המפכ"ל נגד קודמו: די למדדים, לסייע לאזרח
בכנס עורכי הדין באילת יצא המפכ"ל אלשיך נגד תוכנית הדגל של קודמו דנינו. הוא אמר שיש להפנות משאבים לטיפול בבעיות שמטרידות את האזרח ולהפסיק להתמקד בסטטיסטיקות
מפכ"ל המשטרה יוצא נגד תוכנית הדגל של קודמו: בנאום הבוקר (יום ד') בכנס עורכי הדין באילת תקף רב ניצב רוני אלשיך את הגישה שסימנה את המדדים הסטטיסטיים כמרכז - גישה שאותה הוביל המפכ"ל הקודם, יוחנן דנינו. "המשטרה לא יכולה לתפקד בלי אמון ציבור", אמר אלשיך בתחילת נאומו, וציין כי ההישגים לכאורה של השיטור הגבוה לא משפיעים על אמון הציבור.
"מדוע? כי השיטור הגבוה קריטי לפענוח רציחות ולסיכול ארגוני פשיעה, אבל איפה הייתה המשטרה כשגנבו לי את הכספת?", ציטט אלשיך את "האזרח הקטן". הוא אמר כי "זה לא מספיק בשביל אמון הציבור. הציבור רוצה כל הזמן להרגיש שהמשטרה שם בשבילו. צריך להפסיק להוריד מדדים של סטטיסטיקות".
לדברי המפכ"ל, המשטרה "צריכה להפנות משאבים לטיפול יזום בבעיות שמטרידות את האזרח. היא צריכה לפתור את הבעיה של האזרח במקום שבו הוא חי ובמקום שהוא מבלה". רנ"צ אלשיך אמר כי ההגדרה שלו לעבריין היא "מי שהגדיר את עצמו כעבריין. מי שלא מתבייש להיכנס לכלא. מי שמתבייש להיכנס לכלא הוא לא עבריין".
"רוב מבצעי העבירות הם אזרחים נורמטיביים", הוסיף המפכ"ל. "וחשוב מאוד שהשוטר ייצא עם התובנה הזו לשטח. צריך ליצור שינוי של נורמת הציות לחוק, וזו אחריותה של המשטרה. הרוב המכריע נוהג בשכרות לא מתוך רצון, אלא הוא אומר לעצמו 'כמה כבר שתיתי'. אזרח נורמטיבי צריך לאפשר להביא אותו לציות לחוק".
המפכ"ל אלשיך אמר עוד כי המשטרה הכריזה רק על נושא אחד טאבו - הדלפות מחקירה. "אני משלם על זה מחיר אישי, אבל לא מוכן להישבר. לא נדליף מחקירה, פופולרי מאוד לייצר כותרות, אבל הדלפה מחקירה פוגעת בכבודו של האדם".
בהתייחסו לעבירות משמעת של שוטרים, אמר אלשיך כי "לא על כל עבירה צריך לחתוך ולזרוק שוטרים מתחת לגלגלי האוטובוס. לא צריך להיות פופוליסט".
במהלך 2012, ועם כניסתו לתפקיד, הנהיג המפכ"ל לשעבר דנינו את "תוכנית המפנה" שהפכה לתוכנית העבודה המרכזית של המשטרה - וזאת במטרה להגביר את אמון הציבור בכחולי המדים. התוכנית שמה לה למטרה לשפר את תפקוד המשטרה בשלושה תחומים עיקריים: השירות לאזרח, הזדהות השוטר עם מקום עבודות והרתעת עבריינים. עיקר התוכנית נשען על הצבת יעדים מדדים שניתנים לכימות ובהם שיעור כתבי האישום שמוגשים מכלל תיקי החקירות, שיעור המעצרים עד תום ההליכים, מספר דו"חות התנועה על עבירות חמורות ועוד.