרך למילווקי. חטא ההיבריס של טראמפ
בשבועות האחרונים התנהל איל הנדל"ן כאילו לא רק מינוי המפלגה הרפובליקנית בכיסו, אלא גם הבית הלבן. אלא שהצטברות ההתבטאויות הבוטות שלו נגד מכסיקנים, מוסלמים ונשים הפילה אותו לבור עם התבוסה בוויסקונסין לטד קרוז. בממסד הרפובליקני מקווים כי הלילה ניתן האות לסוף דרכו הפוליטית, אלא שגם קרוז האולטרה-שמרן אינו כוס התה שלהם
הקרוסלה הפראית שמסובבת את המתמודדים הרפובליקניים ברחבי ארצות הברית כבר כמעט חצי שנה לא נעצרה הלילה (יום ד') בוויסקונסין, והיא ככל הנראה תמשיך במהירות מסחררת עוד יותר עד להכרעה שתהיה רק בוועידת המפלגה בקיץ בקליבלנד, אוהיו. ניצחונו של הסנאטור האולטרה-שמרן מטקסס טד קרוז בפער גדול (15 אחוזים) החזיר את הצבע ללחיים של ראשי המפלגה, שראו בלילה הזה פרי לעמלם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
זה שבועות רבים שבממסד הרפובליקני עושים כל מאמץ לבלום את טראמפ השנוי במחלוקת, ומבחינתם הלילה הזה נטע בהם תקווה שיצליחו במשימתם. טראמפ לא רק הפסיד בוויסקונסין - הוא הובס קשות. קרוז, שרק לפני כמה חודשים לא חלם אפילו להתקרב לניצחון במדינה זו, גבר על טראמפ בכמעט 20 אחוזים. וויסקונסין, שמעריצה את המושל הרפובליקני שלה סקוט ווקר, הלכה בעקבותיו. כשווקר הודיע פומבית שהוא תומך בקרוז, הלכו המצביעים במדינתו אחריו, ובכך ביטאו את מה שהרגישו רבים במפלגה הרפובליקנית בעת האחרונה: לא חשוב כבר מי, העיקר לא טראמפ.
הלילה בוויסקונסין שילם טראמפ את מלוא המחיר על ההיבריס שהפגין בקמפיין הבחירות שלו, על הפצת השנאה והפלגנות, על שנאת הזרים, הנכים, הנשים והמוסלמים, על התיעוב שגילה בנאומיו כלפי האחר, כלפי השונה. הלילה הזה, זנב הטווס של איל הנדל"ן מניו יורק התכווץ. טראמפ חרג מהרגלו ואפילו לא יצא להגיד תודה לאנשי הקמפיין שלו ולתומכיו. הוא נשאר ספון בווילה המוזהבת שלו, ואילו קרוז חגג בגדול את ניצחונו וחיבק באופן מופגן את אשתו היידי, זאת שרק לפני כמה ימים נעץ בה טראמפ את ציפורניו ופרסם תמונה לא מחמיאה שלה לצד תמונת אשתו הדוגמנית מלניה, וכתב ש"אין מה לעשות, תמונה אחת שווה יותר מאלף מילים". אחר כך הודה טראמפ שזו הייתה זו טעות, אבל היה זה מעט מדי ומאוחר מדי.
הנשים לא סלחו לטראמפ
הנשים לא סלחו לטראמפ, והלילה בוויסקונסין הן הצביעו ברגליהן ובידיהן. 48 אחוזים מהנשים הצביעו לקרוז ורק 36 אחוזים לטראמפ. גם הגברים הענישו את המתמודד הרפובליקני שניהל קמפיין שחצני, שלא ספר ממטר, שהבריונות הייתה לא רק שפת הגוף שלו אלא גם שפת הנפש. 47 אחוזים מהגברים שהצביעו בוויסקונסין בחרו בקרוז ורק 37 אחוזים בטראמפ, שעד עכשיו משוכנע כי הוא מתת האל לאמריקה ושהיא צריכה להיות שמחה בחלקה על שהוא, הדגול, הנישא מעל כל האחרים, מוכן להנהיג אותה.
בשבועות האחרונים התנהל טראמפ כאילו לא רק מינוי המפלגה הרפובליקנית בכיסו, אלא כמי שמחזיק בכיס את המפתחות לחדר הסגלגל בבית הלבן. הוא התהלך במסדרונות הפוליטיים בהבעה של מי שהכול מגיע לו, השלטון, השררה, הכבוד והסגידה. האיש שלא הקדיש יותר מדקה למחשבה לפני שהציג עמדות נחרצות על כל נושא - מהפלות ועד מדיניות הגרעין - הלך בימים האחרונים מדחי אל דחי. הוא איים להפציץ בגרעין את מדינות אירופה אם יהיה צורך. הוא איים להעניש נשים שיבצעו הפלה בלתי חוקית. הוא בז לכתבת שהתלוננה נגד מנהל הקמפיין שלו על שתקף אותה. הוא איים על מכסיקו שתשלם עבור החומה הגרנדיוזית שיבנה בגבול בין שתי המדינות כדי לעצור את המהגרים מתחומה, שהם בעיניו חבורה של אנסים ופושעים.
גרר את אשתו למערכה באקט של ייאוש
טראמפ, שמהלך בניו יורק כמו גביר בעיירה, צפוי לנצח ב"תפוח הגדול", אבל השעטה שלו נבלמה, ואילו קרוז קיבל זריקת עידוד רצינית.
