זינוק בסוכרת: 108 מיליון חולים ב-1980; 422 מיליון היום
הסוכרת היא המגיפה המסוכנת בעולם שגדלה ומתפשטת בצעדי ענק. מ-108 מיליון חולים בשנות ה-80, קפץ המספר ל-422 מיליון בימים אלו. כך מפרסם ארגון הבריאות העולמי לרגל יום הבריאות שחל היום. בישראל מספר החולים הוכפל משנות ה-90'
קיראו עוד
פריצת דרך: חיסון חדש הצליח לרפא סוכרת
בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?
בלי דקירות: המצאה ישראלית פורצת דרך לחולי סוכרת
הנתונים החמורים פורסמו לרגל יום הבריאות העולמי שחל היום, בו קורא הארגון למדינות העולם לפעולה כלל עולמית במלחמה כנגד הסוכרת. הפעילות הנדרשת כוללת הפחתת גורמי הסיכון למחלה שכוללות פעילות גופנית, תזונה נבונה ושיפור מתן הטיפול הדרוש לשליטה במחלה אצל אלה שלקו בה.
"אנחנו צריכים לחשוב מחדש על חיי היום יום שלנו", אמרה מזכ"ל הארגון הד"ר מרגרט צ'ן, "גם במדינות העניות ביותר, על הממשלות לאפשר בחירות נכונות ונבונות ואבחון מהיר של אלה שחולים בסוכרת".
בין הממצאים החמורים המתפרסמים בדו"ח:
- כ-8.5% מאוכלוסיית המבוגרים בעולם חולה בסוכרת. המספרים מגיעים ל-422 מיליון איש, בהשוואה ל- 108 מיליון איש בשנת 1980.
- מגפת הסוכרת גובה מחיר כלכלי יקר, במיוחד במדינות המתפתחות.
- בשנת 2014, יותר מאחד על כל 3 מבוגרים בגילאי 18 ומעלה סובל מעודף משקל, אחד מכל 10 סובל מהשמנת יתר חמורה.
- סיבוכי הסוכרת מובילים להתקפי לב, שבץ מוחי, עיוורון, כשל כלייתי ואף קטיעת רגליים. שיעור קטיעת הרגליים הוא עד פי 20 אצל חולי סוכרת בהשוואה לאנשים ללא המחלה.
- סוכרת גרמה ל- 1.5 מיליון מקרי מוות בשנת 2012. רמות גלוקוז גבוהות מהתקין גרמו לעוד 2.2 מיליון מקרי מוות בכך שהוגבר הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- רבים ממקרי המוות הללו – 43% הם מוות מוקדם, לפני גיל 70, אותם ניתן למנוע באמצעות מדיניות מניעה ותמיכה לאורח חיים בריא, אבחון מוקדם של המחלה וטיפול נכון.
מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים
סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים
סוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים
סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40, עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.
כ-500 אלף חולי סוכרת חיים בישראל, ועל פי ההערכות ישנם עוד כ-300 אלף איש במצב המוגדר "טרום סוכרת", המתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.
סוכרת נעורים מופיעה בגיל הילדות בשני "גלים" בדרך כלל: סביב גיל חמש-שבע ובסביבות גיל 14-10. עם זאת, המחלה יכולה להופיע למעשה בכל גיל. המחלה עלולה להופיע גם בתינוקות עד גיל חצי שנה, אז היא מכונה neonatal diabetes ולרוב נובעת בשל מחלה גנטית בלבלב או בפעולת תאי הלבלב המייצרים אינסולין.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב כאמור בעשור החמישי לחיים והלאה, אולם יותר ויותר ילדים לוקים בסוכרת זו הקשורה להשמנה ולאורח חיים יושבני שבו אוכלים הרבה וזזים פחות.
ישנם גנים מסוימים שמעמידים בסיכון לחלות בסוכרת סוג 1, אך העניין הוא יותר מגנטי. ההוכחה לכך היא שבתאומים זהים הסיכוי של התאום השני לחלות בסוכרת נעורים הוא רק 50% ולא 100%.
על פי ההשערות, קיים גורם נוסף כלשהו שאליו נחשף החולה הגורם לפריצת המחלה, ייתכן וירוס. גם ילדים שלא ינקו חלב אם בחודשי חייהם הראשונים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסוכרת.
