שתף קטע נבחר

 

שניצל בשרי מול צמחוני - מה יותר בריא וזול לנו?

שניצל הוא אחד המאכלים הפופולריים בישראל בכל גיל. החלטנו לבדוק ראש בראש: מה בריא יותר - שניצל מעוף או שניצל טופו, וגם מהם ההבדלים במחיר

שניצל הוא כמעט "המאכל הלאומי" שלנו, וככזה החלטנו לבדוק מה בריא יותר וזול יותר - שניצל בשרי או צמחוני? נשווה בין שתי אופציות לשניצלים, מהחי ומהצומח - חזה עוף לעומת טופו.

 

כבר השווינו

המבורגר בשרי או צמחי: איזה בריא וזול יותר?

בשרי או טבעוני: איזה בולונז בריא וזול יותר?

 

 ( ) ( )

 

מדד הקלוריות: בטופו יותר שומן, אך בעוף יותר כולסטרול

בחישוב סך הקלוריות, טופו וחזה עוף די קרובים זה לזה. בטופו יש יותר שומן, ולכן גם קצת יותר קלוריות. חזה עוף הוא אולי דל שומן ביחס לסוגי בשר אחרים, אך יש בו לא מעט כולסטרול.

 

למעשה, כמות הכולסטרול בחזה עוף דומה לכמות הכולסטרול בסטייק! אמנם צריכת כולסטרול ממזון היא לא הגורם היחיד לעלייה ברמות הכולסטרול בדם (גם השומן הרווי משחק תפקיד), אך בהחלט מומלץ להגבילה, כפי שפורסם לאחרונה גם בהנחיות התזונה החדשות של ה-USDA בארצות הברית.

 

חלבון: כמות מספקת בשניהם

כמות החלבון גבוהה גם בחזה עוף וגם בטופו. אמנם בחזה עוף יש יותר חלבון, אבל בהתחשב בכך שעל-פי סקרי התזונה של משרד הבריאות, כמעט כולנו צורכים כמויות גבוהות (ויש שיגידו שאף מוגזמות) של חלבון, זה אינו יתרון משמעותי. כמות החלבון בטופו היא טובה ומספקת בהחלט.

 

סידן: הטופו מנצח

טופו מכיל הרבה יותר סידן בהשוואה לחזה עוף, שכמעט שאינו מכיל סידן (בדומה ליתר סוגי הבשר). הסידן מצוי בפולי הסויה באופן טבעי ומוסף כחלק מתהליך הגיבון של הטופו. בנוסף, ישנו גם טופו מועשר בסידן, שבו הכמות גבוהה אף יותר מזו שבטבלה (400-600 מ"ג ל-100 גרם).

 

ברזל: בטופו פי 4 יותר ברזל מאשר בעוף

מה שאולי יפתיע אתכם זה שטופו מכיל כמות מכובדת של ברזל. רוב הישראלים אוכלים עוף כמנה עיקרית בארוחת צהריים, וטועים לחשוב שהמנה הזאת היא מקור לברזל. בפועל, בעוף יש מעט מאוד ברזל. למעשה, כדי לקבל את כמות הברזל שיש במאה גרם טופו יהיה עלינו לאכול כ-400 גרם חזה עוף!

 

נתרן: עיבוד מסורתי עדיף מבשר כשר

בטופו יש מעט מאוד נתרן, ואילו בעוף יש כמויות גבוהות של נתרן. צריכה מופרזת של נתרן נמצאה קשורה להתפתחות מחלות לב וכלי-דם. הנתון הזה חשוב משום שטופו נחשב למוצר מעובד בעוד שעוף נתפס אולי כמוצר שאינו מעובד.

 

עם זאת, לנוכח כמות המלח שיש להוסיף לעוף לאחר השחיטה כחלק מתהליך ההכשרה, בסופו של דבר בטופו יש הרבה פחות נתרן מאשר בעוף. תהליך העיבוד של הטופו הוא תהליך המתבצע כבר אלפי שנים בשיטות מסורתיות.

 

סגולות בריאותיות: טופו יעיל במניעת סרטן

מחקרים רבים ברחבי העולם נעשו על הסגולות הבריאותיות של הטופו. בין היתר, הוא נמצא קשור במניעת סוגי סרטן שונים כגון סרטן השד, סרטן הפרוסטטה, סרטן רירית הרחם ויתכן שסוגי סרטן נוספים.

 

בשר עוף, לעומת זאת, אמנם לא נמצא כמסרטן באופן ישיר אך הוא גם לא נמצא כמונע סרטן באופן כלשהו. רכיבים מסוימים בבשר עוף עלולים להיות מסרטנים, במיוחד החלבון שבעוף כשהוא בטמפרטורה גבוהה – למשל בעת טיגון חזה עוף (במיוחד אם הסרנו את העור לפני כן).

 

מחיר

טווח המחירים של טופו ועוף די דומה, אם כי המחירים של טופו מועדים מאד לפורענות ויש שונות גדולה בין החנויות. אם אתם צרכנים קטנים כנראה שתסתפקו באריזה הסטנדרטית של ה-350 גרם שיש בסופרים, שמחירה נע בין 10.90 שקלים.

 

בחלק מחנויות הטבע למחיר מופקע של 13 שקלים בחלק מהסופרים (כלומר קרוב ל-4 ₪ ל-100 גרם).

 

אם אתם משפחה שצורכת טופו על בסיס קבוע מומלץ לעבור לאריזות הגדולות של 1 ק"ג שאפשר למצוא בחנויות טבע ובמעט סופרים במחיר שנע סביב 30 שקלים. עוד מקום טוב לקנות טופו זה חנויות של מוצרים מהמזרח הרחוק.

 

כרם אביטל היא תזונאית קלינית חברת פורום צמחונות וטבעונות בעמותת "עתיד", ומייעצת בפרויקט אתגר 22+ של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה שניצל בריא יותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים