איך לאחסן מזון בצורה נכונה במקרר
מהו האזור הקר ביותר במקרר? מדוע לא כדאי לאחסן חלב בדלתות המקרר ולמה כדאי להעיף את קרטון הביצים לפני שמאחסנים את הביצים?
בשיתוף אתר "המקצוענים"
כדי שהאוכל שלכם יישמר בצורה נכונה במקרר - קבלו כמה עצות שכדאי ליישם. אגב, יכול להיות שהמזון שלכם מתקלקל מהר גם מבלי שתהיה תקלה כשלהי במקרר. אלא, רק בגלל שלא הקפדתם בשנה האחרונה על ניקוי הרשת שמתחת למקרר ולא הרחקתם אותו מספיק מהקיר. אז כך תימנעו מהצטברות חיידקים במקרר ותאריכו את חיי המדף של מוצרי המזון.
עוד בנושא:
מה גורם לריח רע במקרר ואיך מטפלים בו
תחזוקה נכונה למקרר תאריך את חייו - איך עושים זאת
דע את המקרר שלך
במקררים החדשים פיזור הקור הוא יחסית אופטימלי בתוך שטח המקרר. ועדיין, יכולים להיות הפרשי טמפרטורות באזורים מסוימים בהשוואה לאחרים בשל מיקום פתחי האוורור והעובדה שאנו פותחים וסוגרים את דלתות המקרר.
הטמפרטורה באזור דלתות המקרר תהיה לרוב מעט יותר גבוהה ולכן מומלץ שלא לשים חלב באזור זה.
אזור דפנות המקרר הוא אזור קר יותר ויכול לגרום לירקות לקפוא. לכן לא מומלץ להצמיד ירקות לדפנות המקרר. במקררים רבים גם יש הוראות מדויקות הכוללות איורים מה לאחסן בכל אזור.
"כדאי למקם ליד הדפנות את הקופסאות והסירים עם האוכל המבושל, שהם רגישים יותר לקלקול, וזהו האזור הקר יותר במקרר", אומרת רונית ירושלמי, מהנדסת מזון BsC המתמחה באיכות ובטיחות המזון. "ביצים כדאי למקם במיקום המיועד להם בדלתות המקרר, מפני שלביצים מספיק 10-8 מעלות. חשוב לא להכניס את קרטון הביצים לתוך המקרר מפני שהוא מלא בחיידקים, אלא למקם את הביצים במתקן המיועד להם, ולהקפיד לנקות אותו מדי פעם".
באופן כללי, כדאי להימנע ממקרר עמוס, ולרוקן אותו לעתים קרובות או להימנע מלקנות כמות גדולה מדי של מזון. ירושלמי: "ברגע שהמקרר עמוס זה מקשה על מעבר קור במקרר ועלול להעלות את הטמפרטורה בתוך המקרר".
הכי מסוכן? להפשיר עוף ובשר בקרבת אוכל מבושל או ירקות
"חשוב מאוד להימנע מלשים עוף או בשר מופשרים בקרבת אוכל מבושל", אומרת ירושלמי. "האוכל המבושל רגיש מאוד לקלקול, ובמגע עם עוף או בשר מופשרים
שמלאים בחיידקים מחוללי מחלות (כמו סלמונלה וליסטריה) יכול להיווצר מעבר של חיידקים מהבשר המופשר לאוכל המוכן. לכן, חשוב לדאוג שכשמפשירים אותם הם יהיו בכלי סגור וממוקמים במדף התחתון של המקרר, כדי שלא יטפטפו על אוכל מוכן או על ירקות ופירות במקרר. החיידקים עוברים במגע ומספיק שמזיזים משהו וזה עובר במגע, והאוכל המבושל נשאר עוד יומיים במקרר, החיידקים יכולים להתרבות ולהיות מאוד מסוכנים. גם חלב רגיש לקלקול, ולכן כדאי למקם אותו בחלק התחתון של המקרר (במדף שמעל מגירות הירקות בדרך כלל) ובקרבת דופן המקרר. גבינות זקוקות ל-5-4 מעלות, ולכן כדאי למקם אותן במגירות הירקות. אם רוכשים גבינות במשקל חשוב לאחסן אותן בקופסאות ולא להשאיר אותן חשופות במקרר".
איך לאחסן את הירקות והפירות?
"פעמים רבות אנשים נוהגים להשאיר את הפירות והירקות בתוך שקיות ניילון סגורות במקרר", אומרת ירושלמי. "הבעיה היא שירקות מייצרים לחות - ברגע שהם סגורים בתוך שקית הלחות כלואה ולא יכולה להתאדות החוצה. זה גורם לירקות להירקב מהר יותר. לכן כדאי להניח אותן על משטח סופג או משטח גומי מחורר. אם משאירים אותם בתוך שקיות הניילון, כדאי לחורר את השקיות. הניילון המקורי של החסה שומר עליה יחסית יותר זמן, וגם עדיף למקם אותה בתוך מגירת הירקות ולא בחלל המקרר".
כמה זמן להשאיר אוכל מבושל בחוץ?
כמה זמן כדאי להשאיר אוכל מבושל בחוץ? ירושלמי: "ישראל היא מדינה חמה. אם השארנו אוכל מספר שעות בחוץ לפני שארזנו והכנסנו אותו למקרר חיי המדף שלו יהיו הרבה יותר קצרים מאשר אם נכניס אותו מיד לאחר שהוא התקרר מעט. ברגע שהמזון מגיע לטמפרטורה של 37 מעלות הוא יותר רגיש לקלקול, מפני שזו טמפרטורה אופטימלית להתרבות חיידקים. מזון באופן כללי לא צריך להישאר יותר משעה מחוץ למקרר".
מה במקפיא?
אם כוונון המעלות במקרר הוא לרוב סביב 4 מעלות צלסיוס אז במקפיא הטמפרטורה המומלצת היא מינוס 18 מעלות.
ירושלמי: "האחסון בתא ההקפאה הוא פחות בעייתי, אבל גם בו יש
כמה כללים שחשוב להקפיד עליהם. חשוב להימנע מלשים לחם בקרבת בשר טחון. חשוב לאחסן את העופות, הדגים והבשר כשהם עטופים בניילון נקי. פעמים רבות בחנות עוטפים אותם, אבל הידיים שנגעו בבשר משאירות חיידקים על השקית. לכן, חשוב לעטוף אותם ולדאוג להפרדה במקפיא. קוביות קרח רצוי לכסות במכסה (ישנם מתקנים שמגיעים עם כיסוי) ולא להשאיר אותן חשופות במקרר. צריך לזכור שכשאנו מכניסים את הבשרים למקרר הם עדיין לא קפואים לעתים, ועד שהם קופאים ישנה התרבות של חיידקים. ההקפאה הורגת רק 20-30% מהחיידקים".
מחפשים טכנאי מקררים מומלצים? לרשימה המלאה