שתף קטע נבחר

 

האישה שתהפוך למזכ"לית האו"ם הראשונה?

ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר הלן קלארק הודיעה על מועמדותה לתפקיד המחליפה של באן קי-מון, שיסיים את התפקיד ב-1 בינואר. חוץ ממנה יש עוד שבעה מועמדים - בהם שלוש נשים. "אני לא מועמדת כי אני אישה, אני מועמדת כי אני טובה", היא מדגישה

כשמועצת הביטחון של האו"ם תצביע בעוד שלושה חודשים ותבחר במזכ"ל האו"ם הבא, שיחליף את באן קי-מון, יש סיכוי גבוה במיוחד שבסיום התהליך לראשונה תיבחר לתפקיד אישה. לא פחות מארבע נשים אפשר למצוא בשמונת המועמדים לתפקיד, וסיכוייה של אחת לפחות נראים גבוהים במיוחד – ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר, הלן קלארק, שהיא כבר כיום האישה החזקה ביותר באו"ם.

 

קלארק הודיעה השבוע כי היא תתמודד על תפקיד המזכ"ל, בניסיון להפוך לאישה הראשונה אי פעם בראש האו"ם. ההכנות לבחירות לתפקיד מחליפו של באן קי-מון כמזכ"ל האו"ם באות בזמן של מתיחות גדולה ביחסים הבינלאומיים ובעוד האו"ם מתמודד עם משבר הפליטים הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה ועם המלחמות האכזריות במזרח התיכון ובאפריקה.

הלן קלארק. תשע שנים כראש ממשלה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הלן קלארק. תשע שנים כראש ממשלה(צילום: EPA)

באן קי-מון. מפנה את התפקיד בינואר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באן קי-מון. מפנה את התפקיד בינואר(צילום: AFP)

מועצת הביטחון של האו"ם. רוסיה רוצה מזרח-אירופי (צילום: AP) (צילום: AP)
מועצת הביטחון של האו"ם. רוסיה רוצה מזרח-אירופי(צילום: AP)

"אני מציגה את מועמדותי בהתבסס על ניסיוני המוכח בתפקידי הנהגה במשך קרוב לשלושה עשורים, הן בארצי והן באו"ם", אמרה הלן קלארק. "אני בהחלט חושבת שיש לי הניסיון והכישורים לעשות את העבודה הזו". כבר כיום קלארק היא האישה בעלת התפקיד הרם ביותר באו"ם – היא מכהנת כראש תוכנית הפיתוח של האו"ם בשבע השנים האחרונות, ובמסגרת התפקיד הזה היא מטפלת בסדר היום הנרחב של האו"ם בכל הנוגע לפיתוח ולשיפור איכות החיים.

 

ניו זילנד התייצבה השבוע מאחורי קלארק, אחת הנשים המנוסות ביותר בפוליטיקה הבינלאומית, והציגה את מועמדותה במסיבת עיתונאים בוולינגטון. "הלן קלארק כיהנה כראש ממשלת ניו זילנד תשע שנים ויש לה השילוב הנכון של כישורים וניסיון לתפקיד", אמר ראש ממשלת ניו זילנד ג'ון קי. "העולם מתמודד כיום עם אתגרים בינלאומיים גדולים והאו"ם זקוק למנהיג מוכח שיכול להיות פרגמטי ויעיל. בהיותה ניו-זילנדית, הלן קלארק מסוגלת לגשר על מחלוקות ולהשיג תוצאות. היא האדם הטוב ביותר לתפקיד".

 

רק מעטים כיהנו בתפקיד ראש ממשלת ניו זילנד יותר מאשר קלארק בת ה-66, אשת אקדמיה לשעבר. היא שימשה ראש הממשלה במשך שלוש כהונות רצופות, מ-1999 עד 2008.

קלארק, אחת מארבע. "אני האדם הטוב ביותר לתפקיד" (צילום: AP) (צילום: AP)
קלארק, אחת מארבע. "אני האדם הטוב ביותר לתפקיד"(צילום: AP)

העצרת הכללית של האו"ם תערוך בשבוע הבא שימועים פומביים למועמדים בפעם הראשונה ב-70 שנותיו של האו"ם. עם זאת, חודשים נותרו עד להצבעה, והמרוץ עדיין פתוח. מלבד קלארק הציגו את מועמדותם שבעה מועמדים, בהם שלוש נשים. במועמדים אפשר למצוא את ראש אונסק"ו אירינה בוקובה מבולגריה ונציב האו"ם לענייני פליטים לשעבר אנטוניו גוטרס מפורטוגל.

 

אם קלארק תיבחר לתפקיד היא תהיה האישה הראשונה שתעמוד בראש האו"ם אחרי שמונה גברים שמילאו את התפקיד, אולם היא עצמה ביקשה להבהיר כי היא אינה מייחסת לנושא המגדרי חשיבות במסגרת מועמדותה. "אני לא מציגה את מועמדותי כי אני אישה – אני מציגה את מועמדותי כי אני חושבת שאני האדם הטוב ביותר לתפקיד. במקרה אני גם אישה עם רקורד מרשים".

 

האו"ם מצא עצמו בשנים האחרונות תחת ביקורת קשה בשל הקושי בהעברת רפורמות. מבקריו מתלוננים על חוסר היכולת שלו להגיב למשברים בינלאומיים מתפתחים. קלארק התייחסה לבעיות הללו בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, והביעה רצון עז לקרב את האו"ם לגישה יעילה יותר לטיפול ב"סוג שונה של סכסוכים". קלארק קראה לערוך רפורמה שבמסגרתה יהפוך האו"ם, שתקציבו יותר משמונה מיליארד דולר, לארגון פעיל יותר.

"במקרה אני גם אישה עם רקורד מרשים". קלארק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"במקרה אני גם אישה עם רקורד מרשים". קלארק(צילום: EPA)

דיפלומטים באו"ם רואים בהלן קלארק מועמדת בולטת לתפקיד, אבל הם שומרים על ערפל בנוגע לשאלה כמה תמיכה היא תהיה מסוגלת לגרוף מצד חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון: בריטניה, סין, צרפת, רוסיה וארצות הברית. רוסיה מתעקשת שמזכ"ל

האו"ם הבא צריך לבוא ממזרח אירופה, האזור היחיד שעדיין לא זכה לנציגות בתפקיד הזה. בריטניה מצדה הודיעה כי תתמוך במועמדותה של אישה.

 

אחרי השימועים הפומביים בעצרת הכללית של האו"ם בשבוע הבא צפויה מועצת הביטחון של האו"ם לבחור במועמד המנצח ביולי, ואז הוא יצטרך לקבל את תמיכת העצרת הכללית. המועמד שיזכה בסיום התהליך יתחיל את עבודתו ב-1 בינואר 2017.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הלן קלארק. מהאקדמיה לניו-יורק
צילום: EPA
מומלצים