הכתובת לתבוסתו של טראמפ בוויסקונסין הייתה על הקיר. סקרים מקדימים הראו כי הרפובליקנים במדינה זו סבורים שבבחירות לנשיאות בנובמבר, יש לקרוז 70 אחוזים סיכויים לנצח את מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, שמובילה במרוץ הדמוקרטי. רק 17 אחוזים אמרו לסוקרים כי הם מאמינים שלטראמפ יש סיכוי. לא היה צריך יותר מזה כדי להבין לאן נושבת הרוח. וטראמפ הבין זאת - ועוד איך הבין. אם הוא באמת היה אוהב את אשתו מלניה, הוא לא היה מכניס אותה לתוך הסיטואציה הזאת וגורר אותה לעמוד מול המיקרופון באסיפת בחירות שלו בוויסקונסין כדי שתיראה כמו ילדה אבודה שבאה לדבר בשבחו של הפטרון שלה.
בניו יורק מחכים "להעניש" את קרוז
מלניה הציגה את החצי היפה של הזוג טראמפ, אבל היה זה לילה לפני ההצבעה בוויסקונסין וזה כבר לא עזר למיליארדר השנוי במחלוקת. אין ספק שהקהל סונוור מיופיה של מלניה, אבל זה לא היה מספיק כדי שייפול שדוד לרגלי בעלה ויצביע לו.
המפלה בוויסקונסין לא סתמה את הגולל על המרוץ של טראמפ, אבל הפכה אותו לקשה יותר. הסיכויים שלו לנצח בתחנה הבאה, ניו יורק, הם טובים. לא רק כי הוא בן המקום אלא גם בעיקר משום שהניו יורקים לעולם לא יסלחו לקרוז על שעלב בהם במהלך הקמפיין וטען שהם דוגמה לאנשים חסרי ערכים. אבל אחרי ניו יורק, התחנה המשמעותית הבאה תהיה קליפורניה רבת הצירים שתצביע ביוני. עם המומנטום שקיבל בוויסקונסין, יש לקרוז סיכוי לא רע להביס את טראמפ בקליפורניה. כך או אחרת, כרגע לא נראה כי אחד משניהם, ובטח שלא מושל אוהיו ג'ון קייסיק, יצליח להשיג לפני הוועידה את מספר הצירים הנכסף הדרוש לניצחון: 1,237. המשמעות היא שוועידת המפלגה תהיה זו שתכריע - ואז הכול פתוח.
מוקדם מדי להספיד את טראמפ
בנאום הניצחון שלו נשמע קרוז כמי שמכיר בערך הניצחון שנפל בחלקו. הוא החל לכוון לעבר קלינטון כדי לשדר למצביעים הרפובליקניים את התחושה שטראמפ כבר לא נחשב למועמד רציני במרוץ, ושהוא עם הפנים קדימה לבחירות לנשיאות בנובמבר. קרוז מנה בנאומו כמה נושאים שבהם יטפל עם בחירתו לנשיא ארה"ב - ביטול הסכם הגרעין עם איראן והרס ארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש).
למרות הביטחון שקרוז מנסה לשדר, יהיה זה מוקדם מדי להספיד את טראמפ. הוא עדיין לא אמר את המילה האחרונה. הוא יתעורר ליום חדש, יחשב את דרכו בשנית ויחמם את כל מנועי ההרס שלו כדי לדרוס את קרוז, שבלילה הזה הפך להיות שחקן משמעותי בקרקס הנודד של המרוץ הרפובליקני לנשיאות.
גם הילרי קלינטון העדיפה הלילה, כמו טראמפ, להישאר בביתה בניו יורק. שעות לפני שנסגרו הקלפיות בוויסקונסין כבר ידעו אנשי המטה שלה כי הניצחון יילך ליריבה במרוץ, הסנאטור היהודי מוורמונט ברני סנדרס. סנדרס קיבל 56 אחוזים מהקולות לעומת 43 אחוזים בלבד לקלינטון. זאת לא הייתה הפתעה. בשני המחנות העריכו שזה מה שיקרה. למרות הפסדה, קלינטון היא עדיין המתמודדת המובילה, אבל כמו קרוז, גם סנדרס קיבל הלילה מומנטום נוסף עם ניצחון שישי ברציפות על הגברת הראשונה לשעבר, ניצחון שיתדלק את הקמפיין שלו למדינות הבאות.
התחנה הבאה במרוץ, ניו יורק, תהיה קשה יותר לסנדרס. קלינטון ייצגה את המדינה כסנאטורית והיא מובילה בסקרים, אולם סנדרס מקווה שיצליח להזכיר למצביעים כי הוא הניו יורקי האמיתי, שהוא זה שנולד בברוקלין וגדל בה. היום הוא ייצא לניו יורק כדי לארגן יחד עם אנשי צוותו אסיפות ענק ברחבי מנהטן במטרה לסחוף את ההמונים, בעיקר את הצעירים. אם יצליח סנדרס לנצח בניו יורק, כפי שהוא מקווה, זה אולי לא יהרוס את הקמפיין של קלינטון, אבל ייתן לה מכה פוליטית ופסיכולוגית לא קטנה. "מה שקיבלנו הלילה זה מומנטום גדול", אמר סנדרס בנאום הניצחון שלו. "ועם המומנטום הזה אנחנו הולכים כולנו לניו יורק".
הניצחון של סנדרס בוויסקונסין הוא לא בבחינת גורם משנה משחק באגף הדמוקרטי, אולם זה של קרוז בהחלט יכול להיחשב שכזה במפלגה הרפובליקנית, שכן בניצחונו הוא הראה לממסד הרפובליקני כי יש עדיין סיכוי לתקוותם לבלום את טראמפ - גם אם המחיר הוא לקבל את קרוז כמועמד לנשיאות, שאותו הם כאמור מתעבים קצת פחות מאשר את טראמפ.