אחרי הסקנדל: מפלגת הפיראטים סוחפת את איסלנד
מפלגת המחאה צוברת תאוצה אחרי התפטרותו של ראש הממשלה. למפלגה יש כבר שלושה מושבים בפרלמנט והסקרים האחרונים מראים שבמצב של בחירות בזק היא יכולה אפילו לזכות בשלטון. המפלגות האחרות הרחק מאחור
הסקנדל העולמי בעקבות הדלפת מסמכי פנמה הוביל להתפטרותו של ראש ממשלת איסלנד, המנהיג הראשון שמשלם את המחיר. המרוויחה הגדולה בארצו מהסקנדל היא מפלגת הפיראטים האלטרנטיבית. לפי הסקרים האחרונים התמיכה במפלגה צוברת תאוצה והיא אף יכולה לזכות בשלטון במצב של בחירות בזק.
מפלגת הפיראטים הוקמה ב-2012, תנועה ליברלית שבקמפיין שלה קראה לשקיפות בפוליטיקה, לאינטרנט חופשי מצנזורה ולרפורמה בתחום זכויות היוצרים. בסקר של מכון "גאלופ", שהתבצע בשני ובשלישי, המפלגה זוכה ל-43 אחוזי תמיכה.
בשבועות שקדמו להדלפת המסמכים שסיבכו את סיגמונדור דיוויד גונלאוגסון (וכאמור גם מנהיגים נוספים) קיבלה המפלגה בסקרים בין 25 ל-35 אחוזי תמיכה. "אנחנו חייבים הרבה לראש הממשלה שלנו. סקנדל כזה היה בלתי צפוי", אמרה דוברת המפלגה סונה ארברסטודיר.
"מפלגות פיראטים" שקמות מתוך מחאה וקוראות לרפורמה במערכת הפוליטית קיימות גם בארצות אחרות באירופה, אך רק באיסלנד אחוז התמיכה גבוה כל כך. התנועה באיסלנד הוקמה על ידי פעילים פוליטיים ואמנים, ובבחירות באפריל 2013 היא זכתה בשלושה מ-63 המושבים בפרלמנט.
בירגיטה יונסדוטיר, חברת הפרלמנט ומנהיגת המפלגה, התראיינה ל"אינדיפנדנט" הבריטי עוד לפני התפטרותו של ראש הממשלה והתייחסה להפגנות החריגות נגדו. "זה אותו חוסר אמון מוחלט, התמוטטות האתיקה. הרגשתי חולה. בכנות, הרגשתי הלם ואז זעם", אמרה, והוסיפה כי במצב של בחירות מפלגתה "מוכנה לתפוס את השלטון".
לפי הסקר האחרון, הפער בתמיכת הציבור בין מפלגת הפיראטים לשאר המפלגות גדול. חברת הקואליציה הטרייה, מפלגת העצמאות ממחנה הימין, מגיעה למקום השני עם 21.6%. מפלגת הירוקים מהאופוזיציה מגיעה שלישית עם 11.2%. מפלגת הקדמה של ראש הממשלה היוצא, ממחנה המרכז-ימין, זוכה ל-7.9% בלבד. מקדימה אותה מפלגת האופוזיציה הסוציאל-דמוקרטית עם 10.2%.
סגנו של ראש הממשלה המתפטר, שר החקלאות והדיג סיגורדור אינגי יוהנסון, יחליף אותו בתפקיד ל"תקופת זמן לא ידועה" – עד הבחירות הכלליות
שאמורות להתקיים באפריל 2017, או עד בחירות הבזק. מחנה השמאל באופוזיציה מתעקש לקיים בחירות בהקדם, ומזכיר שגם שרי האוצר והפנים, שניהם ממפלגת העצמאות, הוזכרו גם כן במסמכי פנמה. בינתיים המשיכו המפגינים להתגודד מחוץ לבניין הפרלמנט.
בפרשת "פנמה-ליקס" עלה שראש הממשלה המתפטר גונלאוגסון ורעייתו הקימו חברה באיי הבתולה, המשמשים מקלט מס, בסיוע חברת עורכי הדין הגדולה "מוסאק פונסקה" שנמצאת במרכזה של הדלפת הענק שתיעדה רשתות של הלבנת הון והעלמות מס. החשדות נגד ראש הממשלה האיסלנדי נוגעות לחברת "ווינטריס", שהוקמה ב-2007 על ידי גונלאוגסון ובת זוגו דאז אנה סיגורלאוג פאלסדוטיר, כיום אשתו.
על פי הטענות, גונלאוגסון מכר מחצית מהחברה לבת זוגו תמורת דולר אחד בלבד ב-31 בדצמבר 2009, יום לפני שנכנס לתוקף החוק האיסלנדי שחייב אותו להצהיר על הבעלות על חברת "ווינטריס" כניגוד אינטרסים. חברת "ווינטריס" הפסידה כסף רב כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי ב-2008 ששיתק את איסלנד, ותבעה סך של 515 מיליון קרונות איסלנדיים (4.2 מיליון דולר) משלושה בנקים איסלנדיים שפשטו את הרגל בעקבות המשבר: "לנדסבנקי", "גליטניר" ו"קופטינג".