במקרים מסוימים ניתן לחזות את מחלת הסוכרת: כאשר במשפחה ילד חולה סוכרת וההורים מודאגים לגבי סיכוי הילדים הנוספים ללקות במחלה, ניתן למדוד אצלם הימצאות נוגדנים כנגד תאי בטא, כמו הנוגדן GAD, הנוגדן אנטי אינסולין או נוגדן אנטי-איילט. עם זאת, אין כל דרך למנוע את התפרצות המחלה.
סוכרת סוג 1 יכולה להופיע בכל גיל. רבים מהמבוגרים שלוקים בסוכרת "מבוגרים" לוקים למעשה בסוכרת נעורים שהתפרצה מאוחר.
על פי הקריטריונים, אבחון סוכרת נעשה על סמך רמת סוכר מעל 125 מ"ג לד"צ בצום, או מעל 200 אחרי העמסת סוכר, או בבדיקת סוכר אקראית מעל 200 בשילוב סימני סוכרת - צימאון, השתנה מרובה, השתנה לילית וירידה במשקל לא מכוונת.
לסוכרתיים מומלץ להימנע מצריכת סוכרים פשוטים כמו ממתקים העשויים סוכר שולחן או סוכר ענבים. במקום זאת, עדיף לבחור במוצרים בעלי המתקה מלאכותית, עם תו תקן של האגודה הישראלית לסוכרת.
לחולי סוכרת מומלץ שלא לצרוך אלכוהול: הוא מעכב את חילוף החומרים שנועד לשמור על רמת הסוכר בדם, והוא עלול לגרום להיפוגליקמיה (ירידה חדה ברמת הסוכר).
נוסף על כך, כשהאדם שתוי הוא לא ירגיש את סימני האזהרה הראשונים של ההיפוגליקמיה. אם אתם בכל זאת חייבים לשתות, ההמלצה כיום היא להגביל את השתייה, לאכול משהו לפניה, למדוד את רמת סוכר לעתים קרובות ולשהות בקרבת חברים.
האינסולין: זריקה שמצילה חיים
אצל אדם בריא קיימת הפרשת אינסולין בכל מצב, גם אם הוא בצום . זהו "אינסולין רקע", שאותו מנסים לחקות על ידי מתן אינסולין בעל טווח פעולה ארוך. מאז המצאת זריקת האינסולין, ניצלו חייהם של מיליוני חולי סוכרת ברחבי העולם, שיכולים היום לקיים אורח חיים תקין.
בעבר נהוג היה לתת זריקת אינסולין הקרוי NPH פעמיים ביממה, שהגיע לשיאו תוך שמונה שעות ונעלם תוך 18-12 שעות. הוא נבדל מהאינסולין הרגיל כיוון שהיה מגיע לרמות שיא, בעוד שאינסולין רגיל מופרש בכמות קבועה לאורך היממה. כיום מטופלים החולים באינסוליניםלנטוס או לבמיר, המתקרבים לפעולת האינסולין המקורי, ומשך פעילותם מגיע לכ-20 עד 22 שעות.
בתוך כך, מקבלים החולים אינסולין קצר טווח הניתן בזמן הארוחות או לפניהן. בישראל קיימים שלושה סוגים: נובורפיד, ליספרוואפידרה הניתנים כרבע שעה לפני הארוחה או בזמן הארוחה. אינסולין זה מגיע לשיא השפעתו לאחר כשעה, ופעולתו תמה לאחר כשלוש שעות. בשיטה זו מקבל החולה זריקה אחת או שתיים של אינסולין בזאלי בבוקר או בערב, ובנוסף אינסולין קצר טווח לארוחות הגדולות - ובסך הכל כחמש-שבע הזרקות ביום.
אפשרות אחרת היא להשתמש במשאבת אינסולין, מתקן המתחבר לגוף באמצעות צינורית שמחליפים בכל שלושה ימים. האינסולין משוחרר אוטומטית על פי תכנות מראש בתוכנית גמישה. בנוסף, בזמן הארוחות ניתן לשחרר עוד אינסולין בלחיצת כפתור. משאבת האינסולין חוללה מהפכה של ממש בטיפול והיא חוסכת את הזריקות הרבות שעמן החולה צריך להתמודד מדי יום
איך נראה יום בחיי חולה סוכרת צפו: